Danie Główne: pierogi z morelami

''Ze smaków lata trzeba korzystać garściami! Jak to jest, że najpierw z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszych dni, a kiedy one w końcu nadejdą, to tak szybko mijają?'' - czytamy na blogu PrzepisyTradycyjne.pl

Danie Główne: pierogi z morelamiDanie Główne: pierogi z morelami
oprac. Alicja Jasińska

Składniki

Składniki:

Składniki

  • Opcjonalnie do podania: masło rozpuszczone z cynamonem i cukrem
  • Szczypta soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g moreli
  • 500 g mąki pszennej typu 500

Przepis

Przygotowanie:

Przepis

Morele umyj, osusz, przetnij i wyjmij pestkę. Przełóż je na patelnię, posyp dwiema łyżeczkami cukru i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Mieszaj drewnianą łopatką.
Przygotuj ciasto na pierogi: w ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli i zalej tą wodą przesianą mąkę. Na początku możesz łączyć składniki za pomocą szpatułki, ale z czasem zacznij wyrabiać je rękoma. Im mocniej i dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Odetnij kawałek ciasta, pozostałą część zostaw pod przykryciem, i rozwałkuj odrobinę grubiej niż zazwyczaj.
Ostudzone morele wykładaj na wykrojone szklanką placuszki i łącz ze sobą brzegi.
Pierogi z morelami możesz zamrozić: ułóż je na drewnianej lub plastikowej deseczce, wcześniej oprószonej lekko mąką i wstaw do zamrażalnika. Jak się porządnie zamrożą to możesz włożyć je do plastikowego woreczka, najlepiej zamykanego strunowo.
Pierogi z morelami możesz też od razu ugotować: wrzuć je do wrzątku, mieszaj tylko drewnianą łyżką i jak wypłyną potrzymaj je ok. 1 minuty i wyciągaj za pomocą cedzakowej łyżki. Pierogi z morelami lubię podawać z masłem cynamonowym: rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę cynamonu i cukru i rozprowadzam to na pierogach.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał