Kukułeczka bez pieczenia. Przepyszne ciacho na lato
Ekspresowe ciacho bez pieczenia. Jednym z najważniejszych składników są popularne kukułki. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
Przepis
- Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia.
- W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając, aż budyń będzie gęsty.
- Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
- Na dnie tortownicy 24 cm x 24 cm układamy namoczone mleku herbatniki.
- Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej.
- Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników.
- Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną.
- Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą.
- Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl