WAŻNE
TERAZ

Pożar w warszawskim metrze

Pij na zdrowie. Zalety soku pomarańczowego

Sok pomarańczowy to popularny napój i źródło wielu witamin oraz minerałów. Warto jednak wiedzieć, że jego nadmiar może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.

Sok pomarańczowyPicie soku pomarańczowego ma głównie pozytywny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
oprac.  KGD
4

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy jest źródłem węglowodanów, białka i błonnika. Zawiera także biosubstancje, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo. Picie świeżego soku z pomarańczy dostarczy naszemu organizmowi także beta-karotenu i witaminy C.

Dostępne w sklepach soki pomarańczowe z koncentratu posiadają taki sam zestaw wartości odżywczych, ale w wyniku obróbki technologicznej tracą sporą ich ilość.

Smak, zapach i konsystencja soku pomarańczowego zależy od składników naturalnych zawartych w owocu pomarańczy. Chodzi głównie o wodę, cukry proste, kwasy (winowy, cytrynowy i jabłkowy) oraz związki zapachowe.

Sok pomarańczowy wyróżnia się dużą zawartością cukru.

Pij na czczo. Te napoje mają niezwykłe właściwości

Sok pomarańczowy – właściwości

Picie soku pomarańczowego ma głównie pozytywny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu.

Działa dobroczynnie na pracę układu pokarmowego:

  • łagodzi zgagę, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz wrzody,
  • substancje odżywcze zawarte w soku pomarańczowym przeciwdziałają obrzękom żołądka, fermentacji pokarmu i zaburzeniom trawienia,
  • stymulują także produkcję żółci i działają pozytywnie na niewydolność dróg żółciowych,
  • picie soku pomarańczowego pomaga w zaparciach i reguluje pracę jelit, likwiduje niestrawność i redukuje nadkwasotę.

Sok pomarańczowy ma także właściwości moczopędne i alkalizujące, co jest istotne jeśli chodzi o oczyszczanie krwi. Zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych i osadzania się w nerkach kwasów.

Picie soku pomarańczowego przyspiesza przemianę materii i reguluje poziom wody w organizmie. Pomoże osobom zmagającym się z bólami stawów, niwelując odkładający się szkodliwy kwas moczowy.

Sok pomarańczowy sprawdzi się także w czasie przeziębień i grypy – wzmocni organizm dostarczając mu cennej witaminy C, pomoże zbić gorączkę, pozbyć się kataru i kaszlu.

Poza tym zawarte w soku z pomarańczy antyutleniacze hamują proces starzenia, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, przeciwdziałają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu. Przede wszystkim jednak zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój komórek nowotworowych.

Sok pomarańczowy – przeciwwskazania

Mimo wielu wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie, na sok pomarańczowy trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.

Przyczyną jest bardzo wysoka zawartość cukrów prostych. Przyjmuje się, że w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym znajduje się ilość cukru odpowiadająca 10 kostkom.

Poza tym, cukry proste, choć potrzebne w naszej codziennej diecie, w nadmiarze mogą prowadzić do hiperglikemii, a także otyłości. Szkodzą także osobom zmagającym się z nadciśnieniem i zaburzeniami pracy nerek.

Warto wspomnieć, że chcąc wzbogacić organizm w zawarte w soku pomarańczowym substancje odżywcze, lepiej wybrać jednak owoc. Dzieje się tak, ponieważ spora ich ilość witamin i minerałów znajduje się w miazdze miąższu, którą w owocu spożywamy, a przy wyciskaniu soku odrzucamy. Najlepsze do soków są wyciskarki wolnoobrotowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie