Jego wysokość ziemniak. Pięć zaskakujących pomysłów na dania z ziemniaków

Nie ma w polskiej kuchni drugiego warzywa, które byłoby tak popularne jak ziemniaki. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, wykorzystujemy do przyrządzania placków, klusek, a nawet ciast. Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo, my jednak zaproponujemy przepisy nietypowe, rzadko wykorzystywane w naszych kuchniach.

ZiemniakiNietypowe dania z ziemniaka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Ziemniaki pieczone po szwedzku

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Do pieczenia najlepiej nadają się odmiany mączyste. Potrzebujemy: kilka dużych ziemniaków, czosnek, masło, szczypiorek, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy i nacinamy je co dwa milimetry, ale tak, by nie przeciąć do końca. Masło rozcieramy z czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Taką masę wkładamy między każdy plasterek ziemniaka. Zawijamy kartofle w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pięć minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i rumienimy.

Krokiety z ziemniaków

Ugotowane ziemniaki często wykorzystujemy do wyrabiania kopytek czy klusek śląskich. Możemy z nich zrobić jednak pyszne krokiety. Składniki: trochę ugotowanych ziemniaków, dwa jajka, koperek, bułka tarta, olej, sól i pieprz.

Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekany koperek, jajka i przyprawy. Masę mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy małe krokiety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.

Kiszka ziemniaczana

Popularna na wschodzie Polski kiszka ziemniaczana to potrawa wyjątkowo smaczna i warto czasem przyrządzić ją w domu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w jelita, które możemy kupić zasolone, a po namoczeniu w zimnej wodzie, użyjemy je do zrobienia kiszki. Poza jelitami, potrzebne będą: pół kilograma ziemniaków, cebulę, boczek wędzony, czosnek, majeranek, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy majerankiem, sporą ilością pieprzu i solą. Nabijamy jelita masą ziemniaczaną, formując krótkie kiełbaski. Kiszkę parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni C, a następnie pieczemy na maśle.

Bezy z ziemniaków

Może nie są to do końca tradycyjne bezy, ale małe ciasteczka z ziemniaków świetnie przyozdobią nam talerz. Potrzebujemy: kilogram mączystych ziemniaków, dwa jajka, śmietanę 18 procent, masło, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy kilka łyżek masła, śmietanę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Żółtka dodajemy do ziemniaków, z białek ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę małe ciasteczka. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10 minut.

Ziemniaki nadziewane tuńczykiem

Do ziemniaków pasuje wiele produktów, by nie powiedzieć, że wszystkie. Tuńczyk z puszki nie jest wyjątkiem. Składniki: kilka dużych ziemniaków do pieczenia, puszka tuńczyka, mała puszka groszku, cebula, tymianek, sól i pieprz.

Ziemniaki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez pół godziny. Wydrążamy środek. W misce łączymy posiekaną cebulę, tuńczyka, groszek i przyprawy. Wkładamy farsz do ziemniaków i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji