Mokhrakula - gruziński placek z patelni. Prosto, szybko i smacznie

Mokhrakula to tradycyjny gruziński placek z patelni. Przypomina nieco włoską frittatę lub hiszpańską tortillę. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Placek smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gruziński placek sprawdzi się jako sycące danie na kolację
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 surowy ziemniak
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej

Przygotowanie: jajka ubij z solą i cukrem. Wlej wodę, dodaj śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dosypuj mąkę z sodą, cały czas mieszając. Ser pokrusz, szczypiorek posiekaj, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę, ziemniaka zetrzyj na tartce. Wszystkie składniki dorzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Dopraw czerwoną papryką, wlej 5 łyżek oleju, wymieszaj. Rozgrzej patelnię i posmarują niewielką ilością oleju. Wylej masę na patelnię. Smaż na małym ogniu przez 20 minut. Następnie obróć i smaż jeszcze 5 minut. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się