Chrupiąca przekąska. Jak zrobić pyszne ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe można łączyć z pomidorami – enzym znoszący właściwości witaminy C jest nieaktywny w kwaśnym środowisku. Konserwowanie ogórków nie zmienia ich właściwości odżywczych.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórek konserwowy – kalorie i wartości odżywcze

Stugramowa porcja ogórków konserwowych to około 13-27 kalorii. Korniszony zawierają podobną ilość kalorii. Kaloryczność ogórków konserwowych uzależniona jest od proporcji produktów użytych do zrobienia zalewy.

Ogórki konserwowe mają lekko słodkawy smak i są nieco delikatniejsze od kwaśnych ogórków kiszonych. Procesy kiszenia i marynowania zachowują pierwotne właściwości odżywcze ogórków. W składzie ogórków konserwowych znaleźć można węglowodany, białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Surowych ogórków nie powinno się łączyć w potrawach z produktami, będącymi źródłem witaminy C, np. z pomidorami. Zasada ta nie dotyczy ogórków konserwowych, gdyż działanie blokującego pozytywne właściwości witaminy C enzymu askorbinaza, zostaje zniesione podczas procesu umieszczenia ogórków w kwaśnym środowisku.

Perfekcyjna mizeria

Ogórek konserwowy – zastosowanie

Do przygotowania ogórków konserwowych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Ich smak w słoikach wzbogacają inne warzywa, najczęściej marchewka, papryka i cebula. Można regulować smak octowej zalewy z cukrem i solą do ogórków konserwowych. Idealnie nadają się do tego takie przyprawy, jak świeży czosnek, papryczka chilli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty czy curry.

Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej. Jedzone samodzielnie stanowią pyszną i niskokaloryczną przekąskę. Ogórki konserwowe często podaje się jako zakąskę do wysokoprocentowych alkoholi. Są również niezastąpionym składnikiem sałatek i surówek. Pokrojone w plasterki ogórki konserwowe kładzie się na kanapki z serem lub wędliną. Warto mieć w domowej spiżarni słoik ogórków konserwowych, gdyż stanowią szybki dodatek do dania głównego – mięsa lub ryby oraz ziemniaków. Pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe to pyszny składnik tatara, farszu do dań lub sosu do makaronów i kasz.

Ogórki konserwowe – jak zrobić?

Chrupiące ogórki konserwowe można przygotować samodzielnie z niewielkich, dokładnie umytych ogórków gruntowych. Na dnie czystych i wyparzonych słoików układa się takie przyprawy i zioła, jak koperek, gorczyca, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liście laurowe, jałowiec czy ziele angielskie.

Po włożeniu do słoja ogórków wystarczy uzupełnić wolną przestrzeń do samej góry naczynia gorącą zalewą z wody i octu, z dodatkiem soli i cukru. Następnie zakręca się słoiki z ogórkami konserwowymi sterylnymi zakrętkami i odwraca je zakrętką do dołu, ostrożnie ustawiając przetwory na ręczniku. Ogórki konserwowe stygną pod przykryciem ze ściereczki, a po wystygnięciu odstawia się słoiki na kilka tygodni. Przeciwnicy pasteryzowania ogórków konserwowych twierdzą, że ogórki tracą swoją unikalną chrupkość i stają się zbyt miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów