Domowe przyjęcie w gruzińskim stylu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Co podać gościom?

Obraz
© 123RF.COM

Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć tam prawdziwej gościnności i otwartości ludzi. A tego te wina, sery, dorodne bakłażany, pachnące słońcem pomidory, soczyste owoce. Spróbujcie przygotować tradycyjne gruzińskie dania w swojej kuchni. Goście będą zachwyceni.

W Gruzji panuje łagodny, choć ze względu na bliskość wysokich gór i Morza Czarnego, zróżnicowany klimat. Stąd też, doskonale czują się tam warzywa i owoce, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki, drzewka figowe oraz krzewy laurowe. Natomiast górskie hale dostarczają baraniego mięsa oraz owczego mleka, z którego wyrabia się przepyszne sery. Dzięki temu, tradycyjna gruzińska kuchnia kusi bogactwem smaków i aromatów.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Chaczapuri

Obraz
© 123RF.COM

Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem, rodzajem ciasta (może być drożdżowe, chlebowe, przaśne), farszem. Najpopularniejsze nadzienie jest serowe, ale zdarza się także fasolowe czy serowo-ziemniaczana. Bez względu na te różnice Gruzini jadają chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw.

/ 6Lobio

Obraz
© 123RF.COM

Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest… lobio, czyli czerwona fasola. Do tego pomidory, orzechy włoskie i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej.

/ 6Chinkali

Obraz
© 123RF.COM

To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy rosół, potem zjadamy resztę.

/ 6Batridżiani

Obraz
© 123RF.COM

Badridżani to bakłażanowe roladki z pastą orzechową. Jest to bardzo popularna gruzińska przekąska. Bakłażany się grilluje, smaży lub piecze, dzięki czemu uwalniają one lekko orzechowy aromat i smak. Takie zawijasy stanowią doskonałą przekąskę na imprezę czy kolację.

/ 6Czurczchele

Obraz
© 123RF.COM

Gruzińska uczta kończy się słodkim poczęstunkiem. Rolę deseru często pełnią konfitury oraz świeże i suszone owoce – jabłka, figi, winogrona, arbuzy, pomarańcze. Nie brakuje również słodyczy. Churchurele to nawleczone na nitkę orzechy laskowe, oblane karmelem lub zagęszczonym sokiem z winogron. Wygląda to trochę jak kiełbasa albo świeczka.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja