Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Kwiaty cukinii smażone w cieście to przekąska która jest szczególnie popularna we Włoszech. Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji. Do smażenia wybieramy kwiaty męskie, czyli te z łodyżką. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie.
- Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
- Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.
- Zamiast masła klarowanego można użyć zwykłe masło, do którego dodać trochę oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl