Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

Jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon na ciasta z jabłkami. Przepyszne ciasto z jabłkami, budyniem i bezową pianką. W sam raz do popołudniowej kawy.

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonkąKruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 175 g masła
  • a łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Do przełożenia:

  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania

Masa budyniowa:

  • gotujemy 2 budynie śmietankowe wg.instrukcji na opakowaniu

Piana:

  • 3 białka + 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Przepis

  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno foremki.
  • Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu.
  • Dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy go na dżemie.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy, aż wierzch zbrązowieje (ok. 45 min.).

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność