Idealne ogórki małosolne. Sekret tkwi w dodaniu jednego składnika

Żadne ogórki sklepowe nie zastąpią tych domowych, które są pyszne. Podczas przyrządzania ogórków małosolnych nie można żałować przypraw, chodzi o czosnek, chrzan i koper. Aby nasze ogórki były idealne, trzeba pamiętać o jednym dodatku. Nie każdy go wrzuca do słoja.

ogórki małosolne idealny przepisIdealny przepis na ogórki małosolne. Prosty i szybki
Źródło zdjęć: © Pixabay
nie

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu i dają dużo frajdy domownikom. Z każdym dniem zmieniają smak, aby udały się trzeba pamiętać o odpowiedniej proporcji, na każdy litr wody powinna przypadać jedna czubata łyżka soli.

Ogórki małosolne. Co trzeba mieć, aby je przygotować:

·        1 kg ogórków (powinny być małe lub średnie oraz twarde i bez zmarszczek na skórce.)

·        5 gałązek kopru

·        kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół

·        15 cm kawałek korzenia chrzanu

·        kilka liści porzeczki lub wiśni (nie każdy o tym pamięta)

·        1 i 1/2 litra wody

·        sól kamienna do przetworów

Jak przygotować ogórki małosolne?

Najpierw należy wymoczyć ogórki w zimnej wodzie, można dodać kostki lodu (około 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych słoikach, można również zrobić ogórki w plastikowej misce z pokrywką.

Do naczyń dodać obrane i przekrojone w poprzek ząbki czosnku oraz chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Całość zalać wodą z solą według powyższych proporcji, czyli jednak czubata łyżka soli na litr wody. Całe ogórki powinny być przykryte zalewą.

Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Ogórki małosolne to idealny dodatek do dań. Warto wiedzieć, że ogórek małosolny w 100 g ma 11 kcal to tyle samo kalorii co 5 truskawek.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita