MasterChef Junior, odcinek 4: pyszne domowe burgery

W ostatnim odcinku MasterChefJunior nie brakowało silnych emocji i różnorodnych pyszności: słodkie babeczki, aromatyczne kiełbasy i smakowite burgery – takie wyzwania mieli przed sobą młodzi uczestnicy programu.

MasterChef Junior
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl | https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl

MasterChef Junior: babeczki i kiełbaski

4 odcinek drugiego sezonu MasterChef Junior był nadzwyczaj ekscytujący. Bruno, Kuba oraz Mateusz byli zwycięzcami poprzedniego odcinka i z tego powodu wzięli udział w wyjątkowej konkurencji: Magda Nowaczewska, zwyciężczyni V edycji „MasterChef” ogłosiła, że mają oni udekorować 60 babeczek w ciągu 10 minut. Nad głowami jurorów zawisły rękawy z kremem i w rękach Kuby, Mateusza i Bruno było to, który z jurorów zostanie oblany babeczkowym kremem. Mateusz udekorował najmniejszą ilość babeczek, na drugim miejscu był Kuba, wygraną natomiast zgarnął Bruno. Ostatecznie w kremie wylądowali wszyscy: jurorzy, gość specjalny oraz uczestnicy.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© WP.PL

Tematem przewodnim drugiej konkurencji było mięso. Uczestnicy mieli w parach przygotować smaczną i długą kiełkaskę. Najdłuższą kiełbasę udało się zrobić Mateuszowi i Jackowi. Ich wyrób miał długość 3 metrów! Nagrodą dla zwycięzców było bezpieczeństwo w kolejnej konkurencji oraz pyszne i zdrowe hamburgery.

Przepis na pyszne domowe burgery rodem z MasterChefa

Ostatnia konkurencja polegała na przyrządzeniu pysznych burgerów. Uczestnicy przygotowali samodzielnie kotlety, bułki oraz inne dodatki. W efekcie uczestnicy przygotowali różnorodne kombinacje: burgery z mango, awokado i pomidorami. Jurorom najbardziej smakował burger Kuby. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszny burger w domowych warunkach:
Bułki:
• 500g mąki pszennej
• 150 ml wody
• opakowanie suchych drożdży
• 1 łyżka masła
• Szczypta soli
• 1 jajko
• garść ziaren sezamu

23681304 - organic grilled black bean burger with tomato and lettuce
© 123RF.COM

Mąkę, wodę, mleko, drożdże, sól oraz roztopione masło mieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto pozostaw pod ściereczką na godzinę, aby urosło a następnie uformuj z niego 4-5 bułek i ułóż na blaszce do pieczenia. Jajko rozmąć i posmaruj nim bułki i posyp je ziarnami sezamu. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kotlet:
• 500 g antrykotu wołowego mielonego
• pieprz czarny
• sól
• olej
Mięso wymieszaj z przyprawami, uformuj kotlety i usmaż na gorącym oleju.

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatki:
• pomidor
• sałata
• opakowanie sera topionego lub 5 kilka plastrów sera gouda
• cebula czerwona
• majonez
• musztarda
• ketchup
Bułki pokrój na połówki, posmaruj w środku odrobiną majonezu i musztardy. Dodaj plasterek sera, pomidora, sałatę i krążek czerwonej cebuli.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości