Marchewkowy keks z bakaliami

Marchewkowy keks to słodka wariacja na temat klasycznego świątecznego wypieku. Marchewka doskonale łączy się ze smakiem bakalii i korzennych przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. zapewniamy, że goście będą zachwyceni.

Marchewkowy keks z bakaliamiMarchewkowy keks z bakaliami

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 300 g drobno siekanej marchewki
  • 100 g migdałów, grubo posiekanych
  • 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
  • 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
  • 50 g rodzynek
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy.

Przepis

Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35x10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia, ale musimy go dobrze ostudzić. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru