WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Kandyzowana skórka pomarańczowa. Łatwo zrobisz ją w domu

Kandyzowana skórka pomarańczy nie będzie gorzka, jest ze skórek usunie się białe, gąbczaste elementy. Można maczać ją w czekoladzie i dekorować nią ciasta.

kandyzowana skórka pomarańczowaKandyzowaną skórkę pomarańczy warto robić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD
1

Kandyzowana skórka pomarańczy – kalorie i właściwości

Właściwości lecznicze skórki pomarańczy są zazwyczaj niedocenianie i po użyciu miąższu skórka zostaje najczęściej wyrzucona. Jest to błędem, gdyż podobnie, jak w przypadku jabłek, zdecydowana większość składników odżywczych pomarańczy (głównie witaminy C oraz błonnika) znajduje się w ich skórkach.

100 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej ma około 300 kalorii. Do wypieków nie używa się jednak jej zbyt dużej ilości. Porcja mieszcząca się na czubatej łyżeczce to równowartość 30 kalorii i w zupełności wystarczy do doprawienia ciasta i nadania mu ciekawego aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczy usprawnia trawienie i metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, pomaga przy wzdęciach, wymiotach, czkawce, osteoporozie, obniża cholesterol.

Kandyzowana skórka pomarańczy – jak zrobić?

Kandyzowaną skórkę pomarańczy warto robić samodzielnie. W ten sposób kontroluje się ilość substancji słodzących i eliminuje chemiczne dodatki.

Jak wykorzystać pomarańcze?

Skórkę z pomarańczy obkraja się dość cienko ostrym nożem. Można również zetrzeć owoce na tarce o drobnych oczkach, uważając na białe, gąbczaste części (zwane albedo). Powodują one niestety, że kandyzowana skórka pomarańczy staje się niepotrzebnie gorzka. Posiekane skórki wystarczy podgrzewać w rondelku przez kilkanaście minut z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Efekt końcowy to słodki dodatek do pierników, mazurków, keksów, muffinek, babek, a także domowej granoli, muesli, batoników zbożowych.

Kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie? Najlepiej użyć niewoskowanych owoców pomarańczy i porządnie je wyparzyć. Skórkę kroi się w paski bądź kosteczkę i dwukrotnie gotuje we wrzątku. Następnie wystarczy zalać odcedzoną skórkę z pomarańczy wodą z dużą ilością cukru i trzymać w rondelku na niewielkim ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta, a woda całkowicie nie wyparuje. Pozostaje już tylko obtoczyć kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie.

Po przygotowaniu kąpieli wodnej rozpuszcza się tabliczkę czekolady w garnuszku w kąpieli wodnej. Po kilku minutach można już zanurzać paseczki skórki pomarańczowej w płynnej czekoladzie. Je się je zarówno od razu po zastygnięciu, jak i dodaje do słodkich wypieków lub używa jako dekoracji.

Kandyzowana skórka pomarańczy – sernik

Aby kandyzowana skórka pomarańczy nie straciła szeregu zalet, nie powinno się zbytnio dosładzać przetworów i wypieków, z którymi się ja łączy. Przygotowując puszysty sernik z kandyzowaną skórka pomarańczy łączy się ją z masą twarogową bądź posypuje nią wierzch ciasta. Kandyzowana skórka pomarańczy przydaje się w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków. Dodaje się ją też do herbaty i pitnej czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne