MasterChef Junior, odcinek 4: pyszne domowe burgery

W ostatnim odcinku MasterChefJunior nie brakowało silnych emocji i różnorodnych pyszności: słodkie babeczki, aromatyczne kiełbasy i smakowite burgery – takie wyzwania mieli przed sobą młodzi uczestnicy programu.

MasterChef Junior
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl | https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl

MasterChef Junior: babeczki i kiełbaski

4 odcinek drugiego sezonu MasterChef Junior był nadzwyczaj ekscytujący. Bruno, Kuba oraz Mateusz byli zwycięzcami poprzedniego odcinka i z tego powodu wzięli udział w wyjątkowej konkurencji: Magda Nowaczewska, zwyciężczyni V edycji „MasterChef” ogłosiła, że mają oni udekorować 60 babeczek w ciągu 10 minut. Nad głowami jurorów zawisły rękawy z kremem i w rękach Kuby, Mateusza i Bruno było to, który z jurorów zostanie oblany babeczkowym kremem. Mateusz udekorował najmniejszą ilość babeczek, na drugim miejscu był Kuba, wygraną natomiast zgarnął Bruno. Ostatecznie w kremie wylądowali wszyscy: jurorzy, gość specjalny oraz uczestnicy.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© WP.PL

Tematem przewodnim drugiej konkurencji było mięso. Uczestnicy mieli w parach przygotować smaczną i długą kiełkaskę. Najdłuższą kiełbasę udało się zrobić Mateuszowi i Jackowi. Ich wyrób miał długość 3 metrów! Nagrodą dla zwycięzców było bezpieczeństwo w kolejnej konkurencji oraz pyszne i zdrowe hamburgery.

Przepis na pyszne domowe burgery rodem z MasterChefa

Ostatnia konkurencja polegała na przyrządzeniu pysznych burgerów. Uczestnicy przygotowali samodzielnie kotlety, bułki oraz inne dodatki. W efekcie uczestnicy przygotowali różnorodne kombinacje: burgery z mango, awokado i pomidorami. Jurorom najbardziej smakował burger Kuby. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszny burger w domowych warunkach:
Bułki:
• 500g mąki pszennej
• 150 ml wody
• opakowanie suchych drożdży
• 1 łyżka masła
• Szczypta soli
• 1 jajko
• garść ziaren sezamu

23681304 - organic grilled black bean burger with tomato and lettuce
© 123RF.COM

Mąkę, wodę, mleko, drożdże, sól oraz roztopione masło mieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto pozostaw pod ściereczką na godzinę, aby urosło a następnie uformuj z niego 4-5 bułek i ułóż na blaszce do pieczenia. Jajko rozmąć i posmaruj nim bułki i posyp je ziarnami sezamu. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kotlet:
• 500 g antrykotu wołowego mielonego
• pieprz czarny
• sól
• olej
Mięso wymieszaj z przyprawami, uformuj kotlety i usmaż na gorącym oleju.

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatki:
• pomidor
• sałata
• opakowanie sera topionego lub 5 kilka plastrów sera gouda
• cebula czerwona
• majonez
• musztarda
• ketchup
Bułki pokrój na połówki, posmaruj w środku odrobiną majonezu i musztardy. Dodaj plasterek sera, pomidora, sałatę i krążek czerwonej cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów