Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem
Jarmuż znany był już w średniowieczu. W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano sadzenie jarmużu w przydomowych ogródkach, aby móc nakarmić nim rodzinę, a w razie potrzeby również tych, którzy walczyli na froncie. W tym skarbie natury znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. To źródło bardzo potrzebnych nam przeciwutleniaczy, a zwłaszcza polifenoli, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Do blendera wsypujemy mąkę, garść szpinaku, kilka listków jarmużu i dodajemy mleko. Ilość mąki i mleka uzależniamy od ilości planowanych porcji naleśników i preferencji – czy wolimy, aby nasze naleśniki były grubsze czy cieńsze. Do ciasta naleśnikowego dodajemy troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej pikantne, możemy dodać szczyptę chili. Możemy też – aby nasze naleśniki były bardziej treściwe – dodać jajko. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Gotowe smarujemy serkiem kozim, układamy na nich plasterki gotowanego buraka, awokado, pomidorki, posypujemy świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Zawsze też do młynka warto dodać ostropestu, sezamu, czarnuszki i nimi doprawić delikatnie nasze naleśniki, dzięki temu będą jeszcze zdrowsze.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze