Chrupiąca przekąska. Jak zrobić pyszne ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe można łączyć z pomidorami – enzym znoszący właściwości witaminy C jest nieaktywny w kwaśnym środowisku. Konserwowanie ogórków nie zmienia ich właściwości odżywczych.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórek konserwowy – kalorie i wartości odżywcze

Stugramowa porcja ogórków konserwowych to około 13-27 kalorii. Korniszony zawierają podobną ilość kalorii. Kaloryczność ogórków konserwowych uzależniona jest od proporcji produktów użytych do zrobienia zalewy.

Ogórki konserwowe mają lekko słodkawy smak i są nieco delikatniejsze od kwaśnych ogórków kiszonych. Procesy kiszenia i marynowania zachowują pierwotne właściwości odżywcze ogórków. W składzie ogórków konserwowych znaleźć można węglowodany, białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Surowych ogórków nie powinno się łączyć w potrawach z produktami, będącymi źródłem witaminy C, np. z pomidorami. Zasada ta nie dotyczy ogórków konserwowych, gdyż działanie blokującego pozytywne właściwości witaminy C enzymu askorbinaza, zostaje zniesione podczas procesu umieszczenia ogórków w kwaśnym środowisku.

Perfekcyjna mizeria

Ogórek konserwowy – zastosowanie

Do przygotowania ogórków konserwowych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Ich smak w słoikach wzbogacają inne warzywa, najczęściej marchewka, papryka i cebula. Można regulować smak octowej zalewy z cukrem i solą do ogórków konserwowych. Idealnie nadają się do tego takie przyprawy, jak świeży czosnek, papryczka chilli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty czy curry.

Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej. Jedzone samodzielnie stanowią pyszną i niskokaloryczną przekąskę. Ogórki konserwowe często podaje się jako zakąskę do wysokoprocentowych alkoholi. Są również niezastąpionym składnikiem sałatek i surówek. Pokrojone w plasterki ogórki konserwowe kładzie się na kanapki z serem lub wędliną. Warto mieć w domowej spiżarni słoik ogórków konserwowych, gdyż stanowią szybki dodatek do dania głównego – mięsa lub ryby oraz ziemniaków. Pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe to pyszny składnik tatara, farszu do dań lub sosu do makaronów i kasz.

Ogórki konserwowe – jak zrobić?

Chrupiące ogórki konserwowe można przygotować samodzielnie z niewielkich, dokładnie umytych ogórków gruntowych. Na dnie czystych i wyparzonych słoików układa się takie przyprawy i zioła, jak koperek, gorczyca, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liście laurowe, jałowiec czy ziele angielskie.

Po włożeniu do słoja ogórków wystarczy uzupełnić wolną przestrzeń do samej góry naczynia gorącą zalewą z wody i octu, z dodatkiem soli i cukru. Następnie zakręca się słoiki z ogórkami konserwowymi sterylnymi zakrętkami i odwraca je zakrętką do dołu, ostrożnie ustawiając przetwory na ręczniku. Ogórki konserwowe stygną pod przykryciem ze ściereczki, a po wystygnięciu odstawia się słoiki na kilka tygodni. Przeciwnicy pasteryzowania ogórków konserwowych twierdzą, że ogórki tracą swoją unikalną chrupkość i stają się zbyt miękkie.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀