Czy w czasie burzy można kisić ogórki? Odpowiedź zaskakuje

Sezon na domowe przetwory w pełni. Wśród zapasów na zimę nie może oczywiście zabraknąć kiszonych ogórków. Choć ich przygotowanie nie jest trudnym zadaniem, czasem o sukcesie decydują szczegóły – wybór odpowiednich warzyw, ilość soli, a nawet... pogoda.

OgórkiWpływ pogody na kiszenie ogórków
Źródło zdjęć: © 123RF

Nasze babcie powtarzały, że w czasie burzy nie należy kisić ogórków, bo się zepsują. Ile jest prawdy w tym ludowym przesądzie? Okazuje się, że pogoda istotnie może wpływać na proces fermentacji. I nie jest to kulinarny przesąd, a naukowo potwierdzona teza.

Podczas burzy dochodzi nieraz do potężnych wyładowań elektrycznych, które możemy obserwować w postaci piorunów. Zmiany potencjałów elektrycznych mogą powodować tzw. stres bakteryjny. Dochodzi wówczas do przyspieszonej gwałtownej fermentacji. Zalewa zaczyna się mocno pienić i wyciekać ze słoików. W efekcie nasze kiszonki się psują.

Dlatego warto śledzić prognozy pogody, jeśli zamierzamy przygotowywać domowe przetwory. Warto wiedzieć, że burza zagrożeniem dla kiszonek jedynie przez pierwsze 24 godziny od zakiszenia. Jeśli przygotujemy słoiki z przetworami na dzień przed burzą, wyładowania atmosferyczne nie będą miały żadnego wpływu na przebieg fermentacji.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja