Nietypowy deser - czekoladowe pierogi

Ruskie, z mięsem, kapusta i grzybami, a może dla odmiany z czekoladowego ciasta? Spróbujcie pierogów w nowej odsłonie.

Śledź w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z białą czekoladą - oto, jak można odmienić tradycyjny smak typowych polskich dań. Potrawy przygotowała Katarzyna Bosacka. Smakują tak pysznie, jak wyglądają!

Śledź w mrożonych cytrynowych łódkach

Składniki:
kilka płatów śledzia solonego z beczki lub w oleju
pół cebuli
pół pęczka koperku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cukru
4 cytryny
kostki lodu
łyżka czarnego kawioru (do dekoracji, opcjonalnie)

Przygotowanie:
Śledzie wypłukać, namoczyć w mleku, po godzinie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małe dzwonka. Cebulę pokroić w piórka, koperek posiekać. Wymieszać z jogurtem, zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki "łódeczki" zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować czarnym kawiorem lub gałązkami koperku.

Krem z buraków z porto

Składniki:
8 średnich buraków
łyżka oleju rzepakowego
5 szklanek soku pomarańczowego
2 łyżki masła
spory kieliszek porto
2 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Buraki wyszorować, posmarować olejem, wstawić na 60-80 minut w brytfannie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec, aż będą miękkie. Wystudzić, pokroić, zalać sokiem pomarańczowym, zmiksować. Dodać masło. Zagotować. Posolić, popieprzyć, na koniec dodać porto. Podawać z kleksem śmietany.

Pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami

Składniki:
2 piersi kacze (4 ćwiartki) łyżka majeranku
1/3 szklanki śmietanki 18 proc. w kartonie
kieliszek miodu pitnego dobrej jakości
pół kilograma ugotowanych ziemniaków
pół pęczka pietruszki
jajko
mąka pszenna
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Skórę piersi nacinamy raz przy razie. Doprawiamy solą, pieprzem. Kładziemy na patelni od strony skóry. Smażymy 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy majerankiem, wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Tłuszcz zlewamy z patelni do garnuszka, dolewamy śmietankę, zagotowujemy, dolewamy miód pitny, odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia. Ziemniaki przecieramy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy drobniutko posiekaną natkę i tyle mąki, by powstało ciasto odchodzące od dłoni. Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałeczek i kroimy ukośnie w kopytka. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. Kapustę kroimy w piórka, masło podgrzewamy lekko na patelni, wrzucamy kapustę, podsmażamy aż zmięknie. Wkładamy do garnka, dolewamy trochę wody, wrzucamy żurawinę, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Dusimy przez 45 minut. Kapusta powinna być miękka, słodko-kwaśna.

Pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą

Składniki:
pół kilo maki pszennej
pół szklanki gorącej wody
łyżka oleju rzepakowego
trzy łyżki kakao
2 jabłka szare renety
pół kostki sera białego tłustego
łyżka masła
tabliczka białej czekolady dobrej jakości
trzy łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier. Do miski przeciskamy przez praskę ser, dodajemy ostudzone jabłka i posiekaną czekoladę. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej. Rozwałkowujemy. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka, formujemy dość duże pierogi, nadziewamy je masą jabłkową. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy polane białą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany