Trwa ładowanie...

Popełniasz błąd w przechowywaniu. Winni producenci lodówek?

Każdy z nas wie, że ten produkt powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce. Pilnujemy tej zasady skrupulatnie z obawy przed salmonellozą. Jak się jednak okazuje, popełniamy błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu.

To, jak układamy produkty w lodówce jest bardzo ważneTo, jak układamy produkty w lodówce jest bardzo ważneŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Jajka – gdzie zazwyczaj je umieszczamy?

Surowe, niedogotowane jajka mogą być źródłem groźnej bakterii – Salmonelli. To najczęściej właśnie ona jest źródłem zatruć pokarmowych, które potrafią być wyjątkowo dokuczliwe, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.

Stąd po przyjściu do domu od razu umieszczamy jajka w lodówce. Pamiętamy, że powinny znajdować się w odosobnieniu od pozostałych produktów spożywczych, więc najczęściej umieszczamy je na drzwiach lodówki. Dlaczego akurat tam? Oczywiście dlatego, że właśnie w tym miejscu zostają umieszczone przez producenta lodówki specjalne koszyczki do przechowywania jajek. Jak się jednak okazuje – jest to najgorsze z możliwych miejsce.

Choć na drzwiach lodówki jest sporo wygodnych półek, przegródek, a nawet schowków, to jest to miejsce najmniej stabilne, jeśli chodzi o temperaturę. Ma to oczywiście związek z ciągłym otwieraniem i zamykaniem lodówki. W tym miejscu lepiej nie trzymać mleka i jego przetworów, leków, a także jajek.

Stała temperatura – około 4-5 stopni Celsjusza – sprawia, że woda z jajek nie wyparowuje tak szybko, dzięki czemu jajka są dłużej świeże. Bezpiecznie mogą być wówczas przechowywane nawet przez 4-5 tygodni!

d39w3z3

Gdzie zatem trzymać jajka?

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. dlaczego?

Jajka – gdzie należy je umieścić?

Jajka powinny zajmować środkową półkę w lodówce, gdyż to właśnie tam panują optymalne warunki, a amplituda temperatur jest niemal niewykrywalna.

Należy jednak pamiętać, że w centralnym miejsce lodówki z pewnością znajdują się także inne produkty spożywcze. By uniknąć ewentualnego skażenia, można jaja umyć przed włożeniem do lodówki (ale to skraca ich okres przydatności do spożycia!). Można także przechowywać je w szczelnym pojemniku, najlepiej w otoczeniu produktów, które przed spożyciem będziemy poddawać obróbce cieplnej. Nie wolno jaj przechowywać w bezpośrednim sąsiedztwie wędlin czy serów.

Jajka na drzwiach lodówki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d39w3z3
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj