Kremowe ciacho z jagodami. Doskonałe na letnie popołudnie
Bajeczne kremowe ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wafelki układam pionowo wokół brzegu tortownicy.
- Herbatniki kruszę i łączę z rozpuszczonym, ostudzonym masłem, następnie wykładam na dno tortownicy w środek wyłożonych wafelków.
- Część schłodzonej śmietany (600 ml) ubijam mikserem z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Masę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję jagody, a do drugiej kakao, delikatnie mieszam łyżką.
- Masy wykładam na pokruszone wafelki, najpierw kakaową, następnie masę z jagodami. Na chwilę chowam do lodówki.
- Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną (100 ml), studzę i polewam wierzch ciasta. Układam truskawki i chłodzę w lodówce dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl