Ta pomarańczowa zupa robi furorę. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Kiedy myślimy o zupie, najczęściej przychodzą nam do głowy klasyczne dania – pomidorowa, rosół, ogórkowa. Tymczasem kuchnia ma do zaoferowania znacznie więcej – również po stronie zup owocowych, które świetnie sprawdzają się jako deser, lekki obiad lub orzeźwiająca przekąska. Jedną z nich jest zupa pomarańczowa – niecodzienna, zaskakująco pyszna i... uzależniająca.

Zupa pomarańczowa świetnie smakuje na ciepło i na zimno Zupa pomarańczowa świetnie smakuje na ciepło i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niecodzienna, piękna i zaskakująco pyszna – tak w skrócie można opisać tę zupę, która od kilku sezonów podbija domowe kuchnie. Choć zupa pomarańczowa brzmi jak kulinarna ciekawostka, w rzeczywistości to proste danie, które zachwyca nie tylko kolorem, ale też smakiem.

Łączy w sobie soczyste cytrusy, słodycz gruszek, delikatność ryżu i aksamitną konsystencję dzięki żółtkom. To doskonała propozycja na cieplejsze dni – lekka, orzeźwiająca i uniwersalna, bo równie dobrze smakuje na ciepło, jak i schłodzona, podana niemal jak deser. Jeśli szukasz czegoś innego niż klasyczny kompot z owoców, zupa pomarańczowa będzie idealnym wyborem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?

Przepis na zupę pomarańczową

Zupa pomarańczowa to niecodzienne połączenie smaków, które zaskakuje już od pierwszej łyżki. Cytrusy nadają jej świeżości, gruszki słodyczy, a kremowa baza sprawia, że to danie wyjątkowo gładkie i przyjemne.

  • 5 gruszek,
  • 6 pomarańczy,
  • 1 cytryna,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g ryżu długoziarnistego

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieram, kroję w kostkę i zalewam około litrem wody. Gotuję z dodatkiem cukru do miękkości, po czym dodaję ryż i gotuję razem, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany.
  2. W międzyczasie wyciskam sok z pomarańczy i cytryny. Gdy ryż jest gotowy, wlewam sok do garnka i mieszam. Zdejmuję z ognia.
  3. W osobnej miseczce roztrzepuję żółtka. Dodaję do nich kilka łyżek gorącej zupy, energicznie mieszam, a następnie powoli wlewam z powrotem do garnka, cały czas mieszając (zupa nie może się już gotować).
  4. Zupę można podawać od razu – na ciepło – lub po schłodzeniu, jako deserową wersję na zimno.

Cytrusy i gruszki – duet pełen wartości

Choć zupa owocowa może kojarzyć się głównie z deserem, jej składniki to prawdziwe źródło cennych składników odżywczych. Pomarańcze i cytryna dostarczają dużej ilości witaminy C, która wspiera odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i poprawia przyswajanie żelaza. Zawierają również naturalne flawonoidy i kwasy organiczne wspierające trawienie.

Z kolei gruszki są bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit, oraz potas, korzystnie wpływający na ciśnienie krwi. Mają łagodny, lekko słodki smak i działają kojąco na układ pokarmowy. W połączeniu z ryżem i jajkami tworzą danie, które nie tylko syci, ale też wspiera organizm naturalnie i sezonowo.

To zupa, która nie tylko cieszy podniebienie, ale też dostarcza energii i wartości – szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy odrobiny słońca na talerzu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść