Masz w domu dojrzałe banany? Wypróbuj prosty przepis na chlebek bananowy
Chlebek bananowy to wypiek, który uwielbiają Amerykanie. Nic dziwnego, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Na dodatek Możemy do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany z nieapetyczną poczerniałą skórką. Do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się idealnie. Są miękkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Chlebek bananowy świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wzbogacając go np. o orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao czy suszoną żurawinę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
- Przesiać mąkę z sodą i solą Utrzeć mikserem cukier, masło, wanilię oraz banany na gładką masę (2 minuty na wysokich obrotach).
- Dodać jajka, śmietanę i mąkę. Wymieszać. Ewentualnie dodać cynamon.
- Przemieszać, wlać do natłuszczonej foremki, posypać po wierzchu płatkami migdałów.
- Wstawić do piekarnika i piecz ok. 1 godzinę. Jeść na ciepło lub na zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl