Kremowe ciacho z jagodami. Doskonałe na letnie popołudnie

Bajeczne kremowe ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g wafelków kakaowych
  • 150 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • 1 litr jagód
  • 500 g mascarpone
  • 700 ml śmietany 30 proc.
  • ½ szk. cukru pudru
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 łyżki kakao
  • kilka truskawek do dekoracji

Przepis

  • Wafelki układam pionowo wokół brzegu tortownicy.
  • Herbatniki kruszę i łączę z rozpuszczonym, ostudzonym masłem, następnie wykładam na dno tortownicy w środek wyłożonych wafelków.
  • Część schłodzonej śmietany (600 ml) ubijam mikserem z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Masę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję jagody, a do drugiej kakao, delikatnie mieszam łyżką.
  • Masy wykładam na pokruszone wafelki, najpierw kakaową, następnie masę z jagodami. Na chwilę chowam do lodówki.
  • Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną (100 ml), studzę i polewam wierzch ciasta. Układam truskawki i chłodzę w lodówce dwie godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja