Chrupiąca przekąska. Jak zrobić pyszne ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe można łączyć z pomidorami – enzym znoszący właściwości witaminy C jest nieaktywny w kwaśnym środowisku. Konserwowanie ogórków nie zmienia ich właściwości odżywczych.

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórek konserwowy – kalorie i wartości odżywcze

Stugramowa porcja ogórków konserwowych to około 13-27 kalorii. Korniszony zawierają podobną ilość kalorii. Kaloryczność ogórków konserwowych uzależniona jest od proporcji produktów użytych do zrobienia zalewy.

Ogórki konserwowe mają lekko słodkawy smak i są nieco delikatniejsze od kwaśnych ogórków kiszonych. Procesy kiszenia i marynowania zachowują pierwotne właściwości odżywcze ogórków. W składzie ogórków konserwowych znaleźć można węglowodany, białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ich indeks glikemiczny wynosi 15.

Surowych ogórków nie powinno się łączyć w potrawach z produktami, będącymi źródłem witaminy C, np. z pomidorami. Zasada ta nie dotyczy ogórków konserwowych, gdyż działanie blokującego pozytywne właściwości witaminy C enzymu askorbinaza, zostaje zniesione podczas procesu umieszczenia ogórków w kwaśnym środowisku.

Perfekcyjna mizeria

Ogórek konserwowy – zastosowanie

Do przygotowania ogórków konserwowych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Ich smak w słoikach wzbogacają inne warzywa, najczęściej marchewka, papryka i cebula. Można regulować smak octowej zalewy z cukrem i solą do ogórków konserwowych. Idealnie nadają się do tego takie przyprawy, jak świeży czosnek, papryczka chilli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty czy curry.

Ogórki konserwowe są niezwykle popularne w kuchni polskiej. Jedzone samodzielnie stanowią pyszną i niskokaloryczną przekąskę. Ogórki konserwowe często podaje się jako zakąskę do wysokoprocentowych alkoholi. Są również niezastąpionym składnikiem sałatek i surówek. Pokrojone w plasterki ogórki konserwowe kładzie się na kanapki z serem lub wędliną. Warto mieć w domowej spiżarni słoik ogórków konserwowych, gdyż stanowią szybki dodatek do dania głównego – mięsa lub ryby oraz ziemniaków. Pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe to pyszny składnik tatara, farszu do dań lub sosu do makaronów i kasz.

Ogórki konserwowe – jak zrobić?

Chrupiące ogórki konserwowe można przygotować samodzielnie z niewielkich, dokładnie umytych ogórków gruntowych. Na dnie czystych i wyparzonych słoików układa się takie przyprawy i zioła, jak koperek, gorczyca, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liście laurowe, jałowiec czy ziele angielskie.

Po włożeniu do słoja ogórków wystarczy uzupełnić wolną przestrzeń do samej góry naczynia gorącą zalewą z wody i octu, z dodatkiem soli i cukru. Następnie zakręca się słoiki z ogórkami konserwowymi sterylnymi zakrętkami i odwraca je zakrętką do dołu, ostrożnie ustawiając przetwory na ręczniku. Ogórki konserwowe stygną pod przykryciem ze ściereczki, a po wystygnięciu odstawia się słoiki na kilka tygodni. Przeciwnicy pasteryzowania ogórków konserwowych twierdzą, że ogórki tracą swoją unikalną chrupkość i stają się zbyt miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach