Kuskus perłowy z warzywami. Obiad napakowany witaminami

Wartościowy i smaczny posiłek pełen warzyw inspirowany azjatycką kuchnią. Danie przygotowujemy w woku lub głębokiej patelni. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Kuskus perłowy z warzywami. Obiad napakowany witaminamiKuskus perłowy z warzywami. Obiad napakowany witaminami
Monika Lemko

Składniki

  • 150 g soczewicy czarnej beluga,
  • 150 g kuskusu perłowego,
  • 3 marchewki (200 g),
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 cukinia (ok. 250 g),
  • 1 niewielkie pak choi (chińska kapusta),
  • 150 g brukselki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • sól do smaku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sok z cytryny do smaku.

Przepis

  • Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:2 (150 g soczewicy 300 ml wody) przez ok. 25 do 30 min, pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku, odcedzamy.
  • W oddzielnym garnku gotujemy kuskus w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy, obieramy.
  • Marchewki kroimy w długie słupki, cebulę na półplasterki, brukselkę (w zależności od ich wielkości) na połowę lub ćwiartki, a cukinię w niewielką kostkę. Z pak choi, od łodygi odcinamy liście, czyli zieloną część, łodygi kroimy w słupki, a liście grubo siekamy. Koperek i pietruszkę siekamy.
  • W dużym woku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i dodajemy brukselkę, marchew i smażymy kilka min, często mieszamy.
  • Następnie dodajemy łodygi pak choi, cukinię, doprawiamy solą, kurkumą i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące, czyli al dente.
  • Do warzyw dodajemy kuskus, soczewicę, liście pak choi, koperek, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszamy.
  • Przed podaniem, do smaku, (jak kto lubi) można dodać kilka kropel soku z cytryny, oraz skropić oliwą z oliwek.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia