Łączę szprotki z jajkami. W kilka minut mam pyszną sałatkę
Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, zastąpi pastę jajeczną na kanapkach czy uciszy burczenie w brzuchu w ciągu dnia. Szprotki w tym połączeniu pokochasz na nowo.
Szprotki w oleju to całkiem tani sposób na to, by częściej sięgać po ryby. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać je w kuchni, postaw na prostą sałatkę kanapkową. Wystarczą jajka, majonez i przyprawy, by zachwycić smakiem. Zwykła pasta z makreli szybko pójdzie w odstawkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Sałatka ze szprotek i jajek
Kilka składników, chwila mieszania i gotowe — to przepis idealny, gdy nie masz czasu ani chęci na długie przygotowania. Szprotek z oleju nie musisz specjalnie oporządzać. Wystarczy odciąć głowę oraz ogony (jeśli je posiadają). Jeśli wolisz jeść szproty bez ości, możesz otworzyć tuszkę i usunąć kręgosłup, zaczynając od ogona. Nie musisz się jednak obawiać znajdujących się w środku ości. Nie dość, że są miękkie i jadalne, to stanowią także źródło wapnia.
Intensywny, morski smak rybek doskonale komponuje się z delikatnością jajek i chrupkością cebuli. Do tego lekka nuta ostrości ze strony czosnku porcja kremowego majonezu, który łączy w całość. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować tę pyszną sałatkę. Po prostu pyszne!
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 puszka szprotek w oleju,
- 1 nieduża cebula,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Jajka zalej wrzątkiem i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Szprotki odsącz z oleju, pokrój i dodaj do jajek.
- Dorzuć posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek, majonez i jogurt naturalny.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz użyć tutaj pieprzu ziołowego.
Prosta sałatka z makreli w oleju jest już gotowa. Sprawdzi się jako przekąska, wielkanocna sałatka, kanapkowa pasta czy wypełnienie do korpusów w słonych babeczkach. Do takiej sałatki możesz wykorzystać nie tylko szprotki w oleju, ale również te wędzone. Pamiętaj o oderwaniu główki i nie przesadzaj z solą. Smacznego!