Jego wysokość ziemniak. Pięć zaskakujących pomysłów na dania z ziemniaków

Nie ma w polskiej kuchni drugiego warzywa, które byłoby tak popularne jak ziemniaki. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, wykorzystujemy do przyrządzania placków, klusek, a nawet ciast. Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo, my jednak zaproponujemy przepisy nietypowe, rzadko wykorzystywane w naszych kuchniach.

ZiemniakiNietypowe dania z ziemniaka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Ziemniaki pieczone po szwedzku

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Do pieczenia najlepiej nadają się odmiany mączyste. Potrzebujemy: kilka dużych ziemniaków, czosnek, masło, szczypiorek, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy i nacinamy je co dwa milimetry, ale tak, by nie przeciąć do końca. Masło rozcieramy z czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Taką masę wkładamy między każdy plasterek ziemniaka. Zawijamy kartofle w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pięć minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i rumienimy.

Krokiety z ziemniaków

Ugotowane ziemniaki często wykorzystujemy do wyrabiania kopytek czy klusek śląskich. Możemy z nich zrobić jednak pyszne krokiety. Składniki: trochę ugotowanych ziemniaków, dwa jajka, koperek, bułka tarta, olej, sól i pieprz.

Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekany koperek, jajka i przyprawy. Masę mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy małe krokiety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.

Kiszka ziemniaczana

Popularna na wschodzie Polski kiszka ziemniaczana to potrawa wyjątkowo smaczna i warto czasem przyrządzić ją w domu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w jelita, które możemy kupić zasolone, a po namoczeniu w zimnej wodzie, użyjemy je do zrobienia kiszki. Poza jelitami, potrzebne będą: pół kilograma ziemniaków, cebulę, boczek wędzony, czosnek, majeranek, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy majerankiem, sporą ilością pieprzu i solą. Nabijamy jelita masą ziemniaczaną, formując krótkie kiełbaski. Kiszkę parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni C, a następnie pieczemy na maśle.

Bezy z ziemniaków

Może nie są to do końca tradycyjne bezy, ale małe ciasteczka z ziemniaków świetnie przyozdobią nam talerz. Potrzebujemy: kilogram mączystych ziemniaków, dwa jajka, śmietanę 18 procent, masło, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy kilka łyżek masła, śmietanę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Żółtka dodajemy do ziemniaków, z białek ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę małe ciasteczka. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10 minut.

Ziemniaki nadziewane tuńczykiem

Do ziemniaków pasuje wiele produktów, by nie powiedzieć, że wszystkie. Tuńczyk z puszki nie jest wyjątkiem. Składniki: kilka dużych ziemniaków do pieczenia, puszka tuńczyka, mała puszka groszku, cebula, tymianek, sól i pieprz.

Ziemniaki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez pół godziny. Wydrążamy środek. W misce łączymy posiekaną cebulę, tuńczyka, groszek i przyprawy. Wkładamy farsz do ziemniaków i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥