5 prostych propozycji
Choć jak na razie grzybów w polskich lasach jest niewiele, w niektórych regionach pojawiły się już kurki - jeden z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych gatunków. Jak wykorzystać je w kuchni? Oto pięć naszych propozycji.
Jajecznica z kurkami
To bardzo proste, szybkie, a jednocześnie smakowite urozmaicenie śniadania. Kurki dokładnie myjemy w lekko osolonej wodzie (dzięki czemu piasek spadnie na dno miski), a następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Jajka rozbijamy w misce, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy jajka, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Sos kurkowy
Sosy grzybowe idealnie pasują do pieczonych mięs, a także do smażonych ryb. Sos kurkowy jest bardzo aromatyczny i nada wszelkim daniom leśnego charakteru. Przygotowanie go jest bardzo proste. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Umyte kurki kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy, ale uważając, by warzywa się nie zrumieniły, a tylko lekko zeszkliły. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy szklankę bulionu warzywnego, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 40 minut, w razie czego dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy powoli kilka łyżek kwaśnej śmietany i posiekaną natkę z pietruszki.
Makaron z kurkami
Dania z makaronu są bardzo proste do przygotowania, a kurki pasują do nich idealnie. Grzyby dzielimy na niezbyt małe kawałki, czosnek kroimy w plasterki, szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Makaron, najlepsze będzie penne lub farfalle, gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i kurki i lekko podsmażamy. Dolewamy słodkiej śmietanki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wrzucamy do sosu ugotowany makaron i posypujemy zieleniną. Na koniec dodajemy starty parmezan i polewamy odrobiną oliwy.
Risotto z kurkami
Najpierw siekamy cebulę i czosnek. Kurki myjemy dokładnie, rwiemy na kawałki. Boczek wędzony kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy lekko i dodajemy kurki, cebulę oraz czosnek. Po minucie dorzucamy suchy ryż arborio i mieszając smażymy dalej. Gdy ryż będzie szklisty, dolewamy dwa razy tyle bulionu, ile było ryżu. Dusimy na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dorzucamy trochę masła, mieszamy i posypujemy startym parmezanem.
Zupa kurkowa
Zupy grzybowe są w polskiej kuchni bardzo popularne. Kurki nadają się do tego znakomicie. Najpierw obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i trochę selera. W plasterki kroimy białą część pora. W rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy warzywa, tak, by ich nie przypalić. Pod koniec smażenia dodajemy dokładnie umyte kurki. Wszystko solimy, posypujemy pieprzem i zalewamy wodą.