Jak ugotować bób? Większość z nas popełnia ten błąd
Bób to bardzo lubiane przez Polaków warzywo w sezonie letnim. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, aby smakował jak najlepiej i nie stracił cennych witamin.
Kupując bób w torebce, przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na to, jak jest zapakowany. Dobry bób powinien mieć intensywnie zielony kolor i gładkie łupinki, bez plamek. Jeśli znajduje się on bezpośrednio na słońcu, lepiej go sobie odpuścić. Wystarczy kilkanaście minut, by warzywo w torebce zaczęło się psuć. Wówczas zauważymy ciemne plamki lub pleśń.
Jak gotować bób?
Bób należy dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przerzucić go do garnka, wsypać 1 łyżkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru i zalać wodą. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Młode ziarnka gotujemy ok. 15 min, natomiast starsze nieco dłużej, 30-40 min.
Należy jednak pamiętać, że gotując bób w ten sposób, traci się sporą ilość wartości odżywczych. Dlatego najlepiej przygotować bób na parze. Wówczas nie straci on minerałów i witamin. Wystarczy, że zagotujesz w garnku wodę, a umyte i oczyszczone ziarna bobu umieścisz w durszlaku. Należy pamiętać, aby nasiona nie znajdowały się we wrzątku. Należy je również przykryć.
Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.