Niemiecka sałatka ziemniaczana. Podaj do kotleta zamiast puree
Prosty przepis
Sałatka ziemniaczana występuje w wielu wariantach. Nie ma na nią jednego przepisu, jednak wszystkie receptury łączy kwaśny smak i dodatek cebuli. Sałatka z młodych ziemniaków świetnie smakuje w towarzystwie sznycla wiedeńskiego. Sprawdzi się również jako samodzielne danie. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Składniki znajdziesz w lodówce
Jednym ze sztandarowych dań jest sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat. Jest bardzo smaczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Oczywiście każda pani domu ma swój przepis na to danie. Czasem do ziemniaków dodawany jest ocet, czasem majonez i musztarda. W sałatce możemy znaleźć także ogórki, boczek, cebulę, rzodkiewkę, szczypiorek czy jajka.
Jak wybrać ziemniaki?
Wybieraj odmiany twardawe, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Są one oznaczone typem A lub AB (Lord, Denar, Inova, Jelly). Sałatka ziemniaczana świetnie komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym oraz klasycznym sznyclem wiedeńskim. Sos przygotuj na bazie ostrej musztardy. Podkręci smak dania.
Sposób przygotowania
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, szklanka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w piórka. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Odstaw na godzinę.