Popełniasz błąd w przechowywaniu. Winni producenci lodówek?
Każdy z nas wie, że ten produkt powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce. Pilnujemy tej zasady skrupulatnie z obawy przed salmonellozą. Jak się jednak okazuje, popełniamy błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu.
Jajka – gdzie zazwyczaj je umieszczamy?
Surowe, niedogotowane jajka mogą być źródłem groźnej bakterii – Salmonelli. To najczęściej właśnie ona jest źródłem zatruć pokarmowych, które potrafią być wyjątkowo dokuczliwe, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.
Stąd po przyjściu do domu od razu umieszczamy jajka w lodówce. Pamiętamy, że powinny znajdować się w odosobnieniu od pozostałych produktów spożywczych, więc najczęściej umieszczamy je na drzwiach lodówki. Dlaczego akurat tam? Oczywiście dlatego, że właśnie w tym miejscu zostają umieszczone przez producenta lodówki specjalne koszyczki do przechowywania jajek. Jak się jednak okazuje – jest to najgorsze z możliwych miejsce.
Choć na drzwiach lodówki jest sporo wygodnych półek, przegródek, a nawet schowków, to jest to miejsce najmniej stabilne, jeśli chodzi o temperaturę. Ma to oczywiście związek z ciągłym otwieraniem i zamykaniem lodówki. W tym miejscu lepiej nie trzymać mleka i jego przetworów, leków, a także jajek.
Stała temperatura – około 4-5 stopni Celsjusza – sprawia, że woda z jajek nie wyparowuje tak szybko, dzięki czemu jajka są dłużej świeże. Bezpiecznie mogą być wówczas przechowywane nawet przez 4-5 tygodni!
Gdzie zatem trzymać jajka?
Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. dlaczego?
Jajka – gdzie należy je umieścić?
Jajka powinny zajmować środkową półkę w lodówce, gdyż to właśnie tam panują optymalne warunki, a amplituda temperatur jest niemal niewykrywalna.
Należy jednak pamiętać, że w centralnym miejsce lodówki z pewnością znajdują się także inne produkty spożywcze. By uniknąć ewentualnego skażenia, można jaja umyć przed włożeniem do lodówki (ale to skraca ich okres przydatności do spożycia!). Można także przechowywać je w szczelnym pojemniku, najlepiej w otoczeniu produktów, które przed spożyciem będziemy poddawać obróbce cieplnej. Nie wolno jaj przechowywać w bezpośrednim sąsiedztwie wędlin czy serów.
Zobacz także: