Chaczapuri, czyli gruzińska pizza idealna na lato. Prosty przepis
Kaukaskie smaki
Upalna pogoda inspiruje zarówno do odkrywania nowych krain, jak i do dalekich podróży… kulinarnych. Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri.
Jak przygotować idealne chaczapuri?
Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu, jak również doskonale sprawdzi się w czasie letniego garden party. Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy, mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.
Lista składników
Aby przygotować chaczapuri, potrzebujesz 500 g mąki pszennej, 1 płaskiej łyżeczki soli, 50 g drożdży, 1 płaskiej łyżeczki cukru, 300 ml ciepłej wody, 2 łyżek oleju rzepakowego, 200 g serka topionego kremowego, 150 g bryndzy, 150 g sera mozzarella, 4 łyżeczek masła, 4 żółtek.
Od czego zacząć?
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Wodę, cukier i drożdże połącz, dokładnie wymieszaj i wlej do mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj olej, zarób elastyczne ciasto i ponownie odstaw na 15 minut. Następnie ponownie wyrób, uformuj 4 równe kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Roztopiony ser i surowe żółtko
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformuj ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłóż sery. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 280 stopni na ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnij i na każde chaczapuri wyłóż po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszaj sery z żółtkiem i masłem. Smacznego! Przepis poleca Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach.