Łączę szprotki z jajkami. W kilka minut mam pyszną sałatkę

Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, zastąpi pastę jajeczną na kanapkach czy uciszy burczenie w brzuchu w ciągu dnia. Szprotki w tym połączeniu pokochasz na nowo.

Prosta sałatka rybnaProsta sałatka rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szprotki w oleju to całkiem tani sposób na to, by częściej sięgać po ryby. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać je w kuchni, postaw na prostą sałatkę kanapkową. Wystarczą jajka, majonez i przyprawy, by zachwycić smakiem. Zwykła pasta z makreli szybko pójdzie w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Sałatka ze szprotek i jajek

Kilka składników, chwila mieszania i gotowe — to przepis idealny, gdy nie masz czasu ani chęci na długie przygotowania. Szprotek z oleju nie musisz specjalnie oporządzać. Wystarczy odciąć głowę oraz ogony (jeśli je posiadają). Jeśli wolisz jeść szproty bez ości, możesz otworzyć tuszkę i usunąć kręgosłup, zaczynając od ogona. Nie musisz się jednak obawiać znajdujących się w środku ości. Nie dość, że są miękkie i jadalne, to stanowią także źródło wapnia.

Pasta rybna na kanapki
Pasta rybna na kanapki © Adobe Stock

Intensywny, morski smak rybek doskonale komponuje się z delikatnością jajek i chrupkością cebuli. Do tego lekka nuta ostrości ze strony czosnku porcja kremowego majonezu, który łączy w całość. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować tę pyszną sałatkę. Po prostu pyszne!

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka szprotek w oleju,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wrzątkiem i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Szprotki odsącz z oleju, pokrój i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek, majonez i jogurt naturalny.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz użyć tutaj pieprzu ziołowego.

Prosta sałatka z makreli w oleju jest już gotowa. Sprawdzi się jako przekąska, wielkanocna sałatka, kanapkowa pasta czy wypełnienie do korpusów w słonych babeczkach. Do takiej sałatki możesz wykorzystać nie tylko szprotki w oleju, ale również te wędzone. Pamiętaj o oderwaniu główki i nie przesadzaj z solą. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości