Pij na zdrowie. Zalety soku pomarańczowego

Sok pomarańczowy to popularny napój i źródło wielu witamin oraz minerałów. Warto jednak wiedzieć, że jego nadmiar może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.

Sok pomarańczowyPicie soku pomarańczowego ma głównie pozytywny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
oprac.  KGD

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy jest źródłem węglowodanów, białka i błonnika. Zawiera także biosubstancje, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo. Picie świeżego soku z pomarańczy dostarczy naszemu organizmowi także beta-karotenu i witaminy C.

Dostępne w sklepach soki pomarańczowe z koncentratu posiadają taki sam zestaw wartości odżywczych, ale w wyniku obróbki technologicznej tracą sporą ich ilość.

Smak, zapach i konsystencja soku pomarańczowego zależy od składników naturalnych zawartych w owocu pomarańczy. Chodzi głównie o wodę, cukry proste, kwasy (winowy, cytrynowy i jabłkowy) oraz związki zapachowe.

Sok pomarańczowy wyróżnia się dużą zawartością cukru.

Pij na czczo. Te napoje mają niezwykłe właściwości

Sok pomarańczowy – właściwości

Picie soku pomarańczowego ma głównie pozytywny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu.

Działa dobroczynnie na pracę układu pokarmowego:

  • łagodzi zgagę, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz wrzody,
  • substancje odżywcze zawarte w soku pomarańczowym przeciwdziałają obrzękom żołądka, fermentacji pokarmu i zaburzeniom trawienia,
  • stymulują także produkcję żółci i działają pozytywnie na niewydolność dróg żółciowych,
  • picie soku pomarańczowego pomaga w zaparciach i reguluje pracę jelit, likwiduje niestrawność i redukuje nadkwasotę.

Sok pomarańczowy ma także właściwości moczopędne i alkalizujące, co jest istotne jeśli chodzi o oczyszczanie krwi. Zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych i osadzania się w nerkach kwasów.

Picie soku pomarańczowego przyspiesza przemianę materii i reguluje poziom wody w organizmie. Pomoże osobom zmagającym się z bólami stawów, niwelując odkładający się szkodliwy kwas moczowy.

Sok pomarańczowy sprawdzi się także w czasie przeziębień i grypy – wzmocni organizm dostarczając mu cennej witaminy C, pomoże zbić gorączkę, pozbyć się kataru i kaszlu.

Poza tym zawarte w soku z pomarańczy antyutleniacze hamują proces starzenia, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, przeciwdziałają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu. Przede wszystkim jednak zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój komórek nowotworowych.

Sok pomarańczowy – przeciwwskazania

Mimo wielu wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie, na sok pomarańczowy trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.

Przyczyną jest bardzo wysoka zawartość cukrów prostych. Przyjmuje się, że w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym znajduje się ilość cukru odpowiadająca 10 kostkom.

Poza tym, cukry proste, choć potrzebne w naszej codziennej diecie, w nadmiarze mogą prowadzić do hiperglikemii, a także otyłości. Szkodzą także osobom zmagającym się z nadciśnieniem i zaburzeniami pracy nerek.

Warto wspomnieć, że chcąc wzbogacić organizm w zawarte w soku pomarańczowym substancje odżywcze, lepiej wybrać jednak owoc. Dzieje się tak, ponieważ spora ich ilość witamin i minerałów znajduje się w miazdze miąższu, którą w owocu spożywamy, a przy wyciskaniu soku odrzucamy. Najlepsze do soków są wyciskarki wolnoobrotowe.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany