Kandyzowana skórka pomarańczowa. Łatwo zrobisz ją w domu
Kandyzowana skórka pomarańczy nie będzie gorzka, jest ze skórek usunie się białe, gąbczaste elementy. Można maczać ją w czekoladzie i dekorować nią ciasta.
Kandyzowana skórka pomarańczy – kalorie i właściwości
Właściwości lecznicze skórki pomarańczy są zazwyczaj niedocenianie i po użyciu miąższu skórka zostaje najczęściej wyrzucona. Jest to błędem, gdyż podobnie, jak w przypadku jabłek, zdecydowana większość składników odżywczych pomarańczy (głównie witaminy C oraz błonnika) znajduje się w ich skórkach.
100 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej ma około 300 kalorii. Do wypieków nie używa się jednak jej zbyt dużej ilości. Porcja mieszcząca się na czubatej łyżeczce to równowartość 30 kalorii i w zupełności wystarczy do doprawienia ciasta i nadania mu ciekawego aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczy usprawnia trawienie i metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, pomaga przy wzdęciach, wymiotach, czkawce, osteoporozie, obniża cholesterol.
Kandyzowana skórka pomarańczy – jak zrobić?
Kandyzowaną skórkę pomarańczy warto robić samodzielnie. W ten sposób kontroluje się ilość substancji słodzących i eliminuje chemiczne dodatki.
Jak wykorzystać pomarańcze?
Skórkę z pomarańczy obkraja się dość cienko ostrym nożem. Można również zetrzeć owoce na tarce o drobnych oczkach, uważając na białe, gąbczaste części (zwane albedo). Powodują one niestety, że kandyzowana skórka pomarańczy staje się niepotrzebnie gorzka. Posiekane skórki wystarczy podgrzewać w rondelku przez kilkanaście minut z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Efekt końcowy to słodki dodatek do pierników, mazurków, keksów, muffinek, babek, a także domowej granoli, muesli, batoników zbożowych.
Kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie? Najlepiej użyć niewoskowanych owoców pomarańczy i porządnie je wyparzyć. Skórkę kroi się w paski bądź kosteczkę i dwukrotnie gotuje we wrzątku. Następnie wystarczy zalać odcedzoną skórkę z pomarańczy wodą z dużą ilością cukru i trzymać w rondelku na niewielkim ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta, a woda całkowicie nie wyparuje. Pozostaje już tylko obtoczyć kandyzowaną skórkę pomarańczy w czekoladzie.
Po przygotowaniu kąpieli wodnej rozpuszcza się tabliczkę czekolady w garnuszku w kąpieli wodnej. Po kilku minutach można już zanurzać paseczki skórki pomarańczowej w płynnej czekoladzie. Je się je zarówno od razu po zastygnięciu, jak i dodaje do słodkich wypieków lub używa jako dekoracji.
Kandyzowana skórka pomarańczy – sernik
Aby kandyzowana skórka pomarańczy nie straciła szeregu zalet, nie powinno się zbytnio dosładzać przetworów i wypieków, z którymi się ja łączy. Przygotowując puszysty sernik z kandyzowaną skórka pomarańczy łączy się ją z masą twarogową bądź posypuje nią wierzch ciasta. Kandyzowana skórka pomarańczy przydaje się w kuchni przez cały rok, nie tylko podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków. Dodaje się ją też do herbaty i pitnej czekolady.