Łączę szprotki z jajkami. W kilka minut mam pyszną sałatkę

Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, zastąpi pastę jajeczną na kanapkach czy uciszy burczenie w brzuchu w ciągu dnia. Szprotki w tym połączeniu pokochasz na nowo.

Prosta sałatka rybnaProsta sałatka rybna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szprotki w oleju to całkiem tani sposób na to, by częściej sięgać po ryby. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać je w kuchni, postaw na prostą sałatkę kanapkową. Wystarczą jajka, majonez i przyprawy, by zachwycić smakiem. Zwykła pasta z makreli szybko pójdzie w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Sałatka ze szprotek i jajek

Kilka składników, chwila mieszania i gotowe — to przepis idealny, gdy nie masz czasu ani chęci na długie przygotowania. Szprotek z oleju nie musisz specjalnie oporządzać. Wystarczy odciąć głowę oraz ogony (jeśli je posiadają). Jeśli wolisz jeść szproty bez ości, możesz otworzyć tuszkę i usunąć kręgosłup, zaczynając od ogona. Nie musisz się jednak obawiać znajdujących się w środku ości. Nie dość, że są miękkie i jadalne, to stanowią także źródło wapnia.

Pasta rybna na kanapki
Pasta rybna na kanapki © Adobe Stock

Intensywny, morski smak rybek doskonale komponuje się z delikatnością jajek i chrupkością cebuli. Do tego lekka nuta ostrości ze strony czosnku porcja kremowego majonezu, który łączy w całość. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować tę pyszną sałatkę. Po prostu pyszne!

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka szprotek w oleju,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wrzątkiem i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Szprotki odsącz z oleju, pokrój i dodaj do jajek.
  3. Dorzuć posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek, majonez i jogurt naturalny.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz użyć tutaj pieprzu ziołowego.

Prosta sałatka z makreli w oleju jest już gotowa. Sprawdzi się jako przekąska, wielkanocna sałatka, kanapkowa pasta czy wypełnienie do korpusów w słonych babeczkach. Do takiej sałatki możesz wykorzystać nie tylko szprotki w oleju, ale również te wędzone. Pamiętaj o oderwaniu główki i nie przesadzaj z solą. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru