Jak wybrać dobre pomarańcze? Zwróć uwagę na kilka szczegółów

Pomarańcze to jedne z najbardziej znanych owoców cytrusowych na świecie, są symbolem lata i tropików. Jednak nam kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Warto je włączyć do naszej codziennej diety, szczególnie zimą, ponieważ są bogate w substancje odżywcze i korzystnie działają na zdrowie.

PomarańczeDzięki wysokiej zawartości witaminy C, pomarańcze są świetnym owocem budującym naszą odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Tim UR - stock.adobe.com
oprac.  KGD
7

Pomarańcza to nazwa zwyczajowa jednego z rodzajów drzew cytrusowych z rodziny rutowatych. Pomarańcza pochodzi z Chin i wschodniej Azji, jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych i subtropikalnych, np. w Brazylii.

Jak wiemy, pomarańcze to duże, ciężkie owoce, których soczysty, słodko-kwaśny miąższ okryty jest z reguły grubą, miękką, błyszczącą skórką. W polskich sklepach pomarańcze pojawiają się oczywiście przez cały rok, ale często są jadane w zimowych i późnojesiennych porach, a ich aromat, tak jak zresztą aromat mandarynek, bywa kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia.

Kupując pomarańcze, pamiętajmy żeby wybierać duże kule bez plamek, które mogą świadczyć o pleśnieniu bądź gniciu. Prócz tradycyjnej pomarańczy o jasnej skórce znajdziemy również odmianę czerwoną, której miąższ jest ciemnoczerwony, a także odmianę bergamota o zielonkawej barwie. Co ciekawe, o dojrzałości pomarańczy nie świadczy intensywny kolor skórki, acz zawartość kwasów i cukrów. Bardzo często skorka pomarańczy jest poddawana różnego rodzaju zabiegom chemicznym, dlatego przed jej wykorzystaniem należy dokładnie ją obmyć i wyszorować.

Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?

Pomarańcze– wartości odżywcze

Pomarańcze zawierają przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu, a także są doskonałym źródłem wapnia, fosforu, magnezu i innych. Pomarańcze zawierają także bioflawonoidy, olejki eteryczne, kwasy owocowe, również błonnik pokarmowy. Pomarańcze są owocami niskokalorycznymi: w 100 g owoców znajduje się 45 kcal, w tym ok. 11 g węglowodanów.

Pomarańcze – właściwości lecznicze

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, pomarańcze są świetnym owocem budującym naszą odporność i zapobiegającym przeziębieniom. Dodatkowo witamina C, jako antyoksydant, pomaga w zwalczaniu wodnych rodników, które przyczyniają się do powstawania komórek rakowych. Potas dba o prawidłowe ciśnienie krwi i serce, a witaminy z grupy B – o stan skóry. Ponadto kwas foliowy (witamina B9) jest istotny szczególnie dla pań, gdyż wspomaga prawidłową gospodarkę hormonalną i dba o prawidłowy rozwój dziecka. Bioflawonoidy zawarte w pomarańczy mogą także obniżać poziom cholesterolu. Pomarańcze pozytywnie wpływają również na układ trawienny oraz metabolizm, a zawarte w nich olejki eteryczne działają uspokajająco i rozluźniająco.

Pomarańcze w kuchni

Pomarańczę jadamy często surową, bo taka oczywiście smakuje najlepiej. Jednak nie gardzimy również różnymi przetworami i sokami z pomarańczy, które służą często jako dodatek do dań i deserów. Pomarańcza pasuje do np. lodów, ciast, ciasteczek, doskonale łączy się z czekoladą i przyprawami korzennymi, można z niej wykonać domowy kisiel, galaretkę, mus bądź dżem. Pomarańcze wykorzystuje się często przy produkcji alkoholi, można je także łączyć z różnymi mięsami, np. kurczakiem i gęsiną.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne