MasterChef Junior: pyszne dania z ryb i krewetek
Za nami kolejne starcie młodych i zdolnych kucharzy pragnących wejść do finałowej czternastki programu MasterChef Junior. Pierwsza dziesiątka uczestników zmierzyła się z wyzwaniem, jakim było przygotowanie dania rybnego.
MasterCher Junior: młodzi kucharze wiedzą, jak obchodzić się z krewetkami
Jurorzy programu MasterChef Junior zaskoczyli widzów wprowadzeniem do pierwszego zadania: oczom uczestników ukazał się statek wypełniony po brzegi różnorodnymi rybami i owocami morza. Młodzi kucharze mili do wyboru wiele możliwości, ich wybór najczęściej padał na łososia, dorsza oraz krewetki, jedna z uczestniczek zdecydowała się na przegrzebki. Michel Moran rzucał do uczestników wybranymi przez nich rybami, które niejednokrotnie były dość ciężkie i młodzi kucharze mieli niemały problem z ich utrzymaniem.
Wszystkie dania rybne przyrządzone przez uczestników zachwyciły jurorów. Największe zaskoczenie jednak stanowił fakt, że do finału dostało się czterech uczestników: Patryk Konieczniak, Julia Cymbaluk, Patryk Piskorz oraz Bruno Pluciński. Julia przygotowała zielone krewetki i przegrzebki, Patryk Konieczniak zdecydował się na przygotowanie krewetek, Patryk Piskorz postawił na dorsza z warzywami i chipsami jarmużowymi. Bruno natomiast przygotował dorsza z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Jak przygotować krewetki?
Ja widać, potrawy z dorsza oraz krewetek zdobyły prym spośród ulubionych dań jurorów. Dorsz bardzo często jest elementem polskich obiadów, na polskich stołach coraz częściej lądują krewetki. Aby przyrządzić idealne krewetki na miarę MasterChef Junior, musisz pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu, które pokazał Patryk Konieczniak. Imponująco na talerzu wyglądają krewetki Black Tiger, które należą do jednych z największych skorupiaków. Zanim usmażysz krewetki, wyczyść je w kilku prostych krokach:
• opłucz krewetki pod zimną wodą
• odetnij główki krewetek
• pozbądź się twardego pancerzyka poprzez podważanie palcem od strony brzusznej krewetki
• razem z pancerzem zdejmij odnóża i ogonek
• natnij krewetkę wzdłuż grzbietu i nożem lub wykałaczką suń ciemną żyłkę, czyli jelito
• opłucz krewetki pod bieżącą wodą
Wszystkie powyższe etapy są niezwykle istotne, ponieważ jelito pozostawione w krewetce może skutecznie zmniejszyć apetyt. Aby krewetki miały wspaniały smak, warto umieścić je w marynacie, którą przygotujesz z łatwo dostępnych składników: chili, czosnek, oliwa i sól. Marynatę możesz wzbogacić o natkę pietruszki oraz skórkę startej cytryny. Skorupiaki dokładnie zanóż w marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Krewetki smaż na maśle klarowanym bardzo krótko: wystarczy minuta smażenia z każdej strony. Krewetki nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Możesz pokusić się o przygotowanie skomplikowanego dania, ale wystarczy je doprawić odrobiną soku z cytryny i posypać drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.