Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Obiad w 20 minut? To możliwe. Soczysta zdrowa ryba, słodki groszek i suszone na słońcu pomidory to doskonałe połączenie. Danie idealne nadaje się również dla osób, dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".

Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiemMakaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g makaronu farfalle
  • 1 garść mrożonego zielonego groszku
  • 120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu)
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz

Przepis

  • Makaron ugotować al dente.
  • Cebulkę i czosnek posiekać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej (ze słoiczka, w którym były pomidory). Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pomidory..
  • Na patelnię wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać, aż groszek zmięknie.
  • Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka.
  • Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw