Trwa ładowanie...

Łączę szprotki z jajkami. W kilka minut mam pyszną sałatkę

Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, zastąpi pastę jajeczną na kanapkach czy uciszy burczenie w brzuchu w ciągu dnia. Szprotki w tym połączeniu pokochasz na nowo.

Prosta sałatka rybnaProsta sałatka rybnaŹródło: Adobe Stock
d4koqgq
d4koqgq

Szprotki w oleju to całkiem tani sposób na to, by częściej sięgać po ryby. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać je w kuchni, postaw na prostą sałatkę kanapkową. Wystarczą jajka, majonez i przyprawy, by zachwycić smakiem. Zwykła pasta z makreli szybko pójdzie w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Sałatka ze szprotek i jajek

Kilka składników, chwila mieszania i gotowe — to przepis idealny, gdy nie masz czasu ani chęci na długie przygotowania. Szprotek z oleju nie musisz specjalnie oporządzać. Wystarczy odciąć głowę oraz ogony (jeśli je posiadają). Jeśli wolisz jeść szproty bez ości, możesz otworzyć tuszkę i usunąć kręgosłup, zaczynając od ogona. Nie musisz się jednak obawiać znajdujących się w środku ości. Nie dość, że są miękkie i jadalne, to stanowią także źródło wapnia.

Pasta rybna na kanapki Adobe Stock
Pasta rybna na kanapkiŹródło: Adobe Stock

Intensywny, morski smak rybek doskonale komponuje się z delikatnością jajek i chrupkością cebuli. Do tego lekka nuta ostrości ze strony czosnku porcja kremowego majonezu, który łączy w całość. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować tę pyszną sałatkę. Po prostu pyszne!

d4koqgq

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka szprotek w oleju,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wrzątkiem i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Szprotki odsącz z oleju, pokrój i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek, majonez i jogurt naturalny.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz użyć tutaj pieprzu ziołowego.

Prosta sałatka z makreli w oleju jest już gotowa. Sprawdzi się jako przekąska, wielkanocna sałatka, kanapkowa pasta czy wypełnienie do korpusów w słonych babeczkach. Do takiej sałatki możesz wykorzystać nie tylko szprotki w oleju, ale również te wędzone. Pamiętaj o oderwaniu główki i nie przesadzaj z solą. Smacznego!

d4koqgq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4koqgq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj