5 przekąsek na piknik. Na słodko i słono

Kiedy za oknem piękna pogoda warto umówić się z rodziną i przyjaciółmi na piknik pod chmurką. Wystarczy znaleźć ładną polanę, przygotować pyszne przekąski i zaopatrzyć się w kilka piknikowych akcesoriów, by miło spędzić czas. Jesteście zainteresowani? W takim razie mamy dla was pięć przepisów na piknikowe przekąski na słodko i słono.

Piknik to świetny pomysł na spędzenie czasu na świeżym powietrzuPiknik to świetny pomysł na spędzenie czasu na świeżym powietrzu
Źródło zdjęć: © Unsplash | Kate Hliznitsova

Ciasteczka chocolate chip

Składniki:

200 g masła

1,5 szkl. cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 jajka

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 szklanki czekoladowych kaletek, albo posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia. Sodę, sól.

W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Połącz z suchymi składnikami. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj.

Z 2-3 łyżeczek ciasta formuj kulki i układaj je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut, do momentu gdy zaczną się brązowić. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw je jeszcze przez kilka minut na blaszce.

Club sandwich

Składniki:

3 kromki chleba tostowego

masło lub olej do smażenia

4 plasterki boczku

majonez

musztarda

2 plasterki szynki

2 plasterki sera cheddar

sałata

pomidorki koktajlowe

Club sandwich - fajna propozycja na piknik
Club sandwich - fajna propozycja na piknik © Unsplash | Suea Sivilaisith

Przygotowanie:

Kromki chleba podsmaż z każdej strony na odrobinie masła lub oleju.

Bekon podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Przełóż go na papier, by odsączyć tłuszcz.

Majonez wymieszaj z musztardą.

Jedną kromkę chleba posmaruj sosem, ułóż plasterki szynki i sera. Drugą kromkę również posmaruj mieszanką majonezu i musztardy, a potem przykryj nią już ułożone warstwy. Posmaruj chleb z drugiej strony i ułóż na nim sałatę, pomidora i bekon. Trzecią kromkę też posmaruj mieszanką majonezu z musztardą i przykryj nią piętrową kanapkę. Wbij w nią cztery wykałaczki i ostrym nożem pokrój na cztery równe części.

Mini tortille z łososiem

Składniki:

4 tortille pszenne

100 g fety

100 g serka puszystego chrzanowego

1 łyżeczka tartego chrzanu

200 g łososia wędzonego na zimno

kilka liści sałaty

po garści rukoli, szczypiorku i koperku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Widelcem rozgnieć i wymieszaj fetę z serkiem chrzanowym i chrzanem. Powstałą mieszanką posmaruj tortille. Ułóż łososia, posyp koperkiem, następnie ułóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek. Na końcu ułóż kilka listków sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem.

Tortille zawiń, pokrój ukośnie na około 3 cm kawałki. W każdy kawałek wbij widelczyki do przekąsek, by mini tortille się nie rozpadły.

Proste ciasto bananowe

Składniki:

3-4 dojrzałe banany

1 jajko

1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju

½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody

szczypta soli

100-150 g dodatków: posiekanej czekolady, orzechów, wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem, dodać olej jajko. Całość zmiksować blenderem . Do ciasta wsypać mąkę i sól, wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu wmieszać dodatki. Ciasto wlać do keksówki. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe © Unsplash | Priscilla Du Preez

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

2 kg arbuza

sok wyciśnięty z 2 cytryn

cukier lub inne słodziwo do smaku

1,5 l wody gazowanej

Kilka gałązek mięty

kostki lodu

Przygotowanie

W blenderze kielichowym umieść miąższ arbuza, sok z cytryn, cukier, kilka kostek lodu i 1 litr wody. Całość zmiksuj do połączenia składników.

Lemoniadę przelej przez sitko do dzbanka. Dodaj pozostałą część wody, miętę i kostki lodu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm