Kurki w smacznych przepisach. Grzybowa kuchnia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 65 prostych propozycji

Obraz
© 123RF

Choć jak na razie grzybów w polskich lasach jest niewiele, w niektórych regionach pojawiły się już kurki - jeden z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych gatunków. Jak wykorzystać je w kuchni? Oto pięć naszych propozycji.

/ 6Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF

To bardzo proste, szybkie, a jednocześnie smakowite urozmaicenie śniadania. Kurki dokładnie myjemy w lekko osolonej wodzie (dzięki czemu piasek spadnie na dno miski), a następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Jajka rozbijamy w misce, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy jajka, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 6Sos kurkowy

Obraz
© 123RF

Sosy grzybowe idealnie pasują do pieczonych mięs, a także do smażonych ryb. Sos kurkowy jest bardzo aromatyczny i nada wszelkim daniom leśnego charakteru. Przygotowanie go jest bardzo proste. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Umyte kurki kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy, ale uważając, by warzywa się nie zrumieniły, a tylko lekko zeszkliły. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy szklankę bulionu warzywnego, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 40 minut, w razie czego dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy powoli kilka łyżek kwaśnej śmietany i posiekaną natkę z pietruszki.

/ 6Makaron z kurkami

Obraz
© 123RF

Dania z makaronu są bardzo proste do przygotowania, a kurki pasują do nich idealnie. Grzyby dzielimy na niezbyt małe kawałki, czosnek kroimy w plasterki, szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Makaron, najlepsze będzie penne lub farfalle, gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i kurki i lekko podsmażamy. Dolewamy słodkiej śmietanki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wrzucamy do sosu ugotowany makaron i posypujemy zieleniną. Na koniec dodajemy starty parmezan i polewamy odrobiną oliwy.

/ 6Risotto z kurkami

Obraz
© 123RF

Najpierw siekamy cebulę i czosnek. Kurki myjemy dokładnie, rwiemy na kawałki. Boczek wędzony kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy lekko i dodajemy kurki, cebulę oraz czosnek. Po minucie dorzucamy suchy ryż arborio i mieszając smażymy dalej. Gdy ryż będzie szklisty, dolewamy dwa razy tyle bulionu, ile było ryżu. Dusimy na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dorzucamy trochę masła, mieszamy i posypujemy startym parmezanem.

/ 6 Zupa kurkowa

Obraz
© 123RF

Zupy grzybowe są w polskiej kuchni bardzo popularne. Kurki nadają się do tego znakomicie. Najpierw obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i trochę selera. W plasterki kroimy białą część pora. W rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy warzywa, tak, by ich nie przypalić. Pod koniec smażenia dodajemy dokładnie umyte kurki. Wszystko solimy, posypujemy pieprzem i zalewamy wodą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja