Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu

Drożdżowy zawijaniec z kapustą i grzybami to świetna propozycja na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Z pewnością zachwyci waszych gości.

Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołuKrzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
  • majeranek

Przepis

  • Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód.
  • Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.
  • Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru