Tak smakuje Gruzja. 5 najbardziej znanych dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Gruzja. Kraj sytego jedzenia

Obraz
© 123RF

W Gruzji kuchnia jest prosta, ale bardzo smaczna. Dodatkowo posiłki, które zjemy w gruzińskiej restauracji, zazwyczaj są bardzo sycące i niedrogie.

W Gruzji jedzenie jest pyszne, a posiłki naprawdę duże. Jeśli chcemy poczuć klimat tego kraju, z pewnością powinniśmy spróbować tych 5 potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Chinkali

Obraz
© 123RF

Pierożki z Gruzji.

Chinkali to pierożki, które wypełnione są mięsem jagnięcym, wieprzowym lub wołowym, które zatopione jest w rosole. Chinkali znane są z tego, że ich jedzenie odbywa się według rytuału. Najpierw chwytamy pierożka za czubek, a następnie wysysamy płyn. Dopiero później zjadamy ciasto i mięso.

/ 6Chaczapuri

Obraz
© 123RF

Narodowe danie gruzińskie.

Chaczapuri to rodzaj gruzińskiego chleba w kształcie łódki. Zazwyczaj nadziewany jest słonym serem, ale znajdziemy też wersję z fasolą, mięsem czy ziemniakami. Na wierzchu zawsze wbite jest świeże jajko, a całość polana jest masłem.

/ 6Charczo

Obraz
© 123RF

Bardzo pikantna zupa z Gruzji.

Charczo to potrawa dla osób, które lubią czuć pikantne smaki w ustach. Zupa zrobiona jest na wywarze z gęsi kury lub wołowiny. Podstawą zupy jest krem na bazie orzechów, a wszystko to połączone jest z aromatycznymi przyprawami. Danie często podawane jest z ryżem.

/ 6Dolma

Obraz
© 123RF

Gruzińskie gołąbki.

Dolma to danie, które przywędrowało do Gruzji z Turcji. Jeśli chcielibyśmy je do czegoś porównać, najprawdopodobniej byłyby to nasze gołąbki. W liście winogron zawinięty jest farsz z ryżu i mięsa mielonego.

/ 6Pkhali

Obraz
© 123RF

Pkhali to przekąska, którą bardzo chętnie je się w Gruzji.

Pkhali to przekąska zrobiona z posiekanego szpinaku, buraków, bakłażana i kapusty. Dodatkiem są orzechy, cebula, czosnek i zioła. Zazwyczaj Pkhali podawane jest z chlebem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji