Trwa ładowanie...

Łoś z moroszkami, jagody i borówki, czyli Skandynawskie lato

Sezon jagodowy za moment wybuchnie. Już się powoli zaczyna. W Norwegii, Szwecji i Finlandii szaleją za wszelkiego rodzaju jagodami – moroszki, borówki, truskawki, maliny i, chyba najważniejsze, typowe skandynawskie, niebieskie jagody. Są wszędzie!

Łoś z moroszkami, jagody i borówki, czyli Skandynawskie latoŹródło: Shutterstock.com
d39w3z3
d39w3z3

Na słodko, w ciastach, jako dżemy, z mięsami czy jako soki. Aż trudno wybrać te najciekawsze wariacje na temat jagód. Wiosennie i letnio – raczej w formie deserów, a później, jesienią – w sosach, często łączone z grzybami leśnymi. Oto kilka klasyków oraz współczesnych skandynawskich inspiracji jagodowych.

Sernik z moroszkami

Składniki:

  • 200 g herbatników (mogą być pełnoziarniste albo zwykłe pszenne)
  • 100 g roztopionego masła
  • 650 g pełnotłustego serka Philadelphia
  • 140 g cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka i 3 żółtka
  • 0,5 słoika dżemu z moroszki

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Okrągłą tortownicę przygotować do pieczenia w kąpieli wodnej – boki owinąć folią aluminiową tak, żeby woda nie dostała się do środka, wstawić do większej blachy do pieczenia (z wysokimi brzegami). Pokruszyć herbatniki i zmieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy, docisnąć do dna tak, żeby uzyskać równą warstwę. Mikserem ubić serek tak, żeby rozbić wszelkie grudki.

Zobacz też: Fińskie owoce leśne – właściwości

Dodać wszystkie składniki oprócz jajek i wszystko połączyć. Dodać jajka i miksować jeszcze przez chwilę. Miksturę wlać do tortownicy. Do większej blachy wlać około 2 cm wody. Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec około 55 min. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ser się ściął. Jeśli jest wciąż lekko płynny - odczekać kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić tam ciasto na godzinę do ostygnięcia.

d39w3z3

Ostudzone ciasto wyjąć i wstawić na 4 godziny do lodówki. Dżem przełożyć do rondelka i dodać trochę wody, podgrzać. Ciepłym sosem z moroszek polewać porcje bezpośrednio na talerzykach. Udekorować świeżymi moroszkami.

Dżem z moroszki

Składniki:

  • 500 g świeżych moroszek
  • 125 g cukru
  • ¼ szklanki wody
Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Przygotowanie: owoce wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok. Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając, by zachować kształt moroszek. Gotować, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 8-10 minut). Wlać do gorących, wysterylizowanych słoików. Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.

Łoś, moroszki i kurki

Składniki:

  • 700 g polędwicy z łosia
  • 250 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżka ginu
  • 50 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej kurek)
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • sól i pieprz

Moroszki w occie:

  • 200 g moroszek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie 4 kwiaty wiązówki
d39w3z3

Przygotowanie: pokroić polędwicę na 4 kawałki. Na dużej patelni podsmażyć mięso z każdej strony, posolić, popieprzyć do smaku. Zdjąć mięso z patelni i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C, aż mięso osiągnie 56 st. C. Mięso powinno odpocząć przez 10 minut, zanim zostanie podane.

Na tej samej patelni usmażyć kurki z posiekanym czosnkiem, cebulą i tymiankiem. Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać gin, podpalić, a gdy zgaśnie, dodać suszone kurki, śmietanę, i wino. Gotować, aż będzie gęste i kremowe, posolić i popieprzyć. Podawać mięso z sosem i piklowanymi moroszkami.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Piklowane moroszki: połączyć cukier ocet i wodę w misce, aż cukier się rozpuści. Dodać moroszki i wiązówkę, odczekać około 20 min przed podaniem.

Pavlova z sosem cytrynowym

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 375 g cukru
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1½ łyżeczki białego octu winnego

Krem jajeczny:

  • 4 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 płatki żelatynowe

Krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 ml soku z cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 3 cytryn

Przystrojenie:

  • 200 ml kremówki
  • 1 opakowanie jeżyn
  • 200 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru
d39w3z3

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 120 st. C (grzanie z góry i z dołu). Białka ubić z odrobiną soli na miękką pianę. Zwiększyć prędkość, aż piana zesztywnieje. Dodać cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cały cukier się rozpuści.

Nie ubijać za długo, bo białka wrócą do wodnistej konsystencji. Do piany dodać skrobi kukurydzianej i octu, delikatnie wmieszać szpatułką. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, narysować na nim okrąg ok. 20-22 cm przekątnej, wewnątrz okręgu wyłożyć pianę. Piec bezę około 2 godz. na najniższym poziomie piekarnika.

Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i tak zostawić bezę na noc, aż zupełnie ostygnie. Krem jajeczny – w rondelku połączyć żółtka, mleko, cukier i ocet. Pokruszyć żelatynę i dodać do rondelka. Podgrzewać, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do miski, schłodzić.

d39w3z3

Krem cytrynowy – ubić jajka i cukier razem w misce. Wlać sok z cytryny i połączyć. Podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszać trzepaczką. Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać, schłodzić.

Ubić kremówkę. Krem jajeczny wymieszać dokładnie mikserem, żeby był jednolity i bez grudek, połączyć z bitą śmietaną. Nałożyć na bezę tuż przed podaniem, polać kremem cytrynowym, przystroić jagodami i posypać cukrem pudrem.

Deser królowej Maud

Nazywany też często puddingiem lub serkiem królowej Maud. Został przygotowany po raz pierwszy podczas rejsu królowej Maud i króla Haakona w Haugesund w 1906 roku.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 płatków żelatyny
  • 600 ml kremówki
  • 500 ml porto
  • 200 g startej gorzkiej czekolady
  • 150 g świeżych malin
d39w3z3

Przygotowanie: utrzeć żółtka z cukrem na gęsty kogel mogel. Namoczyć żelatynę w rondelku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać żelatynę do jajek, mieszając. Ubić kremówkę i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę porto. W miseczkach nakładać warstwami krem i startą czekoladę. Przystroić rozmaitymi jagodami.

Placek jagodowy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • ½ l świeżych jagód
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
d39w3z3

Przygotowanie: mikserem wyrobić składniki na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Rozwałkować ciasto na nieco większy placek niż forma do pieczenia.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Wyłożyć placek w natłuszczonej formie, brzegi mają zwisać na zewnątrz. Połączyć jagody, cukier, mąkę ziemniaczaną w misce i wymieszać tak, żeby niektóre jagody puściły sok. Wyłożyć na ciasto i wygładzić powierzchnię, brzegi ciasta zawinąć do środka.

Piec na najniższym poziomie piekarnika przez około 30 min albo aż nabierze ładnego koloru. Ostudzić nieco przed podaniem. Podawać z sosem lub lodami waniliowymi.

Ciasteczka drożdżowe z żurawinami

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ saszetki drożdży
  • 70 ml letniej wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 łyżek konfitury żurawinowej

Przygotowanie: połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać wodę i wyrobić ciasto mikserem. Dodać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zakryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować na 1 cm prostokątne placki.

Posmarować placki konfiturą z jednej strony i każdy złożyć na pół. Pokroić placki wzdłuż na paseczki. Skręcić każdy wzdłuż własnej osi i ułożyć na papierze do pieczenia. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 220 st. C przez około 15 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj