Złapałam się za głowę, kiedy zobaczyłam co Gruzini dodają do kawy. Teraz robię to samo

Kawa to dla wielu z nas świętość – czarna, aromatyczna, najlepiej bez dziwnych eksperymentów. Tak przynajmniej myślałam, dopóki nie zobaczyłam, co Gruzini potrafią dodać do swojej porannej filiżanki. Najpierw byłam w szoku. Potem zaciekawiona. A w końcu... uzależniona.

Kawa po gruzińskuKawa po gruzińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
5

Kawa po gruzińsku to zupełnie inne doświadczenie niż espresso, latte czy nawet klasyczna turecka kawa. Zaskakuje nie tylko smakiem, ale też sposobem przygotowania i dodatkami, których nigdy nie spodziewałabyś się w filiżance kawy. Jest w niej coś rozgrzewającego, dzikiego i bardzo domowego – jak cały Kaukaz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Czym właściwie jest kawa po gruzińsku?

Na pierwszy rzut oka kawa po gruzińsku wygląda niepozornie – czarna, mocna, podana w małej filiżance. Ale już po pierwszym łyku wiadomo, że to coś zupełnie innego niż włoskie espresso czy popularna w Polsce "zalewajka". To kawa z charakterem – dosłownie i w przenośni.

Gruzińska kawa najczęściej parzona jest w małym rondelku lub tygielku, bardzo podobnie do kawy po turecku. Używa się bardzo drobno zmielonych ziaren, zwykle mocnej arabiki. Ziarna są często palone lokalnie, a ich aromat bywa bardziej ziemisty, czasem lekko dymny.

Do wody dodaje się kawę i gotuje się ją powoli – aż do momentu, gdy kawa "podnosi się" i zaczyna pienić, ale nie dopuszcza się do zagotowania. To kluczowy moment – kawa ma być intensywna, ale nie przepalona.

To, co wzbudza największe zaskoczenie w kawie po gruzińsku to dodatki. W Gruzji do kawy często dodaje się szczyptę soli, a czasem również:

  • masło (dla kremowości – podobnie jak w tzw. bulletproof coffee),
  • kardamon, goździki, cynamon – dla rozgrzewającego efektu,
  • a nawet koniak lub czaczę – dla odważnych 😄

Sól w kawie działa zaskakująco dobrze – łagodzi gorycz, podbija słodycz ziaren i wydobywa głębię aromatu. Jeśli raz spróbujesz, trudno będzie wrócić do zwykłej "czarnej z cukrem".

Przepis na kawę po gruzińsku

Choć brzmi egzotycznie, kawa po gruzińsku jest zaskakująco łatwa do zrobienia – wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i gotowe! To doskonała alternatywa dla klasycznej czarnej kawy, jeśli masz ochotę na coś rozgrzewającego, głębokiego i... z twistem.

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy (najlepiej arabiki),
  • 100-120 ml zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta kardamonu,
  • kilka goździków,
  • 5 g masła,

Sposób przygotowania:

  1. Wlewam zimną wodę do rondelka lub tygielka, dodaję kawę, masło, dosypuję szczyptę soli i przyprawy, podgrzewam powoli na małym ogniu.
  2. Mieszam delikatnie, gdy kawa zacznie się rozpuszczać, obserwuję, aż zacznie się pienić i "podnosić".
  3. Zdejmuję z ognia tuż przed zagotowaniem, opcjonalnie powtarzam podgrzewanie i zdejmowanie 2–3 razy.
  4. Odstawiam na chwilę, żeby fusy opadły, przelewam delikatnie do filiżanki bez mieszania.

W Gruzji kawa to nie "na szybko". To moment zatrzymania się – czy to podczas leniwego poranka, czy wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Kawa po gruzińsku to rytuał, nie tylko napój.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały