Trwa ładowanie...

5 przekąsek na piknik. Na słodko i słono

Kiedy za oknem piękna pogoda warto umówić się z rodziną i przyjaciółmi na piknik pod chmurką. Wystarczy znaleźć ładną polanę, przygotować pyszne przekąski i zaopatrzyć się w kilka piknikowych akcesoriów, by miło spędzić czas. Jesteście zainteresowani? W takim razie mamy dla was pięć przepisów na piknikowe przekąski na słodko i słono.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Piknik to świetny pomysł na spędzenie czasu na świeżym powietrzuPiknik to świetny pomysł na spędzenie czasu na świeżym powietrzuŹródło: Unsplash, fot: Kate Hliznitsova
d1w40yr
d1w40yr

Ciasteczka chocolate chip

Składniki:

200 g masła

1,5 szkl. cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

d1w40yr

2 jajka

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 szklanki czekoladowych kaletek, albo posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia. Sodę, sól.

W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Połącz z suchymi składnikami. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj.

d1w40yr

Z 2-3 łyżeczek ciasta formuj kulki i układaj je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut, do momentu gdy zaczną się brązowić. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw je jeszcze przez kilka minut na blaszce.

Club sandwich

Składniki:

3 kromki chleba tostowego

masło lub olej do smażenia

4 plasterki boczku

majonez

musztarda

2 plasterki szynki

d1w40yr

2 plasterki sera cheddar

sałata

pomidorki koktajlowe

Club sandwich - fajna propozycja na piknik Unsplash
Club sandwich - fajna propozycja na piknikŹródło: Unsplash, fot: Suea Sivilaisith

Przygotowanie:

Kromki chleba podsmaż z każdej strony na odrobinie masła lub oleju.

Bekon podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Przełóż go na papier, by odsączyć tłuszcz.

Majonez wymieszaj z musztardą.

Jedną kromkę chleba posmaruj sosem, ułóż plasterki szynki i sera. Drugą kromkę również posmaruj mieszanką majonezu i musztardy, a potem przykryj nią już ułożone warstwy. Posmaruj chleb z drugiej strony i ułóż na nim sałatę, pomidora i bekon. Trzecią kromkę też posmaruj mieszanką majonezu z musztardą i przykryj nią piętrową kanapkę. Wbij w nią cztery wykałaczki i ostrym nożem pokrój na cztery równe części.

Mini tortille z łososiem

Składniki:

4 tortille pszenne

d1w40yr

100 g fety

100 g serka puszystego chrzanowego

1 łyżeczka tartego chrzanu

200 g łososia wędzonego na zimno

kilka liści sałaty

po garści rukoli, szczypiorku i koperku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Widelcem rozgnieć i wymieszaj fetę z serkiem chrzanowym i chrzanem. Powstałą mieszanką posmaruj tortille. Ułóż łososia, posyp koperkiem, następnie ułóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek. Na końcu ułóż kilka listków sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem.

d1w40yr

Tortille zawiń, pokrój ukośnie na około 3 cm kawałki. W każdy kawałek wbij widelczyki do przekąsek, by mini tortille się nie rozpadły.

Proste ciasto bananowe

Składniki:

3-4 dojrzałe banany

1 jajko

1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju

½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody

szczypta soli

100-150 g dodatków: posiekanej czekolady, orzechów, wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem, dodać olej jajko. Całość zmiksować blenderem . Do ciasta wsypać mąkę i sól, wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu wmieszać dodatki. Ciasto wlać do keksówki. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Ciasto bananowe Unsplash
Ciasto bananoweŹródło: Unsplash, fot: Priscilla Du Preez

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

2 kg arbuza

d1w40yr

sok wyciśnięty z 2 cytryn

cukier lub inne słodziwo do smaku

1,5 l wody gazowanej

Kilka gałązek mięty

kostki lodu

Przygotowanie

W blenderze kielichowym umieść miąższ arbuza, sok z cytryn, cukier, kilka kostek lodu i 1 litr wody. Całość zmiksuj do połączenia składników.

Lemoniadę przelej przez sitko do dzbanka. Dodaj pozostałą część wody, miętę i kostki lodu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj