Ogórki małosolne babci Maszy. Bez zalewy i słoika
Ogórki małosolne bez wody i słoików. Przepis dostałam kiedyś od mojej babci Maszy z Rosji. Od tej pory ogórki małosolne robię tylko w ten sposób. Ekspresowe, chrupiące, nietracące swojego pięknego zielonego koloru.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ściąć końcówki ogórków. Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, zestaw pokroić na mniejsze kawałki.
- Do woreczka włożyć ogórki, zestaw, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać.
- Składniki muszą się dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15 godzin. Po upływie tego czasu ogórki są gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl