WAŻNE
TERAZ

Jest zaskoczenie. RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców

Najlepsze polskie zupy na zimę. Kosztują grosze, doskonale rozgrzewają

Zimowa dieta, szczególnie, gdy kiedy na dworze panują mrozy, powinna być sycąca i rozgrzewająca. Idealnymi potrawami na tę porę roku są zupy. Zawierają one mnóstwo witamin, nawadniają organizm, co jest szczególnie ważne podczas mroźnych dni, a w dodatku, a może przede wszystkim rozgrzewają i poprawiają samopoczucie. W polskiej kuchni, słynącej przecież ze znakomitych zup, jest wiele tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.

KrupnikTradycyjny krupnik na żeberkach
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zupa gulaszowa

Zacznijmy od gęstej i pełnej mięsa zupy gulaszowej. Dzięki dodatkowi ostrych przypraw pomoże ona nam się rozgrzać bardzo szybko. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, paprykę czerwoną, czosnek, przecier pomidorowy, smalec, mąkę, ostrą paprykę w proszku, cząber, czarny pieprz, sól.

Najpierw wołowinę kroimy w dość dużą kostkę i oprószamy mąką. Warzywa kroimy w duże kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy warzywa i krótko smażymy. Dodajemy mięso, a gdy się zetnie, dodajemy przecier i przyprawy. Podsmażamy chwilę, zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Do zupy możemy dodać ziemniaki lub kluski zrobione z mąki i wody.

Zupa fasolowa

Tak naprawdę fasolowa to nie tylko zupa, ale pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Warto ją przygotować w większej ilości a nadmiar po prostu zamrozić. Składniki: wędzone żeberka, biała fasola, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, makaron, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Zupa cebulowa z grzankami

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Gdy podwoi swoją objętość płuczemy ją i gotujemy w nieosolonej wodzie aż będzie prawie miękka. W tym samym czasie gotujemy wywar: do garnka wkładamy żeberka, gdy woda zawrze odszumowujemy wywar i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz fasolę i makaron. Gotujemy około pół godziny. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Grochówka

Tę sztandarową polską zupę znają wszyscy. Jest ona nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju zimowych aktywności na wolnym powietrzu. Składniki: kiełbasa, wędzone żeberka, łuskany groch, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, majeranek, pieprz, sól.

Najpierw gotujemy do miękkości żeberka. Wyjmujemy je i do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przepłukany groch. Dodajemy także majeranek i posiekany czosnek. Gotujemy, aż groch będzie miękki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, razem z pokrojonym w kostkę mięsem z żeberek. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut często mieszając.

Rosół

Rosół nie tylko poprawia samopoczucie, ale wzmacnia nasz organizm. Przygotowując tę zupę nie warto się spieszyć. Im go dłużej gotujemy, oczywiście na małym ogniu, tym będzie bardziej esencjonalny. Składniki: pół kury, wołowina rosołowa, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

W dużym garnku gotujemy oba rodzaje mięsa, często odszumowując zupę. Po kilku minutach dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Zmniejszamy gaz i gotujemy około dwie godziny. Rosół nie może wrzeć, garnka także nie wolno przykrywać. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

Krupnik

Potraw z kaszy jest w naszej kuchni wiele, a zawierający ją krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Na jej przygotowanie potrzebujemy: pasek świeżych żeberek, włoszczyznę, szklankę kaszy perłowej lub pęczaku, koperek, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Żeberka dzielimy na porcje i gotujemy w dużym garnku. Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy kasza i mięso będą miękkie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek