WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Chaczapuri, czyli gruzińska pizza idealna na lato. Prosty przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Kaukaskie smaki

Obraz
© 123RF

Upalna pogoda inspiruje zarówno do odkrywania nowych krain, jak i do dalekich podróży… kulinarnych. Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri.

/ 5Jak przygotować idealne chaczapuri?

Obraz
© 123RF

Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu, jak również doskonale sprawdzi się w czasie letniego garden party. Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy, mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.

/ 5Lista składników

Obraz
© 123RF

Aby przygotować chaczapuri, potrzebujesz 500 g mąki pszennej, 1 płaskiej łyżeczki soli, 50 g drożdży, 1 płaskiej łyżeczki cukru, 300 ml ciepłej wody, 2 łyżek oleju rzepakowego, 200 g serka topionego kremowego, 150 g bryndzy, 150 g sera mozzarella, 4 łyżeczek masła, 4 żółtek.

/ 5Od czego zacząć?

Obraz
© 123RF

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Wodę, cukier i drożdże połącz, dokładnie wymieszaj i wlej do mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj olej, zarób elastyczne ciasto i ponownie odstaw na 15 minut. Następnie ponownie wyrób, uformuj 4 równe kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

/ 5Roztopiony ser i surowe żółtko

Obraz
© 123RF

Gdy wyrosną, z każdej porcji uformuj ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłóż sery. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 280 stopni na ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnij i na każde chaczapuri wyłóż po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszaj sery z żółtkiem i masłem. Smacznego! Przepis poleca Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach.

Wybrane dla Ciebie

Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej