Gruzja. Kraj sytego jedzenia
W Gruzji kuchnia jest prosta, ale bardzo smaczna. Dodatkowo posiłki, które zjemy w gruzińskiej restauracji, zazwyczaj są bardzo sycące i niedrogie.
W Gruzji jedzenie jest pyszne, a posiłki naprawdę duże. Jeśli chcemy poczuć klimat tego kraju, z pewnością powinniśmy spróbować tych 5 potraw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Chinkali
Pierożki z Gruzji.
Chinkali to pierożki, które wypełnione są mięsem jagnięcym, wieprzowym lub wołowym, które zatopione jest w rosole. Chinkali znane są z tego, że ich jedzenie odbywa się według rytuału. Najpierw chwytamy pierożka za czubek, a następnie wysysamy płyn. Dopiero później zjadamy ciasto i mięso.
Chaczapuri
Narodowe danie gruzińskie.
Chaczapuri to rodzaj gruzińskiego chleba w kształcie łódki. Zazwyczaj nadziewany jest słonym serem, ale znajdziemy też wersję z fasolą, mięsem czy ziemniakami. Na wierzchu zawsze wbite jest świeże jajko, a całość polana jest masłem.
Charczo
Bardzo pikantna zupa z Gruzji.
Charczo to potrawa dla osób, które lubią czuć pikantne smaki w ustach. Zupa zrobiona jest na wywarze z gęsi kury lub wołowiny. Podstawą zupy jest krem na bazie orzechów, a wszystko to połączone jest z aromatycznymi przyprawami. Danie często podawane jest z ryżem.
Dolma
Gruzińskie gołąbki.
Dolma to danie, które przywędrowało do Gruzji z Turcji. Jeśli chcielibyśmy je do czegoś porównać, najprawdopodobniej byłyby to nasze gołąbki. W liście winogron zawinięty jest farsz z ryżu i mięsa mielonego.
Pkhali
Pkhali to przekąska, którą bardzo chętnie je się w Gruzji.
Pkhali to przekąska zrobiona z posiekanego szpinaku, buraków, bakłażana i kapusty. Dodatkiem są orzechy, cebula, czosnek i zioła. Zazwyczaj Pkhali podawane jest z chlebem.