Mokhrakula - gruziński placek z patelni. Prosto, szybko i smacznie

Mokhrakula to tradycyjny gruziński placek z patelni. Przypomina nieco włoską frittatę lub hiszpańską tortillę. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Placek smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gruziński placek sprawdzi się jako sycące danie na kolację
Gruziński placek sprawdzi się jako sycące danie na kolację (123RF)
WP

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 surowy ziemniak
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej

Przygotowanie: jajka ubij z solą i cukrem. Wlej wodę, dodaj śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dosypuj mąkę z sodą, cały czas mieszając. Ser pokrusz, szczypiorek posiekaj, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę, ziemniaka zetrzyj na tartce. Wszystkie składniki dorzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Dopraw czerwoną papryką, wlej 5 łyżek oleju, wymieszaj. Rozgrzej patelnię i posmarują niewielką ilością oleju. Wylej masę na patelnię. Smaż na małym ogniu przez 20 minut. Następnie obróć i smaż jeszcze 5 minut. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP