Najlepsze polskie zupy na zimę. Kosztują grosze, doskonale rozgrzewają

Zimowa dieta, szczególnie, gdy kiedy na dworze panują mrozy, powinna być sycąca i rozgrzewająca. Idealnymi potrawami na tę porę roku są zupy. Zawierają one mnóstwo witamin, nawadniają organizm, co jest szczególnie ważne podczas mroźnych dni, a w dodatku, a może przede wszystkim rozgrzewają i poprawiają samopoczucie. W polskiej kuchni, słynącej przecież ze znakomitych zup, jest wiele tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.

KrupnikTradycyjny krupnik na żeberkach
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zupa gulaszowa

Zacznijmy od gęstej i pełnej mięsa zupy gulaszowej. Dzięki dodatkowi ostrych przypraw pomoże ona nam się rozgrzać bardzo szybko. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, paprykę czerwoną, czosnek, przecier pomidorowy, smalec, mąkę, ostrą paprykę w proszku, cząber, czarny pieprz, sól.

Najpierw wołowinę kroimy w dość dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa kroimy w duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy warzywa i krótko smażymy. Dodajemy mięso, a gdy się zetnie, dodajemy przecier i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać ziemniaki lub kluski zrobione z mąki i wody.

Zupa fasolowa

Tak naprawdę fasolowa to nie tylko zupa, ale pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Warto ją przygotować w większej ilości a nadmiar po prostu zamrozić. Składniki: wędzone żeberka, biała fasola, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Zupa cebulowa z grzankami

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Gdy podwoi swoją objętość płuczemy ją i gotujemy w nieosolonej wodzie aż będzie prawie miękka. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy żeberka, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz fasolę i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Grochówka

Tę sztandarową polską zupę znają wszyscy. Jest ona nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju zimowych aktywności na wolnym powietrzu. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, łuskany groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.

Najpierw gotujemy do miękkości żeberka. Wyjmujemy je i do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy także majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym w kostkę mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut często mieszając.

Rosół

Rosół nie tylko poprawia samopoczucie, ale wzmacnia nasz organizm. Przygotowując tę zupę nie warto się spieszyć. Im go dłużej gotujemy, oczywiście na małym ogniu, tym będzie bardziej esencjonalny. Składniki: pół kury, wołowina rosołowa, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując zupę. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny. Rosół nie może wrzeć, garnka także nie wolno przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

Krupnik

Potraw z kaszy jest w naszej kuchni wiele, a zawierający ją krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Na jej przygotowanie potrzebujemy: pasek świeżych żeberek, włoszczyznę, szklankę kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Żeberka dzielimy na porcje i gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy kasza i mięso będą miękkie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja