Melisa – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Melisa jest jednym z najczęściej i najsłuszniej cenionych ziół. Warto wiedzieć, że poza powszechnie znanymi właściwościami uspokajającymi, przynosi także inne korzyści naszemu organizmowi, nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Roślina ta wyróżnia się intensywnym, ale jednocześnie przyjemnym dla zmysłu powonienia, odświeżającym zapachem. Z melisy spożywa się górne części pędów (głównie liście).

Napar z liści melisy to doskonały sposób na dolegliwości żołądkowe
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Melisa – gdzie rośnie?

Melisę można znaleźć rosnącą dziko w okolicach zbiorników wodnych, najczęściej uprawia się ją w ogródku. Lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca, bo najpewniej tam wyrośnie bogata w olejki eteryczne i będzie miała intensywniejszy zapach od tej hodowanej w cieniu. Odpowiada jej żyzna, wilgotna, ale jednocześnie przepuszczalna gleba, bogata w mikro- i makroelementy. Należy chronić melisę od mrozu i wiatru, ponieważ ciężko znosi takie warunki, a wręcz może obumrzeć.

Ziemia przed zasadzeniem melisy powinna być przekopana i lekka. Roślinę najlepiej sadzić w rzędach, w ogródkach, ale zadbana wyrośnie również w doniczce z dobrym dostępem do światła. Hodowanie własnej melisy jest świetnym pomysłem, ponieważ w przypadku tej zakupionej w sklepie, dostajemy drobno zmielony susz, najczęściej ubogi lub pozbawiony cennych wartości odżywczych.

Melisa- wartości odżywcze

Melisa zawiera liczne olejki eteryczne, garbniki, żywice, kwasy organiczne, witaminę E i beta karoteny. Z liści melisy tworzy się olej melisowy.

Melisa – wpływ na organizm

Melisa wspaniale wpływa na zestresowany organizm. Zmniejsza nerwowość, wspiera leczenie nerwicy i depresji, zespołu przewlekłego zmęczenia, pomaga w walce z bezsennością, łagodzi bóle głowy, a także bóle menstruacyjne, ponieważ ma działanie rozkurczające. Melisa wpływa korzystnie nie tylko na układ nerwowy, ale również na układ pokarmowy. Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, spowodowane spożyciem ciężkostrawnych potraw.

Melisa jest sprzymierzeńcem w radzeniu sobie z nerwicą żołądkową, zaparciami i wzdęciami. Poprawia apetyt, zapobiega wymiotom, wzmacnia mózg oraz serce, zapobiega niedokrwistości, a także zwalcza ból, stany zapalne i infekcje. Poza tym melisa przyspiesza przyswajanie składników pokarmowych. Sprawdza się w przypadku kobiecych przypadłości, szczególnie przynosi ulgę w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Melisę poleca się osobom mającym problemy z koncentracja, pamięcią, osobom starszym, cierpiącym na zawroty głowy i mającym problemy z utrzymaniem równowagi.

Melisa – zastosowanie w kosmetykach

Melisa jest łagodnym ziołem, dlatego dodawana jest do wielu kosmetyków przeciwalergicznych. Likwiduje zaczerwienia i ból spowodowany ukąszeniami przez komara. Melisa pomaga przy bólach reumatycznych, dlatego bywa dodawana jako substancja czynna do różnych maści. Od lat melisę stosuje się przy leczeniu opryszki wargowej, ponieważ przyspiesza proces gojenia. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Olej melisowy stosuje się do aromaterapii i masażu.

Melisa - zastosowanie w kuchni

Melisę najlepiej dodawać do dań lekko już przestygniętych i schłodzonych napojów, ponieważ jej zapach jest ulotny i w połączeniu z gorącem całkiem zanika. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do sałatek, zup, sosów, mięsa, ryb lub na kanapki. Najpopularniejsze jej zastosowanie w Polsce to herbata zaparzana z ususzonych liści melisy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru