Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoika

Ogórki małosolne bez wody i słoików. Przepis dostałam kiedyś od mojej babci Maszy z Rosji. Od tej pory ogórki małosolne robię tylko w ten sposób. Ekspresowe, chrupiące, nietracące swojego pięknego zielonego koloru.

Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoikOgórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoik
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 13 ogórków gruntowych (660 g)
  • pół cytryny
  • 1 zestaw do ogórków małosolnych (koper, chrzan,
  • czosnek)
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek imbiru długości 3 cm (to jest mój dodatek, który można pominąć)
  • 1 łyżka soli
  • woreczek z zamknięciem strunowym lub, jak robiła moja babcia, 2 zwykłe torebki foliowe

Przepis

  • Ściąć końcówki ogórków. Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, zestaw pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do woreczka włożyć ogórki, zestaw, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać.
  • Składniki muszą się dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15 godzin. Po upływie tego czasu ogórki są gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać