Trwa ładowanie...

Letnie orzeźwienie z prosecco

Prosecco to bez dwóch zdań ulubione wino musujące Polaków. Jednak nie tylko my zakochaliśmy się w tym włoskim fenomenie. Moda na prosecco obecna jest w zasadzie na całym świecie, świadczą o tym oczywiście badania rynkowe. Jednak nie trzeba się w nie zagłębiać, by zobaczyć, czym zachwyca się świat.

Ulubione wino musujące Polaków Ulubione wino musujące Polaków Źródło: Adobe Stock, fot: Diana Vyshniakova
d9zj1o7
d9zj1o7

Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – w każdym z tych miejsc królują właśnie włoskie bąbelki. Również media społecznościowe pełne są postów wyrażających uwielbienie dla tego wina. Prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe i po prostu pyszne! Jak więc go nie lubić?

Winogrona, z których wytwarza się prosecco uprawia się wyłącznie w północno-wschodnich Włoszech, w regionach Veneto i Friuli-Venezia Giulia. Geograficznie to miejsce zlokalizowane między Dolomitami, a Morzem Adriatyckim. Szczególne połączenie klimatu, gleby i tradycji winiarskiej daje początek temu wyjątkowemu winu.

– Odmiana winogron wykorzystywana do produkcji prosecco to przede wszystkim glera. To klasyczny szczep z północno-wschodnich Włoch znany już od czasów rzymskich. Glera może być łączona z innymi rodzajami winogron, z których obecnie najważniejsze jest pinot nero. Połączenie tych dwóch odmian daje niezwykle modne ostatnio różowe prosecco – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni

Prosecco jest cudowne również z tego powodu, że każdy ze smakoszy znajdzie w ramach tej kategorii wino dla siebie. Oprócz wspomnianej wcześniej wersji "rosé", bez trudu znajdziemy wpisującą się w nurt wersję "bio".

d9zj1o7

Najpopularniejsze stopnie wytrawności to te oznaczone na etykiecie zwrotem brut i extra dry. Opcja brut skierowana jest do fanów wytrawności. Extra dry to wino półwytrawne – ma bardzo owocowy charakter z wyraźną, ale niedominującą nutą słodyczy.

Tylko naturalne bąbelki

– Bąbelki w prosecco, podobnie jak we francuskim szampanie czy hiszpańskiej cavie, są produktem naturalnym, wytworzonym w trakcie procesu fermentacji. Różnica w powstawaniu bąbelków polega jednak na tym, że w przypadku włoskiego wina proces zachodzi w stalowej kadzi, a nie w butelce. Ten sposób produkcji wina musującego nazywany jest metodą Charmata, metodą włoską oraz metodą prosecco – tłumaczy ekspert.

Do bazowego wina znajdującego się w szczelnie zamkniętej kadzi dodaje się mieszankę drożdży i cukru (w przypadku metody tradycyjnej mieszankę dodaje się do butelki), w efekcie czego rozpoczyna się druga fermentacja. Po jej zakończeniu, wino jest filtrowane i butelkowane pod ciśnieniem, tak aby zachować w nim bąbelki. Dzięki zastosowaniu tej metody prosecco uzyskuje swój owocowo – kwiatowy aromat i niemal całkowicie pozbawione jest typowych dla szampanów nut drożdżowych.

Niemniej ważną cechą metody Charmata – w przeciwieństwie do tego tradycyjnego, szampańskiego sposobu pozyskiwania bąbelków – jest dużo niższy koszt wytwarzanego wina. Dzięki temu butelkę dobrego prosecco możemy kupić nie wydając więcej niż pięćdziesiąt złotych.

d9zj1o7

Z czym podać prosecco?

Prosecco bardzo często pijane jest bez akompaniamentu jedzenia, jednak istnieje wiele cudownych połączeń tego wina z przeróżnymi daniami. Wytrawna wersja brut jest świetnym towarzyszem dla risotto z warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów.

Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Połączenie prosecco extra dry z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę jest wręcz obłędne! Wersja extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi truskawkami oraz drożdżową babą.

d9zj1o7

Nieważne jednak jest to, czy serwujemy je z jedzeniem czy bez, natomiast koniecznie należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze: najlepiej ok. 6–8 stopni C.

– Dodam jeszcze, iż gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej wpłynął również na kategorię prosecco. Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w wakacje! – zachęca Tomasz Potrzebowski.

Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj