Ciasto bez tłuszczu i mąki. Główny składnik może cię zaskoczyć
Przepyszne, puszyste i wilgotne ciacho z bakaliami. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama mąki czy tłuszczu. Jaki jest zatem główny składnik? To... ziemniaki. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g ziemniaków
- 50 g suchych moreli (lub suchych jabłek lub rodzynek)
- 4 jaja
- otarta skórka z połówki cytryny (lub olejek zapachowy)
- 1 duża łyżka rumu
- 150 g cukru
- 50 g cukru pudru (na posypkę)
- 50 g mielonych orzechów (lub startej czekolady)
- 25 g grysiku (drobna kasza manna)
- tłuszcz i mąka pszenna do formy
Przepis
- Ziemniaki obrać, opłukać i gotować 20 min. Odcedzić i ugnieść (nie może być grudek), zostawić do wystygnięcia.
- Morele drobno pokroić. Oddzielić jajka (żółtko i białko).
- Potartą skórkę z cytryny, żółtko, rum i cukier ubić trzepaczką (lub mikserem) na masę.
- Ziemniaki (chłodne), orzechy, morele i grysik wymieszać i następnie dodać ubitą masę.
- Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie w gotową masę.
- Formę natłuścić, osypać mąką (można wyłożyć papierem do pieczenia) i wypełnić kompletną masą.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut (normalny piekarnik 180 st. C, piec z gorącym obiegiem powietrza 160 st. C, piec gazowy na 3 stopniu).
- Ciasto wyciągnąć z formy, gdy całkiem ostygnie. Można posypać ewentualnie ciasto na wierzchu pudrem cukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl