Najzdrowsze zioła i przyprawy, które warto włączyć do codziennego menu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 7Cynamon i inne wyjątkowe składniki

Obraz
© iStock.com

Wśród Polaków panuje przekonanie, że przyprawy i zioła dodawane do potraw mają jedynie funkcję podkreślającą smak. Nic bardziej mylnego. W wielu krajach przyprawy sprzedawane są w sklepach, które handlują również lekami. To logiczne, bo zioła mają wiele właściwości zdrowotnych i dlatego warto je włączyć do codziennego menu, a nie traktować jedynie jako aromatyczny dodatek.

Jedną z najbardziej niedocenianych w naszej kuchni przypraw jest cynamon, który kojarzy nam się głównie ze słodyczami lub słodkimi wypiekami. Cynamon jednak ma tyle prozdrowotnych właściwości, że trudno wszystkie wymienić. Przede wszystkim jego działanie powinny docenić osoby, które chcą zrzucić trochę wagi. Nie ma chyba innego składnika, tak skutecznego wspomagającego spalanie tłuszczów. Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii, normuje poziom cukru we krwi i obniża stężenie cholesterolu. Wbrew pozorom, można go dodawać praktycznie do każdego dania. Poranna porcja płatków zbożowych z cynamonem nie tylko będzie smaczniejsza, ale doda nam energii na wiele godzin. Cynamon dodaje się również do dań mięsnych czy wegetariańskich.

/ 7Aromatyczna szałwia niczym lek

Obraz
© iStock.com

Szałwia to kolejna niedoceniona roślina przyprawowa. Jest lekko gorzkawa, ale dodaje wszystkim potrawom bardzo miłego, charakterystycznego aromatu. We Włoszech czy Hiszpanii nie można sobie wyobrazić np. potraw mięsnych bez szałwii. W dodatku jest zdrowa. Ma właściwości przeciwbólowe, stymuluje układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych, ma działanie antyseptyczne. Ma także wpływ na działanie naszego układu nerwowego, a według ostatnich badań, może również powstrzymywać objawy starzenia. Warto więc kupić doniczkę z szałwią i używać tej przyprawy jak najczęściej.

/ 7Ostra i skuteczna papryczka chili

Obraz
© 123RF.COM

Mówiąc o zdrowych ziołach, nie sposób zapomnieć o papryczkach chili. Ich właściwości znane są od wieków. Chili zawiera kapsaicynę, która nie tylko nadaje pikantny posmak daniom, ale sprzyja też podwyższeniu temperatury ciała, wzmacniając odporność i redukując tkankę tłuszczową. Dodatek papryczek chili do potrawy zmniejsza apetyt, co dla ludzi dbających o linię nie jest bez znaczenia.

/ 7Mocny imbir

Obraz
© 123RF.COM

Mniej ostry od chili, ale równie zdrowy jest imbir. Kłącza tej rośliny są jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni azjatyckiej. Nie bez powodu. Imbir poprawia trawienie, jest bakteriobójczy, działa prozdrowotnie w przypadku przeziębień czy problemów żołądkowych. Najlepszy jest, oczywiście, świeży imbir, choć i suszony (który ma trochę inny smak) jest bardzo ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Warto pamiętać jednak, że nie wszyscy mogą spożywać ten produkt bez ograniczeń.

/ 7Kurkuma nie tylko dla koloru

Obraz
© Fotolia

Kuzynką imbiru jet kurkuma. W kuchni używamy najczęściej sproszkowanych kłączy tej rośliny, choć bez większych problemów możemy kupić również świeże kłącza. Dodajemy ją do potraw najczęściej po to, by poprawić ich kolor. Żółta kurkuma to bowiem bardzo silny barwnik. Przyprawa ta pomaga w chorobach układu krążenia – zmniejsza ilość płytek miażdżycowych, chroniąc przed udarami. Wielu naukowców przekonuje, że zawarte w kurkumie substancje mają też działania antynowotworowe.

/ 7Rozmaryn dla uczniów i do konserwowania produktów

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec rozmaryn. Też trochę zapomniany, a szkoda. Olejek zawarty w listkach tego zioła pomaga w... myśleniu. Podobno w starożytnej Grecji uczniowie wdychali olejek rozmarynowy, by się lepiej uczyć. Zbawienny wpływ rozmarynu na mózg został potwierdzony przez naukowców kilka lat temu. Zioło to ma także właściwości bakteriobójcze, przez co zapobiega np. psuciu się mięsa. Warto więc dodawać rozmaryn do wszelkiego rodzaju marynat.

/ 7Mięta nie tylko jako dekoracja

Obraz
© Shutterstock.com

Powoli przekonujemy się, że mięta pieprzowa to nie tylko składnik zdrowotnej herbatki czy dodatek do drinków, ale bardzo smaczne zioło, którego możemy używać np. do przygotowywania sałatek. Mięta normalizuje nadmierną nadkwasotę żołądka, przez co z powodzeniem może być wykorzystywana w przypadku zgagi. W dodatku roślina ta uspokaja, obniża ciśnienie krwi i... stymuluje popęd płciowy.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum