Popełniasz błąd w przechowywaniu. Winni producenci lodówek?

Każdy z nas wie, że ten produkt powinien być przechowywany wyłącznie w lodówce. Pilnujemy tej zasady skrupulatnie z obawy przed salmonellozą. Jak się jednak okazuje, popełniamy błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu.

Lodówka pełna jedzeniaTo, jak układamy produkty w lodówce jest bardzo ważne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka – gdzie zazwyczaj je umieszczamy?

Surowe, niedogotowane jajka mogą być źródłem groźnej bakterii – Salmonelli. To najczęściej właśnie ona jest źródłem zatruć pokarmowych, które potrafią być wyjątkowo dokuczliwe, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.

Stąd po przyjściu do domu od razu umieszczamy jajka w lodówce. Pamiętamy, że powinny znajdować się w odosobnieniu od pozostałych produktów spożywczych, więc najczęściej umieszczamy je na drzwiach lodówki. Dlaczego akurat tam? Oczywiście dlatego, że właśnie w tym miejscu zostają umieszczone przez producenta lodówki specjalne koszyczki do przechowywania jajek. Jak się jednak okazuje – jest to najgorsze z możliwych miejsce.

Choć na drzwiach lodówki jest sporo wygodnych półek, przegródek, a nawet schowków, to jest to miejsce najmniej stabilne, jeśli chodzi o temperaturę. Ma to oczywiście związek z ciągłym otwieraniem i zamykaniem lodówki. W tym miejscu lepiej nie trzymać mleka i jego przetworów, leków, a także jajek.

Stała temperatura – około 4-5 stopni Celsjusza – sprawia, że woda z jajek nie wyparowuje tak szybko, dzięki czemu jajka są dłużej świeże. Bezpiecznie mogą być wówczas przechowywane nawet przez 4-5 tygodni!

Gdzie zatem trzymać jajka?

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. dlaczego?

Jajka – gdzie należy je umieścić?

Jajka powinny zajmować środkową półkę w lodówce, gdyż to właśnie tam panują optymalne warunki, a amplituda temperatur jest niemal niewykrywalna.

Należy jednak pamiętać, że w centralnym miejsce lodówki z pewnością znajdują się także inne produkty spożywcze. By uniknąć ewentualnego skażenia, można jaja umyć przed włożeniem do lodówki (ale to skraca ich okres przydatności do spożycia!). Można także przechowywać je w szczelnym pojemniku, najlepiej w otoczeniu produktów, które przed spożyciem będziemy poddawać obróbce cieplnej. Nie wolno jaj przechowywać w bezpośrednim sąsiedztwie wędlin czy serów.

Jajka na drzwiach lodówki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał