Idealne ogórki małosolne. Sekret tkwi w dodaniu jednego składnika

Żadne ogórki sklepowe nie zastąpią tych domowych, które są pyszne. Podczas przyrządzania ogórków małosolnych nie można żałować przypraw, chodzi o czosnek, chrzan i koper. Aby nasze ogórki były idealne, trzeba pamiętać o jednym dodatku. Nie każdy go wrzuca do słoja.

ogórki małosolne idealny przepisIdealny przepis na ogórki małosolne. Prosty i szybki
Źródło zdjęć: © Pixabay
nie

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu i dają dużo frajdy domownikom. Z każdym dniem zmieniają smak, aby udały się trzeba pamiętać o odpowiedniej proporcji, na każdy litr wody powinna przypadać jedna czubata łyżka soli.

Ogórki małosolne. Co trzeba mieć, aby je przygotować:

·        1 kg ogórków (powinny być małe lub średnie oraz twarde i bez zmarszczek na skórce.)

·        5 gałązek kopru

·        kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół

·        15 cm kawałek korzenia chrzanu

·        kilka liści porzeczki lub wiśni (nie każdy o tym pamięta)

·        1 i 1/2 litra wody

·        sól kamienna do przetworów

Jak przygotować ogórki małosolne?

Najpierw należy wymoczyć ogórki w zimnej wodzie, można dodać kostki lodu (około 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych słoikach, można również zrobić ogórki w plastikowej misce z pokrywką.

Do naczyń dodać obrane i przekrojone w poprzek ząbki czosnku oraz chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Całość zalać wodą z solą według powyższych proporcji, czyli jednak czubata łyżka soli na litr wody. Całe ogórki powinny być przykryte zalewą.

Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Ogórki małosolne to idealny dodatek do dań. Warto wiedzieć, że ogórek małosolny w 100 g ma 11 kcal to tyle samo kalorii co 5 truskawek.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika