Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem

Jarmuż znany był już w średniowieczu. W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano sadzenie jarmużu w przydomowych ogródkach, aby móc nakarmić nim rodzinę, a w razie potrzeby również tych, którzy walczyli na froncie. W tym skarbie natury znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. To źródło bardzo potrzebnych nam przeciwutleniaczy, a zwłaszcza polifenoli, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Naleśniki ze szpinakiem i jarmużemNaleśniki ze szpinakiem i jarmużem
Redakcja

Składniki

• mąka orkiszowa typ 2000 albo z ciecierzycy
• mleko owsiane
• szpinak
• kilka listków jarmużu
• ugotowany burak
• pomidorki świeże
• kozi serek
• prażony słonecznik
• świeża bazylia
• masło klarowane
• sól
• świeżo mielony pieprz

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę, garść szpinaku, kilka listków jarmużu i dodajemy mleko. Ilość mąki i mleka uzależniamy od ilości planowanych porcji naleśników i preferencji – czy wolimy, aby nasze naleśniki były grubsze czy cieńsze. Do ciasta naleśnikowego dodajemy troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej pikantne, możemy dodać szczyptę chili. Możemy też – aby nasze naleśniki były bardziej treściwe – dodać jajko. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Gotowe smarujemy serkiem kozim, układamy na nich plasterki gotowanego buraka, awokado, pomidorki, posypujemy świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Zawsze też do młynka warto dodać ostropestu, sezamu, czarnuszki i nimi doprawić delikatnie nasze naleśniki, dzięki temu będą jeszcze zdrowsze.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja