Idealne ogórki małosolne. Sekret tkwi w dodaniu jednego składnika

Żadne ogórki sklepowe nie zastąpią tych domowych, które są pyszne. Podczas przyrządzania ogórków małosolnych nie można żałować przypraw, chodzi o czosnek, chrzan i koper. Aby nasze ogórki były idealne, trzeba pamiętać o jednym dodatku. Nie każdy go wrzuca do słoja.

ogórki małosolne idealny przepisIdealny przepis na ogórki małosolne. Prosty i szybki
Źródło zdjęć: © Pixabay
nie

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu i dają dużo frajdy domownikom. Z każdym dniem zmieniają smak, aby udały się trzeba pamiętać o odpowiedniej proporcji, na każdy litr wody powinna przypadać jedna czubata łyżka soli.

Ogórki małosolne. Co trzeba mieć, aby je przygotować:

·        1 kg ogórków (powinny być małe lub średnie oraz twarde i bez zmarszczek na skórce.)

·        5 gałązek kopru

·        kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół

·        15 cm kawałek korzenia chrzanu

·        kilka liści porzeczki lub wiśni (nie każdy o tym pamięta)

·        1 i 1/2 litra wody

·        sól kamienna do przetworów

Jak przygotować ogórki małosolne?

Najpierw należy wymoczyć ogórki w zimnej wodzie, można dodać kostki lodu (około 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych słoikach, można również zrobić ogórki w plastikowej misce z pokrywką.

Do naczyń dodać obrane i przekrojone w poprzek ząbki czosnku oraz chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Całość zalać wodą z solą według powyższych proporcji, czyli jednak czubata łyżka soli na litr wody. Całe ogórki powinny być przykryte zalewą.

Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Ogórki małosolne to idealny dodatek do dań. Warto wiedzieć, że ogórek małosolny w 100 g ma 11 kcal to tyle samo kalorii co 5 truskawek.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania