Idealne ogórki małosolne. Sekret tkwi w dodaniu jednego składnika

Żadne ogórki sklepowe nie zastąpią tych domowych, które są pyszne. Podczas przyrządzania ogórków małosolnych nie można żałować przypraw, chodzi o czosnek, chrzan i koper. Aby nasze ogórki były idealne, trzeba pamiętać o jednym dodatku. Nie każdy go wrzuca do słoja.

ogórki małosolne idealny przepisIdealny przepis na ogórki małosolne. Prosty i szybki
Źródło zdjęć: © Pixabay
nie

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu i dają dużo frajdy domownikom. Z każdym dniem zmieniają smak, aby udały się trzeba pamiętać o odpowiedniej proporcji, na każdy litr wody powinna przypadać jedna czubata łyżka soli.

Ogórki małosolne. Co trzeba mieć, aby je przygotować:

·        1 kg ogórków (powinny być małe lub średnie oraz twarde i bez zmarszczek na skórce.)

·        5 gałązek kopru

·        kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół

·        15 cm kawałek korzenia chrzanu

·        kilka liści porzeczki lub wiśni (nie każdy o tym pamięta)

·        1 i 1/2 litra wody

·        sól kamienna do przetworów

Jak przygotować ogórki małosolne?

Najpierw należy wymoczyć ogórki w zimnej wodzie, można dodać kostki lodu (około 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych słoikach, można również zrobić ogórki w plastikowej misce z pokrywką.

Do naczyń dodać obrane i przekrojone w poprzek ząbki czosnku oraz chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Całość zalać wodą z solą według powyższych proporcji, czyli jednak czubata łyżka soli na litr wody. Całe ogórki powinny być przykryte zalewą.

Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Ogórki małosolne to idealny dodatek do dań. Warto wiedzieć, że ogórek małosolny w 100 g ma 11 kcal to tyle samo kalorii co 5 truskawek.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć