Chrupiąca przekąska. Jak zrobić pyszne ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe można łączyć z pomidorami – enzym znoszący właściwości witaminy C jest nieaktywny w kwaśnym środowisku. Konserwowanie ogórków nie zmienia ich właściwości odżywczych.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórek konserwowy – kalorie i wartości odżywcze

Stugramowa porcja ogórków konserwowych to około 13-27 kalorii. Korniszony zawierają podobną ilość kalorii. Kaloryczność ogórków konserwowych uzależniona jest od proporcji produktów użytych do zrobienia zalewy.

Ogórki konserwowe mają lekko słodkawy smak i są nieco delikatniejsze od kwaśnych ogórków kiszonych. Procesy kiszenia i marynowania zachowują pierwotne właściwości odżywcze ogórków. W składzie ogórków konserwowych znaleźć można węglowodany, białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Surowych ogórków nie powinno się łączyć w potrawach z produktami, będącymi źródłem witaminy C, np. z pomidorami. Zasada ta nie dotyczy ogórków konserwowych, gdyż działanie blokującego pozytywne właściwości witaminy C enzymu askorbinaza, zostaje zniesione podczas procesu umieszczenia ogórków w kwaśnym środowisku.

Perfekcyjna mizeria

Ogórek konserwowy – zastosowanie

Do przygotowania ogórków konserwowych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Ich smak w słoikach wzbogacają inne warzywa, najczęściej marchewka, papryka i cebula. Można regulować smak octowej zalewy z cukrem i solą do ogórków konserwowych. Idealnie nadają się do tego takie przyprawy, jak świeży czosnek, papryczka chilli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty czy curry.

Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej. Jedzone samodzielnie stanowią pyszną i niskokaloryczną przekąskę. Ogórki konserwowe często podaje się jako zakąskę do wysokoprocentowych alkoholi. Są również niezastąpionym składnikiem sałatek i surówek. Pokrojone w plasterki ogórki konserwowe kładzie się na kanapki z serem lub wędliną. Warto mieć w domowej spiżarni słoik ogórków konserwowych, gdyż stanowią szybki dodatek do dania głównego – mięsa lub ryby oraz ziemniaków. Pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe to pyszny składnik tatara, farszu do dań lub sosu do makaronów i kasz.

Ogórki konserwowe – jak zrobić?

Chrupiące ogórki konserwowe można przygotować samodzielnie z niewielkich, dokładnie umytych ogórków gruntowych. Na dnie czystych i wyparzonych słoików układa się takie przyprawy i zioła, jak koperek, gorczyca, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liście laurowe, jałowiec czy ziele angielskie.

Po włożeniu do słoja ogórków wystarczy uzupełnić wolną przestrzeń do samej góry naczynia gorącą zalewą z wody i octu, z dodatkiem soli i cukru. Następnie zakręca się słoiki z ogórkami konserwowymi sterylnymi zakrętkami i odwraca je zakrętką do dołu, ostrożnie ustawiając przetwory na ręczniku. Ogórki konserwowe stygną pod przykryciem ze ściereczki, a po wystygnięciu odstawia się słoiki na kilka tygodni. Przeciwnicy pasteryzowania ogórków konserwowych twierdzą, że ogórki tracą swoją unikalną chrupkość i stają się zbyt miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce