Trwa ładowanie...
d2pbxn8
27-04-2021 08:48

Kuskus perłowy z warzywami. Obiad napakowany witaminami

Przepis

Wartościowy i smaczny posiłek pełen warzyw inspirowany azjatycką kuchnią. Danie przygotowujemy w woku lub głębokiej patelni. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d2pbxn8
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 150 g soczewicy czarnej beluga,
  • 150 g kuskusu perłowego,
  • 3 marchewki (200 g),
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 cukinia (ok. 250 g),
  • 1 niewielkie pak choi (chińska kapusta),
  • 150 g brukselki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • sól do smaku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sok z cytryny do smaku.
Przepis
  • Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:2 (150 g soczewicy 300 ml wody) przez ok. 25 do 30 min, pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku, odcedzamy.
  • W oddzielnym garnku gotujemy kuskus w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy, obieramy.
  • Marchewki kroimy w długie słupki, cebulę na półplasterki, brukselkę (w zależności od ich wielkości) na połowę lub ćwiartki, a cukinię w niewielką kostkę. Z pak choi, od łodygi odcinamy liście, czyli zieloną część, łodygi kroimy w słupki, a liście grubo siekamy. Koperek i pietruszkę siekamy.
  • W dużym woku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i dodajemy brukselkę, marchew i smażymy kilka min, często mieszamy.
  • Następnie dodajemy łodygi pak choi, cukinię, doprawiamy solą, kurkumą i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące, czyli al dente.
  • Do warzyw dodajemy kuskus, soczewicę, liście pak choi, koperek, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszamy.
  • Przed podaniem, do smaku, (jak kto lubi) można dodać kilka kropel soku z cytryny, oraz skropić oliwą z oliwek.
Kuskus perłowy z warzywami. Obiad napakowany witaminami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pbxn8
d2pbxn8
d2pbxn8
d2pbxn8
Więcej tematów
d2pbxn8

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj