Jak ugotować bób? Większość z nas popełnia ten błąd

Bób to bardzo lubiane przez Polaków warzywo w sezonie letnim. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, aby smakował jak najlepiej i nie stracił cennych witamin.

Bób jest znakomitym źródłem błonnikaBób jest znakomitym źródłem błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Czerniszewska

Kupując bób w torebce, przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na to, jak jest zapakowany. Dobry bób powinien mieć intensywnie zielony kolor i gładkie łupinki, bez plamek. Jeśli znajduje się on bezpośrednio na słońcu, lepiej go sobie odpuścić. Wystarczy kilkanaście minut, by warzywo w torebce zaczęło się psuć. Wówczas zauważymy ciemne plamki lub pleśń.

Jak gotować bób?

Bób należy dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przerzucić go do garnka, wsypać 1 łyżkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru i zalać wodą. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Młode ziarnka gotujemy ok. 15 min, natomiast starsze nieco dłużej, 30-40 min.

Należy jednak pamiętać, że gotując bób w ten sposób, traci się sporą ilość wartości odżywczych. Dlatego najlepiej przygotować bób na parze. Wówczas nie straci on minerałów i witamin. Wystarczy, że zagotujesz w garnku wodę, a umyte i oczyszczone ziarna bobu umieścisz w durszlaku. Należy pamiętać, aby nasiona nie znajdowały się we wrzątku. Należy je również przykryć.

Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.

Sezon na bób. Roślina strączkowa, którą warto jeść

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie