Co podać gościom?
Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć tam prawdziwej gościnności i otwartości ludzi. A tego te wina, sery, dorodne bakłażany, pachnące słońcem pomidory, soczyste owoce. Spróbujcie przygotować tradycyjne gruzińskie dania w swojej kuchni. Goście będą zachwyceni.
W Gruzji panuje łagodny, choć ze względu na bliskość wysokich gór i Morza Czarnego, zróżnicowany klimat. Stąd też, doskonale czują się tam warzywa i owoce, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki, drzewka figowe oraz krzewy laurowe. Natomiast górskie hale dostarczają baraniego mięsa oraz owczego mleka, z którego wyrabia się przepyszne sery. Dzięki temu, tradycyjna gruzińska kuchnia kusi bogactwem smaków i aromatów.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Chaczapuri
Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem, rodzajem ciasta (może być drożdżowe, chlebowe, przaśne), farszem. Najpopularniejsze nadzienie jest serowe, ale zdarza się także fasolowe czy serowo-ziemniaczana. Bez względu na te różnice Gruzini jadają chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw.
Lobio
Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest… lobio, czyli czerwona fasola. Do tego pomidory, orzechy włoskie i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej.
Chinkali
To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy rosół, potem zjadamy resztę.
Batridżiani
Czurczchele
Gruzińska uczta kończy się słodkim poczęstunkiem. Rolę deseru często pełnią konfitury oraz świeże i suszone owoce – jabłka, figi, winogrona, arbuzy, pomarańcze. Nie brakuje również słodyczy. Churchurele to nawleczone na nitkę orzechy laskowe, oblane karmelem lub zagęszczonym sokiem z winogron. Wygląda to trochę jak kiełbasa albo świeczka.