Trwa ładowanie...

Najlepsze polskie zupy na zimę. Kosztują grosze, doskonale rozgrzewają

Zimowa dieta, szczególnie, gdy kiedy na dworze panują mrozy, powinna być sycąca i rozgrzewająca. Idealnymi potrawami na tę porę roku są zupy. Zawierają one mnóstwo witamin, nawadniają organizm, co jest szczególnie ważne podczas mroźnych dni, a w dodatku, a może przede wszystkim rozgrzewają i poprawiają samopoczucie. W polskiej kuchni, słynącej przecież ze znakomitych zup, jest wiele tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.

Tradycyjny krupnik na żeberkachTradycyjny krupnik na żeberkachŹródło: 123RF
d47p1ze
d47p1ze

Zupa gulaszowa

Zacznijmy od gęstej i pełnej mięsa zupy gulaszowej. Dzięki dodatkowi ostrych przypraw pomoże ona nam się rozgrzać bardzo szybko. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, paprykę czerwoną, czosnek, przecier pomidorowy, smalec, mąkę, ostrą paprykę w proszku, cząber, czarny pieprz, sól.

Najpierw wołowinę kroimy w dość dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa kroimy w duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy warzywa i krótko smażymy. Dodajemy mięso, a gdy się zetnie, dodajemy przecier i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać ziemniaki lub kluski zrobione z mąki i wody.

 Zupa fasolowa

Tak naprawdę fasolowa to nie tylko zupa, ale pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Warto ją przygotować w większej ilości a nadmiar po prostu zamrozić. Składniki: wędzone żeberka, biała fasola, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Zupa cebulowa z grzankami

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Gdy podwoi swoją objętość płuczemy ją i gotujemy w nieosolonej wodzie aż będzie prawie miękka. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy żeberka, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz fasolę i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

d47p1ze

 Grochówka

Tę sztandarową polską zupę znają wszyscy. Jest ona nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju zimowych aktywności na wolnym powietrzu. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, łuskany groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.

Najpierw gotujemy do miękkości żeberka. Wyjmujemy je i do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy także majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym w kostkę mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut często mieszając.

Rosół

Rosół nie tylko poprawia samopoczucie, ale wzmacnia nasz organizm. Przygotowując tę zupę nie warto się spieszyć. Im go dłużej gotujemy, oczywiście na małym ogniu, tym będzie bardziej esencjonalny. Składniki: pół kury, wołowina rosołowa, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując zupę. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny. Rosół nie może wrzeć, garnka także nie wolno przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

d47p1ze

Krupnik

Potraw z kaszy jest w naszej kuchni wiele, a zawierający ją krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Na jej przygotowanie potrzebujemy: pasek świeżych żeberek, włoszczyznę, szklankę kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Żeberka dzielimy na porcje i gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy kasza i mięso będą miękkie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj