Tak smakuje Gruzja. 5 najbardziej znanych dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Gruzja. Kraj sytego jedzenia

Obraz
© 123RF

W Gruzji kuchnia jest prosta, ale bardzo smaczna. Dodatkowo posiłki, które zjemy w gruzińskiej restauracji, zazwyczaj są bardzo sycące i niedrogie.

W Gruzji jedzenie jest pyszne, a posiłki naprawdę duże. Jeśli chcemy poczuć klimat tego kraju, z pewnością powinniśmy spróbować tych 5 potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Chinkali

Obraz
© 123RF

Pierożki z Gruzji.

Chinkali to pierożki, które wypełnione są mięsem jagnięcym, wieprzowym lub wołowym, które zatopione jest w rosole. Chinkali znane są z tego, że ich jedzenie odbywa się według rytuału. Najpierw chwytamy pierożka za czubek, a następnie wysysamy płyn. Dopiero później zjadamy ciasto i mięso.

/ 6Chaczapuri

Obraz
© 123RF

Narodowe danie gruzińskie.

Chaczapuri to rodzaj gruzińskiego chleba w kształcie łódki. Zazwyczaj nadziewany jest słonym serem, ale znajdziemy też wersję z fasolą, mięsem czy ziemniakami. Na wierzchu zawsze wbite jest świeże jajko, a całość polana jest masłem.

/ 6Charczo

Obraz
© 123RF

Bardzo pikantna zupa z Gruzji.

Charczo to potrawa dla osób, które lubią czuć pikantne smaki w ustach. Zupa zrobiona jest na wywarze z gęsi kury lub wołowiny. Podstawą zupy jest krem na bazie orzechów, a wszystko to połączone jest z aromatycznymi przyprawami. Danie często podawane jest z ryżem.

/ 6Dolma

Obraz
© 123RF

Gruzińskie gołąbki.

Dolma to danie, które przywędrowało do Gruzji z Turcji. Jeśli chcielibyśmy je do czegoś porównać, najprawdopodobniej byłyby to nasze gołąbki. W liście winogron zawinięty jest farsz z ryżu i mięsa mielonego.

/ 6Pkhali

Obraz
© 123RF

Pkhali to przekąska, którą bardzo chętnie je się w Gruzji.

Pkhali to przekąska zrobiona z posiekanego szpinaku, buraków, bakłażana i kapusty. Dodatkiem są orzechy, cebula, czosnek i zioła. Zazwyczaj Pkhali podawane jest z chlebem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce