Mokhrakula - gruziński placek z patelni. Prosto, szybko i smacznie
Mokhrakula to tradycyjny gruziński placek z patelni. Przypomina nieco włoską frittatę lub hiszpańską tortillę. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Placek smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 200 g sera bałkańskiego
- 1 surowy ziemniak
- pęczek szczypiorku
- 1 pomidor
- 1 łyżka słodkiej papryki
- olej
Przygotowanie: jajka ubij z solą i cukrem. Wlej wodę, dodaj śmietanę, wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dosypuj mąkę z sodą, cały czas mieszając. Ser pokrusz, szczypiorek posiekaj, pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę, ziemniaka zetrzyj na tartce. Wszystkie składniki dorzuć do masy jajecznej i wymieszaj. Dopraw czerwoną papryką, wlej 5 łyżek oleju, wymieszaj. Rozgrzej patelnię i posmarują niewielką ilością oleju. Wylej masę na patelnię. Smaż na małym ogniu przez 20 minut. Następnie obróć i smaż jeszcze 5 minut. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl