Łączę szprotki z jajkami. W kilka minut mam pyszną sałatkę

Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, zastąpi pastę jajeczną na kanapkach czy uciszy burczenie w brzuchu w ciągu dnia. Szprotki w tym połączeniu pokochasz na nowo.

Prosta sałatka rybnaProsta sałatka rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szprotki w oleju to całkiem tani sposób na to, by częściej sięgać po ryby. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać je w kuchni, postaw na prostą sałatkę kanapkową. Wystarczą jajka, majonez i przyprawy, by zachwycić smakiem. Zwykła pasta z makreli szybko pójdzie w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Sałatka ze szprotek i jajek

Kilka składników, chwila mieszania i gotowe — to przepis idealny, gdy nie masz czasu ani chęci na długie przygotowania. Szprotek z oleju nie musisz specjalnie oporządzać. Wystarczy odciąć głowę oraz ogony (jeśli je posiadają). Jeśli wolisz jeść szproty bez ości, możesz otworzyć tuszkę i usunąć kręgosłup, zaczynając od ogona. Nie musisz się jednak obawiać znajdujących się w środku ości. Nie dość, że są miękkie i jadalne, to stanowią także źródło wapnia.

Pasta rybna na kanapki
Pasta rybna na kanapki © Adobe Stock

Intensywny, morski smak rybek doskonale komponuje się z delikatnością jajek i chrupkością cebuli. Do tego lekka nuta ostrości ze strony czosnku porcja kremowego majonezu, który łączy w całość. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować tę pyszną sałatkę. Po prostu pyszne!

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka szprotek w oleju,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wrzątkiem i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Szprotki odsącz z oleju, pokrój i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek, majonez i jogurt naturalny.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz użyć tutaj pieprzu ziołowego.

Prosta sałatka z makreli w oleju jest już gotowa. Sprawdzi się jako przekąska, wielkanocna sałatka, kanapkowa pasta czy wypełnienie do korpusów w słonych babeczkach. Do takiej sałatki możesz wykorzystać nie tylko szprotki w oleju, ale również te wędzone. Pamiętaj o oderwaniu główki i nie przesadzaj z solą. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów