Mokhrakula - gruziński placek z patelni. Prosto, szybko i smacznie

Mokhrakula to tradycyjny gruziński placek z patelni. Przypomina nieco włoską frittatę lub hiszpańską tortillę. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Placek smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gruziński placek sprawdzi się jako sycące danie na kolację
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 surowy ziemniak
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej

Przygotowanie: jajka ubij z solą i cukrem. Wlej wodę, dodaj śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dosypuj mąkę z sodą, cały czas mieszając. Ser pokrusz, szczypiorek posiekaj, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę, ziemniaka zetrzyj na tartce. Wszystkie składniki dorzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Dopraw czerwoną papryką, wlej 5 łyżek oleju, wymieszaj. Rozgrzej patelnię i posmarują niewielką ilością oleju. Wylej masę na patelnię. Smaż na małym ogniu przez 20 minut. Następnie obróć i smaż jeszcze 5 minut. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie