Jego wysokość ziemniak. Pięć zaskakujących pomysłów na dania z ziemniaków
Nie ma w polskiej kuchni drugiego warzywa, które byłoby tak popularne jak ziemniaki. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, wykorzystujemy do przyrządzania placków, klusek, a nawet ciast. Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo, my jednak zaproponujemy przepisy nietypowe, rzadko wykorzystywane w naszych kuchniach.
Ziemniaki pieczone po szwedzku
Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Do pieczenia najlepiej nadają się odmiany mączyste. Potrzebujemy: kilka dużych ziemniaków, czosnek, masło, szczypiorek, sól i pieprz.
Ziemniaki obieramy i nacinamy je co dwa milimetry, ale tak, by nie przeciąć do końca. Masło rozcieramy z czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Taką masę wkładamy między każdy plasterek ziemniaka. Zawijamy kartofle w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pięć minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i rumienimy.
Krokiety z ziemniaków
Ugotowane ziemniaki często wykorzystujemy do wyrabiania kopytek czy klusek śląskich. Możemy z nich zrobić jednak pyszne krokiety. Składniki: trochę ugotowanych ziemniaków, dwa jajka, koperek, bułka tarta, olej, sól i pieprz.
Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekany koperek, jajka i przyprawy. Masę mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy małe krokiety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.
Kiszka ziemniaczana
Popularna na wschodzie Polski kiszka ziemniaczana to potrawa wyjątkowo smaczna i warto czasem przyrządzić ją w domu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w jelita, które możemy kupić zasolone, a po namoczeniu w zimnej wodzie, użyjemy je do zrobienia kiszki. Poza jelitami, potrzebne będą: pół kilograma ziemniaków, cebulę, boczek wędzony, czosnek, majeranek, sól i pieprz.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy majerankiem, sporą ilością pieprzu i solą. Nabijamy jelita masą ziemniaczaną, formując krótkie kiełbaski. Kiszkę parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni C, a następnie pieczemy na maśle.
Bezy z ziemniaków
Może nie są to do końca tradycyjne bezy, ale małe ciasteczka z ziemniaków świetnie przyozdobią nam talerz. Potrzebujemy: kilogram mączystych ziemniaków, dwa jajka, śmietanę 18 procent, masło, sól i pieprz.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy kilka łyżek masła, śmietanę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Żółtka dodajemy do ziemniaków, z białek ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę małe ciasteczka. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10 minut.
Ziemniaki nadziewane tuńczykiem
Do ziemniaków pasuje wiele produktów, by nie powiedzieć, że wszystkie. Tuńczyk z puszki nie jest wyjątkiem. Składniki: kilka dużych ziemniaków do pieczenia, puszka tuńczyka, mała puszka groszku, cebula, tymianek, sól i pieprz.
Ziemniaki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez pół godziny. Wydrążamy środek. W misce łączymy posiekaną cebulę, tuńczyka, groszek i przyprawy. Wkładamy farsz do ziemniaków i zapiekamy jeszcze 15 minut.