Ciasto z mikrofali w 5 minut. Idealny przepis na szybki deser dla każdego
Jeśli naszła Cię ochota na coś słodkiego albo wpadli niespodziewani goście, możesz ich zaskoczyć smacznym i szybkim ciastem z mikrofali. Wystarczy zaledwie kilka składników, które masz w domu, aby cieszyć się smakiem i aromatem świetnego wypieku. Wariantów jest naprawdę wiele, więc jeśli chcesz skorzystać z awaryjnego sposobu na ciasto, nie musisz rozgrzewać piekarnika, bo wystarczy niezawodna mikrofala.
Ciasto z mikrofali – wariant na mały głód
Składniki:
- jajko;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 4 łyżki cukru;
- 2 łyżki kakao;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki oleju;
- 3 łyżki mleka.
Przygotowanie:
To ciasto z mikrofali sprawdzi się szczególnie w przypadku chwilowego głodu. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej mieszankę do zwykłego naczynia (np. do kubka), po czym włóż do mikrofali o mocy 800 W na 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij ciasto czekoladowe – możesz wyjadać deser łyżką prosto z kubka.
Ciasto z mikrofali – wersja bez jajek
Składniki:
- ¼ szklanki mąki pszennej;
- ¼ szklanki cukru;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki oleju;
- 3 łyżki mleka;
- 1 łyżka wody;
- szczypta sody oczyszczonej i soli.
Przygotowanie:
Podobnie jak poprzednio, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przelej do szklanego/ceramicznego naczynia. Podgrzewaj w mikrofali kilka minut. Jeśli chcesz, możesz zastąpić zwykłe mleko napojem roślinnym, a jajko zastąpią nasiona chia.
Ciasto z mikrofali – dla niespodziewanych gości
Składniki:
- 3 jajka;
- 1/3 szklanki mąki;
- ¼ szklanki cukru;
- 2 tabliczki czekolady;
- 1/3 kostki masła.
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w podgrzanym maśle i wlej do sypkich składników. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę do foremki i przełóż do mikrofali na 4 minuty. Ciasto z mikrofali możesz podawać z bitą śmietaną, owocami albo z cukrem pudrem.
Ciasto z mikrofali – pomysł na marmurek
Składniki:
- 2 jajka;
- szklanka mąki pszennej;
- szklanka cukru;
- 2 łyżki kakao;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 250 g kwaśnej śmietany;
- bakalie;
- ekstrakt waniliowy.
Przygotowanie:
Chcąc uzyskać ciasto zwane marmurkiem albo zebrą, wystarczy, że podzielić ciasto na połowę i do jednej części dodasz kakao. W natłuszczonej i posypanej bułką tartą formie niedbale wymieszaj obie porcje ciasta. Wstaw do mikrofali na 6 minut.