Jak ugotować bób? Większość z nas popełnia ten błąd

Bób to bardzo lubiane przez Polaków warzywo w sezonie letnim. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, aby smakował jak najlepiej i nie stracił cennych witamin.

Bób jest znakomitym źródłem błonnikaBób jest znakomitym źródłem błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Czerniszewska
22

Kupując bób w torebce, przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na to, jak jest zapakowany. Dobry bób powinien mieć intensywnie zielony kolor i gładkie łupinki, bez plamek. Jeśli znajduje się on bezpośrednio na słońcu, lepiej go sobie odpuścić. Wystarczy kilkanaście minut, by warzywo w torebce zaczęło się psuć. Wówczas zauważymy ciemne plamki lub pleśń.

Jak gotować bób?

Bób należy dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przerzucić go do garnka, wsypać 1 łyżkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru i zalać wodą. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Młode ziarnka gotujemy ok. 15 min, natomiast starsze nieco dłużej, 30-40 min.

Należy jednak pamiętać, że gotując bób w ten sposób, traci się sporą ilość wartości odżywczych. Dlatego najlepiej przygotować bób na parze. Wówczas nie straci on minerałów i witamin. Wystarczy, że zagotujesz w garnku wodę, a umyte i oczyszczone ziarna bobu umieścisz w durszlaku. Należy pamiętać, aby nasiona nie znajdowały się we wrzątku. Należy je również przykryć.

Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.

Sezon na bób. Roślina strączkowa, którą warto jeść

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie