Trwa ładowanie...

Chrupiąca przekąska. Jak zrobić pyszne ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe można łączyć z pomidorami – enzym znoszący właściwości witaminy C jest nieaktywny w kwaśnym środowisku. Konserwowanie ogórków nie zmienia ich właściwości odżywczych.

Share
Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej
Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiejŹródło: Adobe Stock
d21h4ui

Ogórek konserwowy – kalorie i wartości odżywcze

Stugramowa porcja ogórków konserwowych to około 13-27 kalorii. Korniszony zawierają podobną ilość kalorii. Kaloryczność ogórków konserwowych uzależniona jest od proporcji produktów użytych do zrobienia zalewy.

Ogórki konserwowe mają lekko słodkawy smak i są nieco delikatniejsze od kwaśnych ogórków kiszonych. Procesy kiszenia i marynowania zachowują pierwotne właściwości odżywcze ogórków. W składzie ogórków konserwowych znaleźć można węglowodany, białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

d21h4ui

Surowych ogórków nie powinno się łączyć w potrawach z produktami, będącymi źródłem witaminy C, np. z pomidorami. Zasada ta nie dotyczy ogórków konserwowych, gdyż działanie blokującego pozytywne właściwości witaminy C enzymu askorbinaza, zostaje zniesione podczas procesu umieszczenia ogórków w kwaśnym środowisku.

Perfekcyjna mizeria

Ogórek konserwowy – zastosowanie

Do przygotowania ogórków konserwowych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Ich smak w słoikach wzbogacają inne warzywa, najczęściej marchewka, papryka i cebula. Można regulować smak octowej zalewy z cukrem i solą do ogórków konserwowych. Idealnie nadają się do tego takie przyprawy, jak świeży czosnek, papryczka chilli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty czy curry.

Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej. Jedzone samodzielnie stanowią pyszną i niskokaloryczną przekąskę. Ogórki konserwowe często podaje się jako zakąskę do wysokoprocentowych alkoholi. Są również niezastąpionym składnikiem sałatek i surówek. Pokrojone w plasterki ogórki konserwowe kładzie się na kanapki z serem lub wędliną. Warto mieć w domowej spiżarni słoik ogórków konserwowych, gdyż stanowią szybki dodatek do dania głównego – mięsa lub ryby oraz ziemniaków. Pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe to pyszny składnik tatara, farszu do dań lub sosu do makaronów i kasz.

d21h4ui

Ogórki konserwowe – jak zrobić?

Chrupiące ogórki konserwowe można przygotować samodzielnie z niewielkich, dokładnie umytych ogórków gruntowych. Na dnie czystych i wyparzonych słoików układa się takie przyprawy i zioła, jak koperek, gorczyca, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liście laurowe, jałowiec czy ziele angielskie.

Po włożeniu do słoja ogórków wystarczy uzupełnić wolną przestrzeń do samej góry naczynia gorącą zalewą z wody i octu, z dodatkiem soli i cukru. Następnie zakręca się słoiki z ogórkami konserwowymi sterylnymi zakrętkami i odwraca je zakrętką do dołu, ostrożnie ustawiając przetwory na ręczniku. Ogórki konserwowe stygną pod przykryciem ze ściereczki, a po wystygnięciu odstawia się słoiki na kilka tygodni. Przeciwnicy pasteryzowania ogórków konserwowych twierdzą, że ogórki tracą swoją unikalną chrupkość i stają się zbyt miękkie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21h4ui

Podziel się opinią

Share
d21h4ui
d21h4ui
Więcej tematów