Goździki – co to za przyprawa i jak z niej korzystać?

Gdy byłam mała i bolał mnie ząb, mama zawsze miała pod ręką goździki. Wkładała mi jednego na bolący ząb i kazała zagryzać. Wtedy nie rozumiałam, jak to możliwe, że taka niepozorna przyprawa ma taką dużą moc, bo oczywiście ból zęba mijał jak zaczarowany. Teraz już wiem, co kryje się za działaniem goździków. Jakie mają one właściwości i w jaki sposób można je wykorzystać?

GoździkiGoździki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DIGIFOODSTOCK.COM

Czym są goździki?

Goździki są niezwykle aromatyczną przyprawą, która nieodparcie kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Są to suszone pączki kwiatowe goździkowca. Drzewa te można spotkać przede wszystkim w Azji i w Afryce. Ich plantacje występują m.in. na Madagaskarze, Zanzibarze, Seszelach czy w Kenii. Najlepiej rozwija się na terenach położonych blisko morza. Goździkowiec rośnie ok. 150 lat i może osiągnąć ponad 15 m wysokości.

Aby otrzymać goździki, pączki kwiatowe są zbieranie ręcznie zanim rozkwitną. Dzięki temu nie tracą znacznej części swojego aromatu. Następnie suszy się je powoli na słońcu. Podczas tego procesu zyskują swój brązowy głęboki kolor.

Goździki można kupić w wersji mielonej lub pozostawione w całości. Te drugie są mniej intensywne, ale dłużej zachowują świeżość. Można je również zmielić np. w młynku do kawy. Mielone goździki po pewnym czasie tracą swój aromat. Można również znaleźć olejek goździkowy, który przed użyciem należy rozcieńczyć, gdyż jest bardzo mocny w działaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie

Właściwości goździków

Właściwości goździków znane były w Chinach już w III w p.n.e. Sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej jako środek łagodzący wiele uciążliwych dolegliwości. Na jakie problemy zdrowotne pomagają?

  1. Wspierają prawidłowe działanie układu pokarmowego – pozytywnie wpływają na żołądek, zapobiegają niestrawności, zaparciom, łagodzą mdłości, zwiększają wydzielanie enzymów, pobudzają apetyt, działają przeciwbiegunkowo.
  2. Mają działanie przeciwnowotworowe – usuwają wolne rodniki.
  3. Wspomagają wątrobę oraz procesy detoksykacyjne, łagodzą objawy marskości.
  4. Zmniejszają ryzyko infekcji układu oddechowego – wspomagają układ odpornościowy, zmniejszają stany zapalne, łagodzą dolegliwości przeziębieniowe.
  5. Mają właściwości kojące – ułatwiają zasypianie i uspokajają, łagodząc stres.
  6. Obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, a wspierają produkcję insuliny.
  7. Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co ma znaczenie np. przy cerze trądzikowej.
  8. Odświeżają oddech i usuwają nieprzyjemne zapachy z ust.
  9. Niwelują bóle zębów, a nawet pomagają likwidować próchnicę i wzmacniają dziąsła.
  10. Mają pozytywny wpływ na krążenie i łagodzą bóle głowy – nawet te migrenowe.
  11. Można je stosować do walki z pasożytami i insektami: pchłami, kleszczami, pasożytami układu pokarmowego, molami, komarami.
  12. Ze względu na działanie znieczulające prawdopodobnie też opóźniają wytrysk, jeśli zastosowany zostanie krem z dodatkiem olejku goździkowego.

Goździki w kuchni - wykorzystanie

Goździki mają wyrazisty, nieco pikantny smak połączony z delikatną słodyczą i jednocześnie cierpkością. Z tego względu przyprawa ta sprawia, że każda potrawa nabiera charakteru. Goździki można stosować do dań wytrawnych i słodkich, a także do napojów.

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kompotów, herbaty, grzanego piwa lub wina. Można je dorzucić do sosów owocowych i mięsnych. Pasują do baraniny, wieprzowiny i dziczyzny. Ponadto poprawiają smak kiszonej kapusty. Można dodawać je do potraw grzybowych, a nawet do rosołu. W postaci sproszkowanej świetnie pasują do pasztecików, krokietów, ryb, spaghetti, pasztetu.

Oczywiście goździki to też idealny dodatek do ciast i ciasteczek bożonarodzeniowych.

Warto jednak wiedzieć, że nie każdy powinien włączać do swojej diety goździki. Kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem, hipoglikemią i zaburzeniami krzepliwości lepiej, by unikały tej przyprawy. Należy również pamiętać, by nie przesadzać z ilością spożywanych goździków. Ich nadmiar i stosowanie olejku bez rozcieńczenia mogą okazać się groźne dla zdrowia, a nawet dla życia. Czysty olejek goździkowy jest łatwopalny i może podrażniać skórę oraz drogi oddechowe.

Przepis na grzane wino z goździkami i pomarańczą

Składniki:

  • 500 ml czerwonego wina,
  • 4 pałeczki cynamonu,
  • 6-8 gwiazdek anyżu,
  • 2 laski wanilii,
  • 6 goździków,
  • 2 plastry dokładnie umytych i sparzonych nieobranych pomarańczy,
  • cukier trzcinowy do smaku.

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzewamy wino z cukrem, cynamonem, pociętą wanilią, anyżem i goździkami.
  2. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Plastry pomarańczy kroimy na połówki. Wkładamy je do szklanki lub kufla i zalewamy ciepłym winem.
  3. Na wierzchu posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Grzane wino jest fantastycznym pomysłem na chłodne zimowe wieczory.
Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯