Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem

Przepis

Jarmuż znany był już w średniowieczu. W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano sadzenie jarmużu w przydomowych ogródkach, aby móc nakarmić nim rodzinę, a w razie potrzeby również tych, którzy walczyli na froncie. W tym skarbie natury znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. To źródło bardzo potrzebnych nam przeciwutleniaczy, a zwłaszcza polifenoli, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

3.4
(5 głosów)
Oceń:
dspzfjx
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem
"Naturalnie w kuchni"
Składniki

• mąka orkiszowa typ 2000 albo z ciecierzycy
• mleko owsiane
• szpinak
• kilka listków jarmużu
• ugotowany burak
• pomidorki świeże
• kozi serek
• prażony słonecznik
• świeża bazylia
• masło klarowane
• sól
• świeżo mielony pieprz

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę, garść szpinaku, kilka listków jarmużu i dodajemy mleko. Ilość mąki i mleka uzależniamy od ilości planowanych porcji naleśników i preferencji – czy wolimy, aby nasze naleśniki były grubsze czy cieńsze. Do ciasta naleśnikowego dodajemy troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej pikantne, możemy dodać szczyptę chili. Możemy też – aby nasze naleśniki były bardziej treściwe – dodać jajko. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Gotowe smarujemy serkiem kozim, układamy na nich plasterki gotowanego buraka, awokado, pomidorki, posypujemy świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Zawsze też do młynka warto dodać ostropestu, sezamu, czarnuszki i nimi doprawić delikatnie nasze naleśniki, dzięki temu będą jeszcze zdrowsze.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie"

Materiały prasowe
dspzfjx
Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
24
Share
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx