Łoś z moroszkami, jagody i borówki, czyli Skandynawskie lato

Sezon jagodowy za moment wybuchnie. Już się powoli zaczyna. W Norwegii, Szwecji i Finlandii szaleją za wszelkiego rodzaju jagodami – moroszki, borówki, truskawki, maliny i, chyba najważniejsze, typowe skandynawskie, niebieskie jagody. Są wszędzie!

Skandynawowie przepadają za owocami jagodowymi
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
1

Na słodko, w ciastach, jako dżemy, z mięsami czy jako soki. Aż trudno wybrać te najciekawsze wariacje na temat jagód. Wiosennie i letnio – raczej w formie deserów, a później, jesienią – w sosach, często łączone z grzybami leśnymi. Oto kilka klasyków oraz współczesnych skandynawskich inspiracji jagodowych.

Sernik z moroszkami

Składniki:

  • 200 g herbatników (mogą być pełnoziarniste albo zwykłe pszenne)
  • 100 g roztopionego masła
  • 650 g pełnotłustego serka Philadelphia
  • 140 g cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka i 3 żółtka
  • 0,5 słoika dżemu z moroszki

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Okrągłą tortownicę przygotować do pieczenia w kąpieli wodnej – boki owinąć folią aluminiową tak, żeby woda nie dostała się do środka, wstawić do większej blachy do pieczenia (z wysokimi brzegami). Pokruszyć herbatniki i zmieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy, docisnąć do dna tak, żeby uzyskać równą warstwę. Mikserem ubić serek tak, żeby rozbić wszelkie grudki.

Zobacz też: Fińskie owoce leśne – właściwości

Dodać wszystkie składniki oprócz jajek i wszystko połączyć. Dodać jajka i miksować jeszcze przez chwilę. Miksturę wlać do tortownicy. Do większej blachy wlać około 2 cm wody. Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec około 55 min. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ser się ściął. Jeśli jest wciąż lekko płynny - odczekać kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić tam ciasto na godzinę do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto wyjąć i wstawić na 4 godziny do lodówki. Dżem przełożyć do rondelka i dodać trochę wody, podgrzać. Ciepłym sosem z moroszek polewać porcje bezpośrednio na talerzykach. Udekorować świeżymi moroszkami.

Dżem z moroszki

Składniki:

  • 500 g świeżych moroszek
  • 125 g cukru
  • ¼ szklanki wody
Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie: owoce wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok. Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając, by zachować kształt moroszek. Gotować, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 8-10 minut). Wlać do gorących, wysterylizowanych słoików. Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.

Łoś, moroszki i kurki

Składniki:

  • 700 g polędwicy z łosia
  • 250 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżka ginu
  • 50 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej kurek)
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • sól i pieprz

Moroszki w occie:

  • 200 g moroszek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie 4 kwiaty wiązówki

Przygotowanie: pokroić polędwicę na 4 kawałki. Na dużej patelni podsmażyć mięso z każdej strony, posolić, popieprzyć do smaku. Zdjąć mięso z patelni i dopiec w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C, aż mięso osiągnie 56 st. C. Mięso powinno odpocząć przez 10 minut, zanim zostanie podane.

Na tej samej patelni usmażyć kurki z posiekanym czosnkiem, cebulą i tymiankiem. Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać gin, podpalić, a gdy zgaśnie, dodać suszone kurki, śmietanę, i wino. Gotować, aż będzie gęste i kremowe, posolić i popieprzyć. Podawać mięso z sosem i piklowanymi moroszkami.

Obraz
© Shutterstock.com

Piklowane moroszki: połączyć cukier ocet i wodę w misce, aż cukier się rozpuści. Dodać moroszki i wiązówkę, odczekać około 20 min przed podaniem.

Pavlova z sosem cytrynowym

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 375 g cukru
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1½ łyżeczki białego octu winnego

Krem jajeczny:

  • 4 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 płatki żelatynowe

Krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 ml soku z cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 3 cytryn

Przystrojenie:

  • 200 ml kremówki
  • 1 opakowanie jeżyn
  • 200 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 120 st. C (grzanie z góry i z dołu). Białka ubić z odrobiną soli na miękką pianę. Zwiększyć prędkość, aż piana zesztywnieje. Dodać cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cały cukier się rozpuści.

Nie ubijać za długo, bo białka wrócą do wodnistej konsystencji. Do piany dodać skrobi kukurydzianej i octu, delikatnie wmieszać szpatułką. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, narysować na nim okrąg ok. 20-22 cm przekątnej, wewnątrz okręgu wyłożyć pianę. Piec bezę około 2 godz. na najniższym poziomie piekarnika.

Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i tak zostawić bezę na noc, aż zupełnie ostygnie. Krem jajeczny – w rondelku połączyć żółtka, mleko, cukier i ocet. Pokruszyć żelatynę i dodać do rondelka. Podgrzewać, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do miski, schłodzić.

Krem cytrynowy – ubić jajka i cukier razem w misce. Wlać sok z cytryny i połączyć. Podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszać trzepaczką. Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać, schłodzić.

Ubić kremówkę. Krem jajeczny wymieszać dokładnie mikserem, żeby był jednolity i bez grudek, połączyć z bitą śmietaną. Nałożyć na bezę tuż przed podaniem, polać kremem cytrynowym, przystroić jagodami i posypać cukrem pudrem.

Deser królowej Maud

Nazywany też często puddingiem lub serkiem królowej Maud. Został przygotowany po raz pierwszy podczas rejsu królowej Maud i króla Haakona w Haugesund w 1906 roku.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 płatków żelatyny
  • 600 ml kremówki
  • 500 ml porto
  • 200 g startej gorzkiej czekolady
  • 150 g świeżych malin

Przygotowanie: utrzeć żółtka z cukrem na gęsty kogel mogel. Namoczyć żelatynę w rondelku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać żelatynę do jajek, mieszając. Ubić kremówkę i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę porto. W miseczkach nakładać warstwami krem i startą czekoladę. Przystroić rozmaitymi jagodami.

Placek jagodowy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • ½ l świeżych jagód
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: mikserem wyrobić składniki na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Rozwałkować ciasto na nieco większy placek niż forma do pieczenia.

Obraz
© Shutterstock.com

Wyłożyć placek w natłuszczonej formie, brzegi mają zwisać na zewnątrz. Połączyć jagody, cukier, mąkę ziemniaczaną w misce i wymieszać tak, żeby niektóre jagody puściły sok. Wyłożyć na ciasto i wygładzić powierzchnię, brzegi ciasta zawinąć do środka.

Piec na najniższym poziomie piekarnika przez około 30 min albo aż nabierze ładnego koloru. Ostudzić nieco przed podaniem. Podawać z sosem lub lodami waniliowymi.

Ciasteczka drożdżowe z żurawinami

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ saszetki drożdży
  • 70 ml letniej wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 łyżek konfitury żurawinowej

Przygotowanie: połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać wodę i wyrobić ciasto mikserem. Dodać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zakryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować na 1 cm prostokątne placki.

Posmarować placki konfiturą z jednej strony i każdy złożyć na pół. Pokroić placki wzdłuż na paseczki. Skręcić każdy wzdłuż własnej osi i ułożyć na papierze do pieczenia. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 220 st. C przez około 15 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie