Ciasto drożdżowe z morelami
Nie ma nic lepszego, by osłodzić chłodne wrześniowe popołudnie niż kawałek domowego ciasta i filiżanka aromatycznej kawy. Mamy dla was świetny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i morelami. Jest przepyszne!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min.
 - Masło stopić, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą solą.
 - Mąkę przesiać, dodać żółtka wraz z rozczynem, dokładnie wymieszać, wlać masło, wyrobić ciasto, dodać pianę, wymieszać, ciasto odstawić na 20 min
 - Morele opłukać, podzielić na pół, oczyścić z pestek.
 - Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć owoce, piec ok 30-40 min w temp 180 st. C.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl