Nie tylko cukier i cytryna. Aromatyczne dodatki do herbaty
Napoje na jesienne chłody
Herbata z cytryną to nuda. Smak naparu możemy odmienić, dodając do niego aromatyczne przyprawy lub słodką konfiturę. Taki napój cudownie rozgrzeje po powrocie do domu i poprawi nastrój. Dzięki tym składnikom herbata nabierze również dodatkowych właściwości – wzmocni odporność i podkręci metabolizm.
Zobacz wideo:* Konfitura z cytryn*
Imbir
Jesienią i zimną powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeży imbir. Dlaczego? Otóż ten niezwykły korzeń ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Poprawia krążenie krwi, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, przyspiesza metabolizm, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Imbirowa herbatka pomoże także na nudności i wymioty. No i najważniejsze – imbir ma orzeźwiający cytrusowy zapach i lekko pikantny smak. Wystarczy obrać kawałek korzenia i zetrzeć go na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy go do szklanki, zalewamy naparem z czarnej liściastej herbaty, odstawiamy na 3-4 minuty, a potem dosładzamy cukrem trzcinowym.
Cytrusy
Jakiś czas temu świat obiegła informacja, że herbata z cytryną jest niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Jak jest naprawdę? Owszem, kwas zawarty w owocu sprawia, że w herbacie powstaje szkodliwy dla nas cytrynian glinu. Wystarczy jednak pamiętać, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Wówczas nic nam nie grozi. Jednak poza cytryną, do herbaty możemy dodać także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Do tego tarty imbir i odrobina miodu. Taki napar rozgrzeje największych zmarzluchów.
Miód
Miód nie tylko poprawia smak herbaty, ale również wzmacnia organizm i pomaga uporać nam się z infekcją. Powinniśmy jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Dlatego powinniśmy dodawać go do przestudzonego naparu. Słodzenie miodem ma również inne zalety. Używajmy go zamiast cukru, ponieważ ma bogatszy skład, a zawarte w nim glukoza i fruktoza są od razu wchłaniane, bez trawienia. Coraz częściej pszczelarze oferują miody wzbogacone np. sokiem malinowym czy aronią. Warto eksperymentować. Takie dodatki jeszcze bardziej podkręcą smak herbaty.
Korzenne przyprawy i suszone owoce
Goździki, kardamon, anyż, cynamon, kandyzowany imbir, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa, suszone owoce również odmienią smak naszej codziennej herbatki. Rozgrzewają i wzmacniają odporność. Korzenne przyprawy znane są też z silnych właściwości antywirusowych i działania wykrztuśnego. Są więc idealne dla osób z infekcją górnych dróg oddechowych. Z kolei trawa cytrynowa, która pasuje zarówno do herbaty czarnej, jak i zielonej, nadaje cytrusowy smak i pobudza siły witalne. Natomiast kandyzowany imbir jest kulinarnym afrodyzjakiem. Dodany do herbaty działa wzmacniająco, pozwala bronić się przed wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się skóry.
Konfitura
Malinowa, figowa, jarzębinowa, różana, pigwowa czy pomarańczowa to konfitury, które doskonale komponują się z czarną herbatą. Do tego kilka listków mięty, gwiazdka anyżu i słodki, rozgrzewający napój gotowy. Herbata z konfiturą jest popularna m.in. w Anglii oraz Rosji. A czy wiecie, że nie należy dodawać konfitury do naparu. Porcję nakłada się na spodek i zjada się ją przy pomocy łyżeczki, a następnie od razu popija herbatą tak, by w ustach wszystko się połączyło.