5 przekąsek na piknik. Na słodko i słono
Kiedy za oknem piękna pogoda warto umówić się z rodziną i przyjaciółmi na piknik pod chmurką. Wystarczy znaleźć ładną polanę, przygotować pyszne przekąski i zaopatrzyć się w kilka piknikowych akcesoriów, by miło spędzić czas. Jesteście zainteresowani? W takim razie mamy dla was pięć przepisów na piknikowe przekąski na słodko i słono.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ciasteczka chocolate chip
Składniki:
200 g masła
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 szklanki czekoladowych kaletek, albo posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia. Sodę, sól.
W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Połącz z suchymi składnikami. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj.
Z 2-3 łyżeczek ciasta formuj kulki i układaj je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut, do momentu gdy zaczną się brązowić. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw je jeszcze przez kilka minut na blaszce.
Club sandwich
Składniki:
3 kromki chleba tostowego
masło lub olej do smażenia
4 plasterki boczku
majonez
musztarda
2 plasterki szynki
2 plasterki sera cheddar
sałata
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Kromki chleba podsmaż z każdej strony na odrobinie masła lub oleju.
Bekon podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Przełóż go na papier, by odsączyć tłuszcz.
Majonez wymieszaj z musztardą.
Jedną kromkę chleba posmaruj sosem, ułóż plasterki szynki i sera. Drugą kromkę również posmaruj mieszanką majonezu i musztardy, a potem przykryj nią już ułożone warstwy. Posmaruj chleb z drugiej strony i ułóż na nim sałatę, pomidora i bekon. Trzecią kromkę też posmaruj mieszanką majonezu z musztardą i przykryj nią piętrową kanapkę. Wbij w nią cztery wykałaczki i ostrym nożem pokrój na cztery równe części.
Mini tortille z łososiem
Składniki:
4 tortille pszenne
100 g fety
100 g serka puszystego chrzanowego
1 łyżeczka tartego chrzanu
200 g łososia wędzonego na zimno
kilka liści sałaty
po garści rukoli, szczypiorku i koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj fetę z serkiem chrzanowym i chrzanem. Powstałą mieszanką posmaruj tortille. Ułóż łososia, posyp koperkiem, następnie ułóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek. Na końcu ułóż kilka listków sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem.
Tortille zawiń, pokrój ukośnie na około 3 cm kawałki. W każdy kawałek wbij widelczyki do przekąsek, by mini tortille się nie rozpadły.
Proste ciasto bananowe
Składniki:
3-4 dojrzałe banany
1 jajko
1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100-150 g dodatków: posiekanej czekolady, orzechów, wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać olej jajko. Całość zmiksować blenderem . Do ciasta wsypać mąkę i sól, wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu wmieszać dodatki. Ciasto wlać do keksówki. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
2 kg arbuza
sok wyciśnięty z 2 cytryn
cukier lub inne słodziwo do smaku
1,5 l wody gazowanej
Kilka gałązek mięty
kostki lodu
Przygotowanie
W blenderze kielichowym umieść miąższ arbuza, sok z cytryn, cukier, kilka kostek lodu i 1 litr wody. Całość zmiksuj do połączenia składników.
Lemoniadę przelej przez sitko do dzbanka. Dodaj pozostałą część wody, miętę i kostki lodu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski