Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem

Jarmuż znany był już w średniowieczu. W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano sadzenie jarmużu w przydomowych ogródkach, aby móc nakarmić nim rodzinę, a w razie potrzeby również tych, którzy walczyli na froncie. W tym skarbie natury znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. To źródło bardzo potrzebnych nam przeciwutleniaczy, a zwłaszcza polifenoli, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Naleśniki ze szpinakiem i jarmużemNaleśniki ze szpinakiem i jarmużem
Redakcja

Składniki

• mąka orkiszowa typ 2000 albo z ciecierzycy
• mleko owsiane
• szpinak
• kilka listków jarmużu
• ugotowany burak
• pomidorki świeże
• kozi serek
• prażony słonecznik
• świeża bazylia
• masło klarowane
• sól
• świeżo mielony pieprz

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę, garść szpinaku, kilka listków jarmużu i dodajemy mleko. Ilość mąki i mleka uzależniamy od ilości planowanych porcji naleśników i preferencji – czy wolimy, aby nasze naleśniki były grubsze czy cieńsze. Do ciasta naleśnikowego dodajemy troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej pikantne, możemy dodać szczyptę chili. Możemy też – aby nasze naleśniki były bardziej treściwe – dodać jajko. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Gotowe smarujemy serkiem kozim, układamy na nich plasterki gotowanego buraka, awokado, pomidorki, posypujemy świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Zawsze też do młynka warto dodać ostropestu, sezamu, czarnuszki i nimi doprawić delikatnie nasze naleśniki, dzięki temu będą jeszcze zdrowsze.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości