Melisa – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Melisa jest jednym z najczęściej i najsłuszniej cenionych ziół. Warto wiedzieć, że poza powszechnie znanymi właściwościami uspokajającymi, przynosi także inne korzyści naszemu organizmowi, nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Roślina ta wyróżnia się intensywnym, ale jednocześnie przyjemnym dla zmysłu powonienia, odświeżającym zapachem. Z melisy spożywa się górne części pędów (głównie liście).
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Melisa – gdzie rośnie?
Melisę można znaleźć rosnącą dziko w okolicach zbiorników wodnych, najczęściej uprawia się ją w ogródku. Lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca, bo najpewniej tam wyrośnie bogata w olejki eteryczne i będzie miała intensywniejszy zapach od tej hodowanej w cieniu. Odpowiada jej żyzna, wilgotna, ale jednocześnie przepuszczalna gleba, bogata w mikro- i makroelementy. Należy chronić melisę od mrozu i wiatru, ponieważ ciężko znosi takie warunki, a wręcz może obumrzeć.
Ziemia przed zasadzeniem melisy powinna być przekopana i lekka. Roślinę najlepiej sadzić w rzędach, w ogródkach, ale zadbana wyrośnie również w doniczce z dobrym dostępem do światła. Hodowanie własnej melisy jest świetnym pomysłem, ponieważ w przypadku tej zakupionej w sklepie, dostajemy drobno zmielony susz, najczęściej ubogi lub pozbawiony cennych wartości odżywczych.
Melisa- wartości odżywcze
Melisa zawiera liczne olejki eteryczne, garbniki, żywice, kwasy organiczne, witaminę E i beta karoteny. Z liści melisy tworzy się olej melisowy.
Melisa – wpływ na organizm
Melisa wspaniale wpływa na zestresowany organizm. Zmniejsza nerwowość, wspiera leczenie nerwicy i depresji, zespołu przewlekłego zmęczenia, pomaga w walce z bezsennością, łagodzi bóle głowy, a także bóle menstruacyjne, ponieważ ma działanie rozkurczające. Melisa wpływa korzystnie nie tylko na układ nerwowy, ale również na układ pokarmowy. Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, spowodowane spożyciem ciężkostrawnych potraw.
Melisa jest sprzymierzeńcem w radzeniu sobie z nerwicą żołądkową, zaparciami i wzdęciami. Poprawia apetyt, zapobiega wymiotom, wzmacnia mózg oraz serce, zapobiega niedokrwistości, a także zwalcza ból, stany zapalne i infekcje. Poza tym melisa przyspiesza przyswajanie składników pokarmowych. Sprawdza się w przypadku kobiecych przypadłości, szczególnie przynosi ulgę w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Melisę poleca się osobom mającym problemy z koncentracja, pamięcią, osobom starszym, cierpiącym na zawroty głowy i mającym problemy z utrzymaniem równowagi.
Melisa – zastosowanie w kosmetykach
Melisa jest łagodnym ziołem, dlatego dodawana jest do wielu kosmetyków przeciwalergicznych. Likwiduje zaczerwienia i ból spowodowany ukąszeniami przez komara. Melisa pomaga przy bólach reumatycznych, dlatego bywa dodawana jako substancja czynna do różnych maści. Od lat melisę stosuje się przy leczeniu opryszki wargowej, ponieważ przyspiesza proces gojenia. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Olej melisowy stosuje się do aromaterapii i masażu.
Melisa - zastosowanie w kuchni
Melisę najlepiej dodawać do dań lekko już przestygniętych i schłodzonych napojów, ponieważ jej zapach jest ulotny i w połączeniu z gorącem całkiem zanika. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do sałatek, zup, sosów, mięsa, ryb lub na kanapki. Najpopularniejsze jej zastosowanie w Polsce to herbata zaparzana z ususzonych liści melisy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.