WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Popełniasz błąd w przechowywaniu. Winni producenci lodówek?

Każdy z nas wie, że ten produkt powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce. Pilnujemy tej zasady skrupulatnie z obawy przed salmonellozą. Jak się jednak okazuje, popełniamy błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu.

Lodówka pełna jedzeniaTo, jak układamy produkty w lodówce jest bardzo ważne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka – gdzie zazwyczaj je umieszczamy?

Surowe, niedogotowane jajka mogą być źródłem groźnej bakterii – Salmonelli. To najczęściej właśnie ona jest źródłem zatruć pokarmowych, które potrafią być wyjątkowo dokuczliwe, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.

Stąd po przyjściu do domu od razu umieszczamy jajka w lodówce. Pamiętamy, że powinny znajdować się w odosobnieniu od pozostałych produktów spożywczych, więc najczęściej umieszczamy je na drzwiach lodówki. Dlaczego akurat tam? Oczywiście dlatego, że właśnie w tym miejscu zostają umieszczone przez producenta lodówki specjalne koszyczki do przechowywania jajek. Jak się jednak okazuje – jest to najgorsze z możliwych miejsce.

Choć na drzwiach lodówki jest sporo wygodnych półek, przegródek, a nawet schowków, to jest to miejsce najmniej stabilne, jeśli chodzi o temperaturę. Ma to oczywiście związek z ciągłym otwieraniem i zamykaniem lodówki. W tym miejscu lepiej nie trzymać mleka i jego przetworów, leków, a także jajek.

Stała temperatura – około 4-5 stopni Celsjusza – sprawia, że woda z jajek nie wyparowuje tak szybko, dzięki czemu jajka są dłużej świeże. Bezpiecznie mogą być wówczas przechowywane nawet przez 4-5 tygodni!

Gdzie zatem trzymać jajka?

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. dlaczego?

Jajka – gdzie należy je umieścić?

Jajka powinny zajmować środkową półkę w lodówce, gdyż to właśnie tam panują optymalne warunki, a amplituda temperatur jest niemal niewykrywalna.

Należy jednak pamiętać, że w centralnym miejsce lodówki z pewnością znajdują się także inne produkty spożywcze. By uniknąć ewentualnego skażenia, można jaja umyć przed włożeniem do lodówki (ale to skraca ich okres przydatności do spożycia!). Można także przechowywać je w szczelnym pojemniku, najlepiej w otoczeniu produktów, które przed spożyciem będziemy poddawać obróbce cieplnej. Nie wolno jaj przechowywać w bezpośrednim sąsiedztwie wędlin czy serów.

Jajka na drzwiach lodówki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce