Masz w domu dojrzałe banany? Wypróbuj prosty przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to wypiek, który uwielbiają Amerykanie. Nic dziwnego, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Na dodatek Możemy do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany z nieapetyczną poczerniałą skórką. Do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się idealnie. Są miękkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Chlebek bananowy świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wzbogacając go np. o orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao czy suszoną żurawinę.

Chlebek bananowyChlebek bananowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
  • Przesiać mąkę z sodą i solą Utrzeć mikserem cukier, masło, wanilię oraz banany na gładką masę (2 minuty na wysokich obrotach).
  • Dodać jajka, śmietanę i mąkę. Wymieszać. Ewentualnie dodać cynamon.
  • Przemieszać, wlać do natłuszczonej foremki, posypać po wierzchu płatkami migdałów.
  • Wstawić do piekarnika i piecz ok. 1 godzinę. Jeść na ciepło lub na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja