MasterChef Junior, odcinek 4: pyszne domowe burgery

W ostatnim odcinku MasterChefJunior nie brakowało silnych emocji i różnorodnych pyszności: słodkie babeczki, aromatyczne kiełbasy i smakowite burgery – takie wyzwania mieli przed sobą młodzi uczestnicy programu.

MasterChef Junior
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl | https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl

MasterChef Junior: babeczki i kiełbaski

4 odcinek drugiego sezonu MasterChef Junior był nadzwyczaj ekscytujący. Bruno, Kuba oraz Mateusz byli zwycięzcami poprzedniego odcinka i z tego powodu wzięli udział w wyjątkowej konkurencji: Magda Nowaczewska, zwyciężczyni V edycji „MasterChef” ogłosiła, że mają oni udekorować 60 babeczek w ciągu 10 minut. Nad głowami jurorów zawisły rękawy z kremem i w rękach Kuby, Mateusza i Bruno było to, który z jurorów zostanie oblany babeczkowym kremem. Mateusz udekorował najmniejszą ilość babeczek, na drugim miejscu był Kuba, wygraną natomiast zgarnął Bruno. Ostatecznie w kremie wylądowali wszyscy: jurorzy, gość specjalny oraz uczestnicy.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© WP.PL

Tematem przewodnim drugiej konkurencji było mięso. Uczestnicy mieli w parach przygotować smaczną i długą kiełkaskę. Najdłuższą kiełbasę udało się zrobić Mateuszowi i Jackowi. Ich wyrób miał długość 3 metrów! Nagrodą dla zwycięzców było bezpieczeństwo w kolejnej konkurencji oraz pyszne i zdrowe hamburgery.

Przepis na pyszne domowe burgery rodem z MasterChefa

Ostatnia konkurencja polegała na przyrządzeniu pysznych burgerów. Uczestnicy przygotowali samodzielnie kotlety, bułki oraz inne dodatki. W efekcie uczestnicy przygotowali różnorodne kombinacje: burgery z mango, awokado i pomidorami. Jurorom najbardziej smakował burger Kuby. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszny burger w domowych warunkach:
Bułki:
• 500g mąki pszennej
• 150 ml wody
• opakowanie suchych drożdży
• 1 łyżka masła
• Szczypta soli
• 1 jajko
• garść ziaren sezamu

23681304 - organic grilled black bean burger with tomato and lettuce
© 123RF.COM

Mąkę, wodę, mleko, drożdże, sól oraz roztopione masło mieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto pozostaw pod ściereczką na godzinę, aby urosło a następnie uformuj z niego 4-5 bułek i ułóż na blaszce do pieczenia. Jajko rozmąć i posmaruj nim bułki i posyp je ziarnami sezamu. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kotlet:
• 500 g antrykotu wołowego mielonego
• pieprz czarny
• sól
• olej
Mięso wymieszaj z przyprawami, uformuj kotlety i usmaż na gorącym oleju.

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatki:
• pomidor
• sałata
• opakowanie sera topionego lub 5 kilka plastrów sera gouda
• cebula czerwona
• majonez
• musztarda
• ketchup
Bułki pokrój na połówki, posmaruj w środku odrobiną majonezu i musztardy. Dodaj plasterek sera, pomidora, sałatę i krążek czerwonej cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw