Chaczapuri, czyli gruzińska pizza idealna na lato. Prosty przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Kaukaskie smaki

Obraz
© 123RF

Upalna pogoda inspiruje zarówno do odkrywania nowych krain, jak i do dalekich podróży… kulinarnych. Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri.

/ 5Jak przygotować idealne chaczapuri?

Obraz
© 123RF

Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu, jak również doskonale sprawdzi się w czasie letniego garden party. Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy, mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.

/ 5Lista składników

Obraz
© 123RF

Aby przygotować chaczapuri, potrzebujesz 500 g mąki pszennej, 1 płaskiej łyżeczki soli, 50 g drożdży, 1 płaskiej łyżeczki cukru, 300 ml ciepłej wody, 2 łyżek oleju rzepakowego, 200 g serka topionego kremowego, 150 g bryndzy, 150 g sera mozzarella, 4 łyżeczek masła, 4 żółtek.

/ 5Od czego zacząć?

Obraz
© 123RF

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Wodę, cukier i drożdże połącz, dokładnie wymieszaj i wlej do mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj olej, zarób elastyczne ciasto i ponownie odstaw na 15 minut. Następnie ponownie wyrób, uformuj 4 równe kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

/ 5Roztopiony ser i surowe żółtko

Obraz
© 123RF

Gdy wyrosną, z każdej porcji uformuj ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłóż sery. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 280 stopni na ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnij i na każde chaczapuri wyłóż po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszaj sery z żółtkiem i masłem. Smacznego! Przepis poleca Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza