Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu

Drożdżowy zawijaniec z kapustą i grzybami to świetna propozycja na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Z pewnością zachwyci waszych gości.

Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołuKrzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
  • majeranek

Przepis

  • Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód.
  • Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.
  • Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem