Makowiec na kruchym spodzie
Przepyszna wersja makowca na kruchym cieście. Jest to doskonała propozycja na świąteczny stół.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
Masa:
Przepis
- Składniki na ciasto szybko zagnieć, z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż na ok 60 minut do lodówki.
- Tortownicę o wymiarach 23 x 34 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim dno foremki. Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wstaw ciasto na 15 minut, wyjmij i ostudź.
- Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki, bakalie i kaszę, znów wymieszaj.
- Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli.
- Piecz ok. 50 min. w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl