Mówią o nim "grzyb nieśmiertelności". Zaparz jak herbatę, a obniżysz poziom cukru i zbijesz cholesterol

Ostatnio dużo się mówi o właściwościach odżywczych grzybów. Niektóre z nich dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do kawy. Są też takie, z których można przygotowywać napary. Należy do nich chaga.

Chaga to grzyb, który ma wiele właściwości zdrowotnychChaga to grzyb, który ma wiele właściwości zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Kadlec
Dorota Gepert

Chaga, czyli błyskoporek podkorowy, to grzyb pasożytniczy. Jego liczne właściwości zdrowotne znane są od wieków. Co warto o nim wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Chaga - co to za grzyb?

Błyskoporek, który wykorzystuje się do celów leczniczych, rośnie na brzozach. Może bytować na pniu drzewa nawet przez 80 lat. Jego prozdrowotne działanie zauważono już w starożytności. Często był wykorzystywany w medycynie chińskiej. Międzynarodowe Towarzystwo Nauk o Grzybach uznało chagę za cenny suplement diety. W jej składzie znajdują się polifenole, fitosterole i mnóstwo minerałów oraz witamin.

Ten grzyb pasożytuje na brzozach
Ten grzyb pasożytuje na brzozach © Adobe Stock

Kiedy pomaga chaga?

Chaga ma wszechstronne działanie, zyskała nawet miano "grzyba nieśmiertelności" czy "grzyba witalności". Ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i wzmacniające.

Jak działa chaga:

  • wzmacnia odporność i ułatwia zwalczanie wszelkiego rodzaju patogenów,
  • stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • wspiera układ sercowo-naczyniowy,
  • ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • ma potencjał antyrakowy,
  • opóźnia starzenie,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Jak przygotować napar z chagi?

Chaga jest dostępna w formie sproszkowanej lub w większych kawałkach. Służą one do przygotowywania naparu, według wskazówek zalecanych przez producenta. Dostępne są też ekstrakty chagi w kapsułkach. To idealne rozwiązanie dla osób, które poszukują alternatywnych metod wspierania zdrowia. Jednak warto najpierw skonsultować się z lekarzem, dotyczy to przede wszystkim osób chorujących na cukrzycę i przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. Tego grzyba nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania