Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką
Jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon na ciasta z jabłkami. Przepyszne ciasto z jabłkami, budyniem i bezową pianką. W sam raz do popołudniowej kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 175 g masła
- a łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
Do przełożenia:
- dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania
Masa budyniowa:
- gotujemy 2 budynie śmietankowe wg.instrukcji na opakowaniu
Piana:
- 3 białka + 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Przepis
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno foremki.
- Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu.
- Dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy go na dżemie.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy, aż wierzch zbrązowieje (ok. 45 min.).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl