Mokhrakula - gruziński placek z patelni. Prosto, szybko i smacznie

Mokhrakula to tradycyjny gruziński placek z patelni. Przypomina nieco włoską frittatę lub hiszpańską tortillę. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Placek smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gruziński placek sprawdzi się jako sycące danie na kolację
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 surowy ziemniak
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej

Przygotowanie: jajka ubij z solą i cukrem. Wlej wodę, dodaj śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dosypuj mąkę z sodą, cały czas mieszając. Ser pokrusz, szczypiorek posiekaj, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę, ziemniaka zetrzyj na tartce. Wszystkie składniki dorzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Dopraw czerwoną papryką, wlej 5 łyżek oleju, wymieszaj. Rozgrzej patelnię i posmarują niewielką ilością oleju. Wylej masę na patelnię. Smaż na małym ogniu przez 20 minut. Następnie obróć i smaż jeszcze 5 minut. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru