Kremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa najczęściej postaje na bazie niedzielnego rosołu. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma jednak inną, równie smaczną propozycję. Krem ze świeżych pomidorów to aromatyczna i sycąca zupa. Doskonale smakuje z serowymi grzankami.

Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa
Paulina Michalak

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 pomidorów
  • 400 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek bazylii
  • sól pieprz i cukier do smaku

Przepis

  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do cebuli - smażyć razem.
  • Następnie dodać rozdrobnionego selera i marchewkę, zalać woda lub rosołem i gotować do miękkości.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać bazylię, zblendować i przyprawić do smaku.
  • Podawać z grzanką z serem
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości