Knedle z morelami
Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło zagnieść z twarożkiem, solą, jajami i taką ilością mąki aby powstało miękkie ciasto, uformować z niego bochenek i odstawić ciasto na 30 minut.
- Z moreli wyjąć pestki i do każdej moreli włożyć kostkę cukru. Zagotować wodę z solą. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Każdą morelę owinąć ciastem i złączyć brzegi ciasta.
- Knedle wkładać do lekko gotującej się wody i gotować 8 minut.
- Podsmażyć na maśle tartą bułkę z cukrem i posypać knedle.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl