Ciasto z mikrofali w 5 minut. Idealny przepis na szybki deser dla każdego

Jeśli naszła Cię ochota na coś słodkiego albo wpadli niespodziewani goście, możesz ich zaskoczyć smacznym i szybkim ciastem z mikrofali. Wystarczy zaledwie kilka składników, które masz w domu, aby cieszyć się smakiem i aromatem świetnego wypieku. Wariantów jest naprawdę wiele, więc jeśli chcesz skorzystać z awaryjnego sposobu na ciasto, nie musisz rozgrzewać piekarnika, bo wystarczy niezawodna mikrofala.

ciasto z kubkaCiasto z mikrofali doskonale smakuje w różnych wariantach.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ciasto z mikrofali – wariant na mały głód

Składniki:

  • jajko;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 4 łyżki cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki mleka.

Przygotowanie:

To ciasto z mikrofali sprawdzi się szczególnie w przypadku chwilowego głodu. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej mieszankę do zwykłego naczynia (np. do kubka), po czym włóż do mikrofali o mocy 800 W na 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij ciasto czekoladowe – możesz wyjadać deser łyżką prosto z kubka.

Ciasto z mikrofali – wersja bez jajek

Składniki:

  • ¼ szklanki mąki pszennej;
  • ¼ szklanki cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżki oleju;
  • 3 łyżki mleka;
  • 1 łyżka wody;
  • szczypta sody oczyszczonej i soli.

Przygotowanie:

Podobnie jak poprzednio, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przelej do szklanego/ceramicznego naczynia. Podgrzewaj w mikrofali kilka minut. Jeśli chcesz, możesz zastąpić zwykłe mleko napojem roślinnym, a jajko zastąpią nasiona chia.

Ciasto z mikrofali – dla niespodziewanych gości

Składniki:

  • 3 jajka;
  • 1/3 szklanki mąki;
  • ¼ szklanki cukru;
  • 2 tabliczki czekolady;
  • 1/3 kostki masła.

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w podgrzanym maśle i wlej do sypkich składników. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę do foremki i przełóż do mikrofali na 4 minuty. Ciasto z mikrofali możesz podawać z bitą śmietaną, owocami albo z cukrem pudrem.

Ciasto z mikrofali – pomysł na marmurek

Składniki:

  • 2 jajka;
  • szklanka mąki pszennej;
  • szklanka cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 250 g kwaśnej śmietany;
  • bakalie;
  • ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

Chcąc uzyskać ciasto zwane marmurkiem albo zebrą, wystarczy, że podzielić ciasto na połowę i do jednej części dodasz kakao. W natłuszczonej i posypanej bułką tartą formie niedbale wymieszaj obie porcje ciasta. Wstaw do mikrofali na 6 minut.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki