Mleczna kanapka. Ciasto inspirowane batonikiem uwielbianym przez dzieci
Mleczna kanapka to jedna z ulubionych słodkich przekąsek. Paulina przygotowała pyszne ciacho inspirowane tym popularnym batonikiem. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Krem:
- 300 ml śmietanki double
- 4 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przepis
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolać śmietankę i dalej miksować.
Przepis
2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą rózgi.
Przepis
3. Blaszkę o wymiarach 30 cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i piec około 20-30 min. w 180 stopniach.
Przepis
4. Po upieczeniu odwrócić do góry nogami, zdjąć papier i przekroić na pół.
Przepis
5. Wszystkie składniki na krem zmiksować i nałożyć na blat ciasta, dokładnie rozsmarować i przełożyć drugim blatem.
Przepis
6. Jeśli nie masz śmietanki double, możesz użyć śmietanki 30 proc. i 200 g mascarpone.