Łoś z moroszkami, jagody i borówki, czyli Skandynawskie lato
Sezon jagodowy za moment wybuchnie. Już się powoli zaczyna. W Norwegii, Szwecji i Finlandii szaleją za wszelkiego rodzaju jagodami – moroszki, borówki, truskawki, maliny i, chyba najważniejsze, typowe skandynawskie, niebieskie jagody. Są wszędzie!
Na słodko, w ciastach, jako dżemy, z mięsami czy jako soki. Aż trudno wybrać te najciekawsze wariacje na temat jagód. Wiosennie i letnio – raczej w formie deserów, a później, jesienią – w sosach, często łączone z grzybami leśnymi. Oto kilka klasyków oraz współczesnych skandynawskich inspiracji jagodowych.
Składniki:
- 200 g herbatników (mogą być pełnoziarniste albo zwykłe pszenne)
- 100 g roztopionego masła
- 650 g pełnotłustego serka Philadelphia
- 140 g cukru
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczki skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka i 3 żółtka
- 0,5 słoika dżemu z moroszki
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Okrągłą tortownicę przygotować do pieczenia w kąpieli wodnej – boki owinąć folią aluminiową tak, żeby woda nie dostała się do środka, wstawić do większej blachy do pieczenia (z wysokimi brzegami). Pokruszyć herbatniki i zmieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy, docisnąć do dna tak, żeby uzyskać równą warstwę. Mikserem ubić serek tak, żeby rozbić wszelkie grudki.
Zobacz też: Fińskie owoce leśne – właściwości
Dodać wszystkie składniki oprócz jajek i wszystko połączyć. Dodać jajka i miksować jeszcze przez chwilę. Miksturę wlać do tortownicy. Do większej blachy wlać około 2 cm wody. Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec około 55 min. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ser się ściął. Jeśli jest wciąż lekko płynny - odczekać kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić tam ciasto na godzinę do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto wyjąć i wstawić na 4 godziny do lodówki. Dżem przełożyć do rondelka i dodać trochę wody, podgrzać. Ciepłym sosem z moroszek polewać porcje bezpośrednio na talerzykach. Udekorować świeżymi moroszkami.
Składniki:
- 500 g świeżych moroszek
- 125 g cukru
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie: owoce wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok. Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając, by zachować kształt moroszek. Gotować, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 8-10 minut). Wlać do gorących, wysterylizowanych słoików. Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 700 g polędwicy z łosia
- 250 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżka ginu
- 50 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej kurek)
- 200 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki czerwonego wina
- sól i pieprz
Moroszki w occie:
- 200 g moroszek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki wody
- opcjonalnie 4 kwiaty wiązówki
Przygotowanie: pokroić polędwicę na 4 kawałki. Na dużej patelni podsmażyć mięso z każdej strony, posolić, popieprzyć do smaku. Zdjąć mięso z patelni i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C, aż mięso osiągnie 56 st. C. Mięso powinno odpocząć przez 10 minut, zanim zostanie podane.
Na tej samej patelni usmażyć kurki z posiekanym czosnkiem, cebulą i tymiankiem. Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać gin, podpalić, a gdy zgaśnie, dodać suszone kurki, śmietanę, i wino. Gotować, aż będzie gęste i kremowe, posolić i popieprzyć. Podawać mięso z sosem i piklowanymi moroszkami.
Piklowane moroszki: połączyć cukier ocet i wodę w misce, aż cukier się rozpuści. Dodać moroszki i wiązówkę, odczekać około 20 min przed podaniem.
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- ¼ łyżeczki soli
- 375 g cukru
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1½ łyżeczki białego octu winnego
Krem jajeczny:
- 4 żółtka
- 300 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 płatki żelatynowe
Krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 250 ml soku z cytryny
- 100 g miękkiego masła
- skórka otarta z 3 cytryn
Przystrojenie:
- 200 ml kremówki
- 1 opakowanie jeżyn
- 200 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 120 st. C (grzanie z góry i z dołu). Białka ubić z odrobiną soli na miękką pianę. Zwiększyć prędkość, aż piana zesztywnieje. Dodać cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cały cukier się rozpuści.
Nie ubijać za długo, bo białka wrócą do wodnistej konsystencji. Do piany dodać skrobi kukurydzianej i octu, delikatnie wmieszać szpatułką. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, narysować na nim okrąg ok. 20-22 cm przekątnej, wewnątrz okręgu wyłożyć pianę. Piec bezę około 2 godz. na najniższym poziomie piekarnika.
Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i tak zostawić bezę na noc, aż zupełnie ostygnie. Krem jajeczny – w rondelku połączyć żółtka, mleko, cukier i ocet. Pokruszyć żelatynę i dodać do rondelka. Podgrzewać, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do miski, schłodzić.
Krem cytrynowy – ubić jajka i cukier razem w misce. Wlać sok z cytryny i połączyć. Podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszać trzepaczką. Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać, schłodzić.
Ubić kremówkę. Krem jajeczny wymieszać dokładnie mikserem, żeby był jednolity i bez grudek, połączyć z bitą śmietaną. Nałożyć na bezę tuż przed podaniem, polać kremem cytrynowym, przystroić jagodami i posypać cukrem pudrem.
Deser królowej Maud
Nazywany też często puddingiem lub serkiem królowej Maud. Został przygotowany po raz pierwszy podczas rejsu królowej Maud i króla Haakona w Haugesund w 1906 roku.
Składniki:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 5 płatków żelatyny
- 600 ml kremówki
- 500 ml porto
- 200 g startej gorzkiej czekolady
- 150 g świeżych malin
Przygotowanie: utrzeć żółtka z cukrem na gęsty kogel mogel. Namoczyć żelatynę w rondelku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać żelatynę do jajek, mieszając. Ubić kremówkę i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę porto. W miseczkach nakładać warstwami krem i startą czekoladę. Przystroić rozmaitymi jagodami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- ½ l świeżych jagód
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: mikserem wyrobić składniki na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Rozwałkować ciasto na nieco większy placek niż forma do pieczenia.
Wyłożyć placek w natłuszczonej formie, brzegi mają zwisać na zewnątrz. Połączyć jagody, cukier, mąkę ziemniaczaną w misce i wymieszać tak, żeby niektóre jagody puściły sok. Wyłożyć na ciasto i wygładzić powierzchnię, brzegi ciasta zawinąć do środka.
Piec na najniższym poziomie piekarnika przez około 30 min albo aż nabierze ładnego koloru. Ostudzić nieco przed podaniem. Podawać z sosem lub lodami waniliowymi.
Ciasteczka drożdżowe z żurawinami
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ saszetki drożdży
- 70 ml letniej wody
- 100 g miękkiego masła
- 8 łyżek konfitury żurawinowej
Przygotowanie: połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać wodę i wyrobić ciasto mikserem. Dodać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zakryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować na 1 cm prostokątne placki.
Posmarować placki konfiturą z jednej strony i każdy złożyć na pół. Pokroić placki wzdłuż na paseczki. Skręcić każdy wzdłuż własnej osi i ułożyć na papierze do pieczenia. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 220 st. C przez około 15 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl