WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mazurek warszawski na migdałowym spodzie. Wizytówka pani domu

Mazurek warszawski od tradycyjnego mazurka na kruchym spodzie różni się rodzajem ciasta. Ciasto przygotowujemy z mieszanki mielonych migdałów i mąki. Dzięki temu wychodzi znacznie bardziej delikatne i przepięknie pachnie. Obowiązkowe są również korzenne przyprawy, które nadają charakteru. Mazurek można udekorować lukrem, konfiturą, czekoladą lub zapiec z koglem-moglem.

Mazurek warszawski na migdałowym spodzieMazurek warszawski na migdałowym spodzie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 pomarańcza
  • gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków

Lukier:

  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zmielone migdały (można je rozdrobnić blenderem, jeśli używamy całych migdałów, najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką. Na końcu wsypać przyprawy oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Piec w nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremce przez około 30 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego" patyczka.
  • W tym czasie przygotować lukier: zagotować skórkę otartą z pomarańczy z wodą i cukrem, aż do jego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty syrop.
  • Zdjąć z ognia i ucierać, dolewając po trochu soku wyciśniętego z cytryny. Masa powinna być lekko gęsta i jasno-żółta.
  • Gotowy lukier wylać na ostudzone ciasto, powinien stwardnieć w ciągu kilkunastu minut. Przed tym warto udekorować mazurek - np. kandyzowaną skórką pomarańczową i połówkami migdałów.
  • Pomarańczę można zastąpić cytryną lub mandarynką.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru