Nie tylko cukier i cytryna. Aromatyczne dodatki do herbaty

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Napoje na jesienne chłody

Obraz
© iStock.com

Herbata z cytryną to nuda. Smak naparu możemy odmienić, dodając do niego aromatyczne przyprawy lub słodką konfiturę. Taki napój cudownie rozgrzeje po powrocie do domu i poprawi nastrój. Dzięki tym składnikom herbata nabierze również dodatkowych właściwości – wzmocni odporność i podkręci metabolizm.

Zobacz wideo:* Konfitura z cytryn*

/ 6Imbir

Obraz
© Shutterstock.com

Jesienią i zimną powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeży imbir. Dlaczego? Otóż ten niezwykły korzeń ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Poprawia krążenie krwi, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, przyspiesza metabolizm, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Imbirowa herbatka pomoże także na nudności i wymioty. No i najważniejsze – imbir ma orzeźwiający cytrusowy zapach i lekko pikantny smak. Wystarczy obrać kawałek korzenia i zetrzeć go na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy go do szklanki, zalewamy naparem z czarnej liściastej herbaty, odstawiamy na 3-4 minuty, a potem dosładzamy cukrem trzcinowym.

/ 6Cytrusy

Obraz
© Pixabay.com | CC0 Public Domain

Jakiś czas temu świat obiegła informacja, że herbata z cytryną jest niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Jak jest naprawdę? Owszem, kwas zawarty w owocu sprawia, że w herbacie powstaje szkodliwy dla nas cytrynian glinu. Wystarczy jednak pamiętać, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Wówczas nic nam nie grozi. Jednak poza cytryną, do herbaty możemy dodać także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Do tego tarty imbir i odrobina miodu. Taki napar rozgrzeje największych zmarzluchów.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Miód nie tylko poprawia smak herbaty, ale również wzmacnia organizm i pomaga uporać nam się z infekcją. Powinniśmy jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Dlatego powinniśmy dodawać go do przestudzonego naparu. Słodzenie miodem ma również inne zalety. Używajmy go zamiast cukru, ponieważ ma bogatszy skład, a zawarte w nim glukoza i fruktoza są od razu wchłaniane, bez trawienia. Coraz częściej pszczelarze oferują miody wzbogacone np. sokiem malinowym czy aronią. Warto eksperymentować. Takie dodatki jeszcze bardziej podkręcą smak herbaty.

/ 6Korzenne przyprawy i suszone owoce

Obraz
© Shutterstock.com

Goździki, kardamon, anyż, cynamon, kandyzowany imbir, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa, suszone owoce również odmienią smak naszej codziennej herbatki. Rozgrzewają i wzmacniają odporność. Korzenne przyprawy znane są też z silnych właściwości antywirusowych i działania wykrztuśnego. Są więc idealne dla osób z infekcją górnych dróg oddechowych. Z kolei trawa cytrynowa, która pasuje zarówno do herbaty czarnej, jak i zielonej, nadaje cytrusowy smak i pobudza siły witalne. Natomiast kandyzowany imbir jest kulinarnym afrodyzjakiem. Dodany do herbaty działa wzmacniająco, pozwala bronić się przed wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się skóry.

/ 6Konfitura

Obraz
© 123RF.COM

Malinowa, figowa, jarzębinowa, różana, pigwowa czy pomarańczowa to konfitury, które doskonale komponują się z czarną herbatą. Do tego kilka listków mięty, gwiazdka anyżu i słodki, rozgrzewający napój gotowy. Herbata z konfiturą jest popularna m.in. w Anglii oraz Rosji. A czy wiecie, że nie należy dodawać konfitury do naparu. Porcję nakłada się na spodek i zjada się ją przy pomocy łyżeczki, a następnie od razu popija herbatą tak, by w ustach wszystko się połączyło.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm