Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu

Mazurek warszawski od tradycyjnego mazurka na kruchym spodzie różni się rodzajem ciasta. Ciasto przygotowujemy z mieszanki mielonych migdałów i mąki. Dzięki temu wychodzi znacznie bardziej delikatne i przepięknie pachnie. Obowiązkowe są również korzenne przyprawy, które nadają charakteru. Mazurek można udekorować lukrem, konfiturą, czekoladą lub zapiec z koglem-moglem.

Mazurek warszawski na migdałowym spodzieMazurek warszawski na migdałowym spodzie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków

Lukier:

  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone migdały (można je rozdrobnić blenderem, jeśli używamy całych migdałów, najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką. Na końcu wsypać przyprawy oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piec w nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremce przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego" patyczka.
  • W tym czasie przygotować lukier: zagotować skórkę otartą z pomarańczy z wodą i cukrem, aż do jego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty syrop.
  • Zdjąć z ognia i ucierać, dolewając po trochu soku wyciśniętego z cytryny. Masa powinna być lekko gęsta i jasno-żółta.
  • Gotowy lukier wylać na ostudzone ciasto, powinien stwardnieć w ciągu kilkunastu minut. Przed tym warto udekorować mazurek - np. kandyzowaną skórką pomarańczową i połówkami migdałów.
  • Pomarańczę można zastąpić cytryną lub mandarynką.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce