MasterChef Junior, odcinek 4: pyszne domowe burgery
W ostatnim odcinku MasterChefJunior nie brakowało silnych emocji i różnorodnych pyszności: słodkie babeczki, aromatyczne kiełbasy i smakowite burgery – takie wyzwania mieli przed sobą młodzi uczestnicy programu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
MasterChef Junior: babeczki i kiełbaski
4 odcinek drugiego sezonu MasterChef Junior był nadzwyczaj ekscytujący. Bruno, Kuba oraz Mateusz byli zwycięzcami poprzedniego odcinka i z tego powodu wzięli udział w wyjątkowej konkurencji: Magda Nowaczewska, zwyciężczyni V edycji „MasterChef” ogłosiła, że mają oni udekorować 60 babeczek w ciągu 10 minut. Nad głowami jurorów zawisły rękawy z kremem i w rękach Kuby, Mateusza i Bruno było to, który z jurorów zostanie oblany babeczkowym kremem. Mateusz udekorował najmniejszą ilość babeczek, na drugim miejscu był Kuba, wygraną natomiast zgarnął Bruno. Ostatecznie w kremie wylądowali wszyscy: jurorzy, gość specjalny oraz uczestnicy.
Tematem przewodnim drugiej konkurencji było mięso. Uczestnicy mieli w parach przygotować smaczną i długą kiełkaskę. Najdłuższą kiełbasę udało się zrobić Mateuszowi i Jackowi. Ich wyrób miał długość 3 metrów! Nagrodą dla zwycięzców było bezpieczeństwo w kolejnej konkurencji oraz pyszne i zdrowe hamburgery.
Przepis na pyszne domowe burgery rodem z MasterChefa
Ostatnia konkurencja polegała na przyrządzeniu pysznych burgerów. Uczestnicy przygotowali samodzielnie kotlety, bułki oraz inne dodatki. W efekcie uczestnicy przygotowali różnorodne kombinacje: burgery z mango, awokado i pomidorami. Jurorom najbardziej smakował burger Kuby. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszny burger w domowych warunkach:
Bułki:
• 500g mąki pszennej
• 150 ml wody
• opakowanie suchych drożdży
• 1 łyżka masła
• Szczypta soli
• 1 jajko
• garść ziaren sezamu
Mąkę, wodę, mleko, drożdże, sól oraz roztopione masło mieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto pozostaw pod ściereczką na godzinę, aby urosło a następnie uformuj z niego 4-5 bułek i ułóż na blaszce do pieczenia. Jajko rozmąć i posmaruj nim bułki i posyp je ziarnami sezamu. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kotlet:
• 500 g antrykotu wołowego mielonego
• pieprz czarny
• sól
• olej
Mięso wymieszaj z przyprawami, uformuj kotlety i usmaż na gorącym oleju.
Dodatki:
• pomidor
• sałata
• opakowanie sera topionego lub 5 kilka plastrów sera gouda
• cebula czerwona
• majonez
• musztarda
• ketchup
Bułki pokrój na połówki, posmaruj w środku odrobiną majonezu i musztardy. Dodaj plasterek sera, pomidora, sałatę i krążek czerwonej cebuli.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.