Nie tylko cukier i cytryna. Aromatyczne dodatki do herbaty

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Napoje na jesienne chłody

Obraz
© iStock.com

Herbata z cytryną to nuda. Smak naparu możemy odmienić, dodając do niego aromatyczne przyprawy lub słodką konfiturę. Taki napój cudownie rozgrzeje po powrocie do domu i poprawi nastrój. Dzięki tym składnikom herbata nabierze również dodatkowych właściwości – wzmocni odporność i podkręci metabolizm.

Zobacz wideo:* Konfitura z cytryn*

/ 6Imbir

Obraz
© Shutterstock.com

Jesienią i zimną powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeży imbir. Dlaczego? Otóż ten niezwykły korzeń ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Poprawia krążenie krwi, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, przyspiesza metabolizm, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Imbirowa herbatka pomoże także na nudności i wymioty. No i najważniejsze – imbir ma orzeźwiający cytrusowy zapach i lekko pikantny smak. Wystarczy obrać kawałek korzenia i zetrzeć go na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy go do szklanki, zalewamy naparem z czarnej liściastej herbaty, odstawiamy na 3-4 minuty, a potem dosładzamy cukrem trzcinowym.

/ 6Cytrusy

Obraz
© Pixabay.com | CC0 Public Domain

Jakiś czas temu świat obiegła informacja, że herbata z cytryną jest niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Jak jest naprawdę? Owszem, kwas zawarty w owocu sprawia, że w herbacie powstaje szkodliwy dla nas cytrynian glinu. Wystarczy jednak pamiętać, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Wówczas nic nam nie grozi. Jednak poza cytryną, do herbaty możemy dodać także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Do tego tarty imbir i odrobina miodu. Taki napar rozgrzeje największych zmarzluchów.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Miód nie tylko poprawia smak herbaty, ale również wzmacnia organizm i pomaga uporać nam się z infekcją. Powinniśmy jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Dlatego powinniśmy dodawać go do przestudzonego naparu. Słodzenie miodem ma również inne zalety. Używajmy go zamiast cukru, ponieważ ma bogatszy skład, a zawarte w nim glukoza i fruktoza są od razu wchłaniane, bez trawienia. Coraz częściej pszczelarze oferują miody wzbogacone np. sokiem malinowym czy aronią. Warto eksperymentować. Takie dodatki jeszcze bardziej podkręcą smak herbaty.

/ 6Korzenne przyprawy i suszone owoce

Obraz
© Shutterstock.com

Goździki, kardamon, anyż, cynamon, kandyzowany imbir, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa, suszone owoce również odmienią smak naszej codziennej herbatki. Rozgrzewają i wzmacniają odporność. Korzenne przyprawy znane są też z silnych właściwości antywirusowych i działania wykrztuśnego. Są więc idealne dla osób z infekcją górnych dróg oddechowych. Z kolei trawa cytrynowa, która pasuje zarówno do herbaty czarnej, jak i zielonej, nadaje cytrusowy smak i pobudza siły witalne. Natomiast kandyzowany imbir jest kulinarnym afrodyzjakiem. Dodany do herbaty działa wzmacniająco, pozwala bronić się przed wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się skóry.

/ 6Konfitura

Obraz
© 123RF.COM

Malinowa, figowa, jarzębinowa, różana, pigwowa czy pomarańczowa to konfitury, które doskonale komponują się z czarną herbatą. Do tego kilka listków mięty, gwiazdka anyżu i słodki, rozgrzewający napój gotowy. Herbata z konfiturą jest popularna m.in. w Anglii oraz Rosji. A czy wiecie, że nie należy dodawać konfitury do naparu. Porcję nakłada się na spodek i zjada się ją przy pomocy łyżeczki, a następnie od razu popija herbatą tak, by w ustach wszystko się połączyło.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd