Kukułeczka bez pieczenia. Przepyszne ciacho na lato

Ekspresowe ciacho bez pieczenia. Jednym z najważniejszych składników są popularne kukułki. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Kukułeczka bez pieczenia. Przepyszne ciacho na latoKukułeczka bez pieczenia. Przepyszne ciacho na lato
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 szklanek mleka
  • 200 g cukierków kukułek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 370 g herbatników kakaowych
  • 100 g margaryny
  • 1 galaretka zielona
  • 2 śnieżki do mleka
  • 1 czekolada mleczna

Przepis

  • Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia.
  • W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
  • Na dnie tortownicy 24 cm x 24 cm układamy namoczone mleku herbatniki.
  • Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej.
  • Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników.
  • Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną.
  • Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą.
  • Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości